Deo opozicije koja organizuje proteste "Srbija protiv nasilja" održala je konferenciju za novinare na kojoj je saopštila detalje o protestu koji će biti održan u subotu. Kako su naveli, plan je da u subotu bude formiran prsten oko RTS.

Detalji su dogovoreni na današnjem sastanku opozicije.

Miroslav Aleksić je rekao da je svaki skup u tri nedelje bio veličanstven, ne samo zbog broja ljudi, već i zbog toga ko je sve izašao na te skupove.

„Svi su dostojanstveno i mirno iskazali svoj bunt, zbog stanja u kojoj se nalazi država, ali i tragedija. Nasilje uništava i našu zemlju i naše živote, a žrtve su svi i glasači vlasti i glasači opozicije. Predsednik Vučić koji za vreme dva svoja mandata nije uspeo da postane predsednik svih građana Srbije, već predstavnik samo jedne grupe ljudi. Punu deceniju nas dele kao narod“, rekao je Aleksić.

On je naveo da je Vučić izneo neistinu kada je rekao da je ponudio opoziciju da razgovaraju o ukidanju rijalitija i smeni REM-a. Aleksić je ponovo pročitao zahteve sa protesta.

„Zahtevi su zahtevi građana i oni se moraju ispuniti“, dodao je on.

Aleksić je rekao da će nastaviti borbu i da će se okupiti u subotu ispred Skupštine.

„Odavde ispred Skupštine krenućemo ka RTS-u i napravićemo prsten oko RTS-a, zato što je RTS servis svih građana Srbije i kako oni kažu u svom sloganu „vaše pravo da znate sve“. Želimo da izveštavaju sa protesta, da prenesu zahteve, da u dnevniku, kao što omogućavaju Aleksandru Vučiću, organizatorima omoguću da iznesu zahteve. Da građani na ovaj skup ponesu cvet kao simbol protiv nasilja i simbol tuge, da ne zaboravimo šta se dogodilo u Srbiji i da se nikad ne ponovi“, naveo je on.

Marinika Tepić je pozvala građane da ne nasedaju na provokacije ako ih bude.

„Tražim da Ilija Vuksanović, koji je član Narodnih patrola, koji je ranije napadao novinare i jednu devojku na prošlom protestu, da ga policija hitno privede. Ako smo čuli da je policija bila efikasna zbog napada na Dejana Vuka Stankovića, ne znam zašto on nije priveden“, rekla je ona.

Radomir Lazović je rekao da je plan da se okupimo u prstenu oko RTS-a.

„Radi se o delu Tašmajdanskog parka. Ogroman broj ljudi se očekuje. Molim vas da imate strpljenja, saosećanja, poštovanja prema onom što je motiv protesta. Molim vas da ponesete cvet. Da nije bilo protesta, sve bi ostalo isto. Ukoliko ne budemo bili istrajni, što se tiče vlasti, neće biti promena. Ja verujem da je brana probijena“, dodao je on.

Zoran Lutovac je izjavio da neće da razgovaraju o tehničkim izveštajima, već o odgovornosti.

„Građani su izašli na ulcie jer žele slobodne medije, preko kojih mogu da se informišu. U Ustavu piše da građani moraju da budu istinito i blagovremeno informisani. Vi ste nekad imali proteste opozicije na ulici i RTS je o tome izveštavao. Aleksandar Vučić, kad je bio opozicija, se uključivao uživo u program. Sada građani traže alternativne televizije da dobiju pravu infromaciju. Zato ćemo mi simbolički u subotu biti ispred RTS- Građani imaju pravo da budu informsiani i da čuju šta se dešava oko njih“, rekao je Lutovac.

Aleksandar Jovanović Ćuta naveo je da protest počinje u 18 sati.

„Protest će trajati od 18 do 22. Posle toga, nastavljamo sa protestima. RTS mora da konačno bude slobodan za sve građane. Ne može RTS u 28. minutu Dnevnika da izvesti o protestu u trenutku kada na ulici imate 300.000 ljudi“, rekao je Jovanović.

Upitani da li će institucionalno pokrenuti proceduru za smenu REM-a, Aleksić je naveo da je jasno da vlast pokušava kroz Skupštin uda odugovlači ispunjenje građana.

„To što su on idostavili izveštaj o REM-u ne znači ništa. Oni ostavke mogu podneti već danas, sutra… Očekujemo da nadležni krenu sa ispunjenjem zahteva. Uzroci koji proizvode i generišu nasilje moraju da budu otklonjeni – REM, nacionalne frekvencije za dve televizije… Oni to moraju da ispune, a ne da nas uvlače u administrativno-birokratske stvari“, poručio je Miroslav Aleksić i dodao da se od RTS samo traži da radi svoj posao:

„Svi ga plaćamo. Svaki čovek ima puno pravo da bude istinito, objektivno i blagovremeno informisan“.

Podsećamo, smena rukovodstva javnog servisa jedan je od zahteva građana sa protesta. Opozicioni predstavnici su predali ostavke na portirnicu RTS-a, a do sastanka sa rukovodstvom nije došlo.

Osim sazivanja sednice Skupštine Srbije o bezbednosnoj situaciji u zemlji, koja je u toku, na spisku zahteva je i smena rukovodstva REM-a, ukidanje rijaliti programa koji promovišu nasilje, agresiju i nemoralna ponašanja na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

Takođe, među zahtevima je i zabrana štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu nasilje i agresiju, objavljuju lažne vesti i krše novinarski kodeks, oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi, kao i smena ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Prethodni protest održan je u petak i prema procenama, reč je o najmasovnijem skupu od Petog oktobra.

Proteste organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno levi front / Ne davimo Beograd, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

BONUS VIDEO Novo okupljanje u subotu: Šta će se dalje dešavati sa protestima „Srbija protiv nasilja“?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare