Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; printscreen/twitter.comBozicSandra; printscreen/twitter.comPavleGrbovic; promo logo;: SSp

Narativ vlasti o potencijalnom haosu ili nestabilnosti prisutan je već neko vreme, ali intenzitet te kampanje je prvi put ovako veliki, kaže komunikacijski strateg i politikolog Đorđe Trikoš.

„Ono što je namera SNS je da na neki način zastraši građane da sve ono što bi usledilo nakon izbora, ako se ne podrži njihova lista, može da bude velika katastrofa“, rekao je Trikoš za N1.

Dodao je da po prvi put ima utisak da je intenzitet te kampanje ovakav.

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić smatra da je pominjanje građanskog rata, o čemu je govorio ministar Aleksandar Martinović, znak „duboke uzdrmanosti“.

Čedomir Čupić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Njihove pretnje građanskim ratom su ‘prazna puška’“, ocenio je on.

A upitan da li opozicija sme da kaže da ima „scenario za ulicu“ u slučaju izborne krađe, što je izjavio poslanik Đorđe Miketić, kaže da u takvom slučaju i treba izaći na ulice, ali nenasilno, kao što se desilo u vreme Slobodana Miloševića.

Komentarišući tvrdnje Aleksandra Vučića da neće biti predsednik ako opozicija dobije parlamentarne izbore, Čupić kaže da su to „njegove manipulacije“.

Pročitajte još

Neće on napuštati vlast do kraja, biće i u kohabitaciji ako treba, samo da se ostane na položaju, naveo je profesor.

„Davao je on razne izjave, obećavao razna čuda, govorio da se neće ni kandidovati za predsedničku funkciju pa je za dva minuta to promenio…“ kaže Čupić.

Dodao je i da je učešće Vučića u izbornoj kampanji „teška zloupotreba“ i da period kampanje treba definisati zakonski da vlast ne sme da zloupotrebi i koristi javne resurse u propagandne svrhe.

Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC, Nova.rs

Đorđe Trikoš kaže da je „zajednička nit“ svim aktivnostima predstavnika SNS – poruka da građani mogu mnogo toga da izgube ako oni ne budu na vlasti.

Izjava Vučića je u sklopu intenziteta ove strategije, smatra Trikoš.

„Po prvi put imam utisak da je intenzitet te kampanje takav da se koriste svi mogući simboli i (pominju) svi mogući gubici ako oni ne budu na vlasti“, rekao je.

Komentarišući izjavu Martinovića, ocenio je da ministar nema veći uticaj na građanstvo, ali da je mnogo znaimljiviji način na koji premijerka Ana Brnabić učestvuje u kampanji.

Trikoš kaže da je gotovo ceo govor Brnabić na mitingu u Pirotu bio posvećen navodnom napadu na Vučića i njegovu porodicu, iako, kako je rekao, niko od predstavnika opozicije nije tako nešto podržao.

Pročitajte još

Time targetiraju neopredeljene birače koji mogu da uskrate glas opoziciji zbog takvih stvari, kazao je Trikoš.

Tajming kampanje je takav da najavljuju povećanje plata u javnom sektoru, penzija i minimalca od januara, a izbori su u decembru, tako da se stvori veliki osećaj gubitka ako ne podržite njihovu stranku, rekao je Trikoš.

Izneo je i utisak da vladajuća stranka namerava da akcenat stavi na sve što su uradili u poslednjih 11 godina, a ne samo u poslednjih nekoliko godina, jer su trošlovi života u tih nekoliko godina porasli.

BONUS VIDEO Izbori 2022. vs izbori 2023: Ima li razlike? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar