Društvenim mrežama kruže poruke iz školskih Vajber grupa u kojima zabrinuti roditelji pišu da su agencije pomerile ili čak otkazale ekskurzije i jednodnevne izlete dece po Srbiji, a na koje je trebalo da putuju 26. maja jer "prevoznik sa kojim imaju ugovor neće moći tada da organizuje prevoz". Roditelji su se pobunili jer, kako ističu za Nova.rs, prevoznici su pre devet meseci prihvatili taj termin i destinaciju, te im nije jasno zašto im sada odjednom ne odgovara datum. A baš 26. maja predsednik Srbije Aleksandar Vučić organizuje svoj kontramiting i za tu "manifestaciju" angažuje čak 2.200 autobusa. Slučajnost ili je nešto drugo u pitanju - roditelji ne znaju. S druge strane, škole tvrde da se ekskurzije pomeraju zbog loših vremenskih uslova.

Roditelj osnovca koji ide u Osnovnu školu „Kneginja Milica“ u mestu Donji Ribnik kod Trstenika kaže za Nova.rs da je i više nego očigledno da se ekskurzija odlaže zbog najavljenog kontramitinga.

„Niko me neće ubediti da je u pitanju kiša, sneg ili nešto drugo. Ma, hajte, molim vas. Poenta je u tome da i učitelji i nastavnici planiraju da idu na Vučićev skup, pa ne mogu da vode decu na planirani izlet. A druga stvar je i to što zapravo ni nema autobusa kad je gospodin Vučić sve uzeo. Sramota“, ističe ovaj roditelj koji je želeo da ostane anoniman.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da se o terminu ekskurzije znalo mnogo ranije, s obzirom da su roditelji platili već dve rate za ovo putovanje.

„Ljudi moji, hoće da nas naprave budalama. Dokle više? Najbolje da i našu decu povedu u Beograd na miting. Strašno, nemam reči. Da neću razočarati dete, odmah bih povukao njegovu potvrdu o odlasku. Nema autobusa, onda nema ni dece. Doviđenja“, poručuje ovaj roditelj.

Pročitajte još:

Ekipa Nova.rs kontaktirala je Osnovnu školu u Donjem Ribniku, a direktorka Violeta Stevanović tvrdi da planirana ekskurzija u Sokobanju još uvek nije otkazana, ali da je agencija predložila novi termin za njenu realizaciju.

„Ekskurzija još uvek nije otkazana, dobili smo samo ponudu da se otkaže, pre svega, zbog bezbednosti dece. Vidite i sami da su svuda blokirani putevi, pritom bile su i poplave, dakle i vreme je promenljivo. Zamislite da smo otputovali u Novi Sad u sredu, a tamo potop“, ističe direktorka.

Foto:privatna arhiva

Dodaje da će konačnu odluku o otkazivanju ekskurzije doneti Savet roditelja na sastanku sledeće nedelje.

„Biće sednica Saveta roditelja, pa ako tako odluči, onda ćemo otkazati ekskurziju. Čula sam da se moguće otkazivanje ekskurzije povezuje sa planiranim kontramitingom u Beogradu. Ja sam roditeljima dala neke informacije od agencije, odnosno na prethodnom Savetu roditelja ispričala sam im šta su nam ponudili, čisto da roditelji budu pripremljeni kada bude bio sledeći Savet roditelja, da imaju vremena da razmisle o svim mogućnostima za i protiv jer realno ima argumenata zašto da zašto ne“, ističe direktorka.

I tri škole u Leskovcu pomeraju termin ekskurzije

Ni učenici Osnovne škole „Josif Kostić“ u Leskovcu neće ići na ekskurziju uoči „velikog“ Vučićevog mitinga, nego tek 16. juna, iako su o samoj ekskurziji znalo nekoliko meseci ranije.

Foto: Shutterstock

Direktor škole Milan Tončić tvrdi za Nova.rs da je razlog pomeranja ekskurzije mlađih osnovaca – loši vremenski uslovi.

„Ekskurzija zakazana za 25. maj nije otkazana, nego je na zahtev Aktiva učitelja drugog razreda naše škole, zbog vremenskih uslova, pomerena za 16. jun.  Čuo sam dezinformacije da se ekskurzija pomera zbog kontramitinga u Beogradu, neko je iz Saveta roditelja pustio tu dezinformaciju, bez da mene pitaju mene o tome“, ističe direktor.

Dodaje da putovanje u Etno selo Srna na Staroj planini ostaje, samo se menja termin realizacije ekskurzije.

„Ekskurzija će se sigurno realizovati. Pošto su učitelji videli da su narednih dana nepovoljni vremenski uslovi, kontaktirali su agenciju i odložili ekskurziju za 16. jun. To je cela priča“, kaže direktor.

I u osnovnim školama „Svetozar Marković“ i „Vožd Karađorđe“ u Leskovcu, đaci neće ići na ekskurziju u Beograd kada je i bilo planirano 26. maja, jer je agencija otkazala polaske zbog, kako tvrde, bezbednosti dece.

Đačke ekskurzije, djačke ekskurzije, đačka ekskurzija, djačka ekskurzija
Foto: Shutterstock/Timelynx

Vlasnik ove agencije Bratislav Stojanović rekao je za Jugmediu da ta agencija nije htela da preuzme rizik na sebe.

„Planirane su jednodnevne ekskurzije za Beograd, gde bi se posetio Zoološki vrt i ekskurzija za Jagodinu i Svilijanac, što znači da se ide autoputem. Razmišljali smo o tome šta ako dođe do blokade puta iz ovih ili onih razloga. Koliko bi deca putovala dugačko? Šta ako se desi neka blokada pa dođe do neprijatnih situacija? Zbog svega toga nisam smeo da preuzmem rizik“, naveo je Stojanović i dodao da njegova agencija nema sopstvene autobuse već ih iznajmljuje.

Planirane ekskurzije će se održati 2 ili 3. juna, a kako tvrdi, sve je predočeno savetima roditelja po školama i navodno se niko od roditelja nije bunio.

BONUS VIDEO: Roditelji se bune zbog skupih ekskurzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare