Foto: printscreen/RTS 2

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović ocenio je kao laži izjave pojedinih opozicionih političara da vlast manipuliše biračkim spiskovima i optužio opoziciju da želi da izazove haos, pa čak i građanski rat.

U zvaničnom saopštenju Ministarstva Martinović je naveo da je „očigledno da takozvane proevropske opozicione stranke svakog dana zatrpavaju građane Srbije gomilom notornih laži o tome da, kako oni kažu, ‘diktatorski režim Aleksandra Vučića’ priprema izbornu krađu putem manipulacija sa biračkim spiskovima i fiktivnim prijavljivanjem građana iz unutrašnjosti na adrese u gradskim opštinama Grada Beograda.

„Očigledno je da opozicija sa jedne strane traži alibi za izborni poraz, a sa druge strane ove svakodnevne brutalne laži predstavljaju političku pripremu da se 17. decembra, odmah po završetku izbora, proglasi izborna pobeda opozicije i da se izađe na ulice srpskih gradova i opština, te da se izazove haos, pa možda i građanski rat“, naveo je ministar.

On je direktno Dragana Đilasa, Mariniku Tepić i Miroslava Aleksića optužio da im je „lični i stranački interes iznad Ustava, zakona, državnih i nacionalnih interesa“ i dodao da se vlast dobija samo i isključivo na izborima, a nikako na ulici.

Pročitajte još

Povodom slučaja Užičanke M.D.S, koja je od Gradske uprave Užica dobila rešenje o tome da je njen sin, koji je preminuo 2005. godine, ove godine upisan u birački spisak „po osnovu punoletstva“, Ministarstvo je navelo da u konkretnom slučaju problem nije nastao u vođenju Jedinstvenog biračkog spiska.

U saopštenju je rečeno da Grad nije pogrešio jer službenik „nije mogao da utvrdi da je lice umrlo, s obzirom na to da je smrt nastupila 2005. godine u Beogradu u zdravstvenoj ustanovi, te je upis u matičnu knjigu umrlih izvršen na osnovu potvrde o smrti, koju je tada u papirnom obliku dostavila zdravstvena ustanova sa nepotpunim i netačnim podacima“.

„Ovakve situacije danas nisu moguće, zato što su podaci umreženi, odnosno evidencije digitalizovane, 2012. godine objedinjeni su svi podaci i uspostavljen je Jedinstveni birački spisak, kojim je obezbeđena puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka“, navedeno je u saopštenju.

BONUS VIDEO Izbori 2022. vs izbori 2023: Ima li razlike? 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare