Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

Malo šta je šokiralo srpsku javnost kao informacija da je žena nepoznata široj javnosti tek tako zabola ašov u tlo na Pančićevom vrhu i usred netaknute prirode sazidala monstruma od građevine, bez adekvatnih dozvola, kršeći sva pravila gradnje. Koliko god zvučalo nemoguće, ta ista zgrada stoji na ovom mestu i dan danas, tri godine kasnije, kao pravi simbol manira u kojem je radila sada već bivša Vlada Srbije.

Sve je krenulo 2017. godine i to od društvenih mreža, na kojima se najmanje mesec dana, uz priložene fotografije, pisalo o nekakvom čudnom objektu koji niče na Pančićevom vrhu, na Kopaoniku. Priču je istražio BIRN, koji je utvrdio da je objekat u suprotnosti sa uslovima koje je izdao Republički zavod za zaštitu prirode i da višestruko prelazi odobrene dimenzije. Podigla ga je izvesna Snežana Mitković, četrdesetogodišnja preduzetnica sa adresom u Smederevu i vlasnica firme u opštini Brus.

PROČITAJTE JOŠ...

Omanji hotel od armiranog betona

Kako je tada naveo BIRN, podignuti objekat daleko prevazilazi gabarite koji su odobreni dokumentima koje je Snežana Mitković prikupila da bi počela sa izgradnjom nečega što se formalno zove ski-bife, a realno je mali hotel ili veliki restoran. Da čudo bude veće dozvolu za postavljanje montažnog objekta dobila je od Skijališta Srbije, u roku manjem od mesec dana, a zatim u roku od nedelju dana dobila je i Rešenje o Uslovima zaštite prirode od Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Ovi dokumenti bili su joj dovoljni da počne sa izgradnjom u nacionalnom parku, na početku skijaške staze. Problem je, pored lokacije i izgleda objekta, bilo i to što nije bilo podataka o tome da je za parcelu na kojoj Mitković zida izdat bilo kakav dokument sa bilo kog nivoa vlasti – ni sa opštinskog ni sa republičkog.

Tek nakon pisanja BIRN, inspekcija nalaže investitoru da poruši sve što je podigao. Naime, inspektorka Vesna Rumenić, načelnica Odeljenja građevinske inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, u nadzoru koji je sproveden 20. novembra 2017. godine utvrdila je da je izgrađeni objekat „armirano-betonske konstrukcije“, od oko 1.000 kvadrata. Ministarstvo građevinarstva izdalo je rešenje o rušenju 24. januara 2018. godine.

Dobacivanje odgovornošću

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Objekat pod nazivom „Vrh 2017“, međutim, nije srušen već je otvoren i to u jeku zimske sezone. Predstavnici nadležnih institucija mesecima nisu reagovali na bespravnu gradnju. Ministarstva nisu mogla da se usaglase u čijoj je nadležnosti ovaj problem, a ostaće upamćen i odgovor premijerke Ane Brnabić na pitanje o građevini na Pančićevom vrhu:

„Dobićete odgovor na ovo pitanje, ali nećete dobiti odgovor danas od mene zato što je potpuno nenormalno da ja kao predsednica Vlade imam odgovor na takva pitanja na događaju gde smo došli da promovišemo digitalne udžbenike i reformu obrazovanja“, izjavila je tada Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ...

Ministarstvo trgovine je turističku inspekciju na Pančićev vrh poslalo tek nakon izjave ministarke građevine Zorane Mihajlović da je restoran „Vrh 2017“ u bespravnom objektu u njihovoj nadležnosti. Inspekcija je utvrdila da objekat radi u skladu sa zakonom.

U opštoj gunguli u kojoj se Vlada Srbije nije mogla dogovoriti u čijoj je nadležnosti sporni objekat, premijerka Ana Brnabić potvrdila je pisanje Insajdera da je nelegalni objekat od preko 1.000 kvadrata na Pančićevom vrhu izgrađen bez odobrenja Ministarstva odbrane. Međutim ni Ministarstvo odbrane nije reagovalo na ovu divlju gradnju, iako je reč o strateški važnoj poziciji, u blizini vojnih objekata i administrativne linije.

Umesto odgovora na pitanje zašto Ministarstvo nije reagovalo kada je počela nelegalna gradnja na Pančićevom vrhu, ministar Aleksandar Vulin je pokušao da svu odgovornost prebaci druge.

Foto: TANJUG / ZORAN ZESTIC / AN

„Čim Ministarstvo bude imalo zakonsku ulogu da izdaje dozvole, ruši objekte, možda gradi objekte, mi ćemo se tako i ponašati. To je nadležnost lokalne samouprave, to je nadležnost nekih drugih ministarstava i nije nešto što treba pitati Vojsku Srbije“, poručio je Vulin.

Pokušaj legalizacije

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

U međuvremenu, investitorka pokušava da legalizuje objekat, a to je javnosti otkrila potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović koja je rekla da je nalog za rušenje objekta izdat, ali da je u međuvremenu u to ministarstvo stigao i zahtev za legalizaciju, iako pre toga nije dobio nijednu dozvolu za gradnju. Taj zahtev je kako je rekla Mihajlovićeva odbijen. Zatim investitorka navodi da je zahtev za legalizaciju podnet još 2014. godine, ikao je objekat građen 2017?!
Zahvaljujući tom antidatiranom dokumentu, koji je u ime investitorke Snežane Mitković dostavila opština Brus, rušenje bespravnog objekta je odloženo.

Narednih godinu dana javnost je pratila prebacivanje odgovornosti za rušenje nelegalnog objektra na Pančićevom vrhu između ministarstava unutrašnjih poslova i građevinarstva. Rušenje objekta bilo je zakazano za 7. avgust 2018. godine, ali je otkazano jer je policija odbila da pruži asistenciju.

Neće ostati ni trunčica

Celu narednu godinu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović prebacivali su lopticu sa jednog na drugo, da bi ministar policije na kraju poručio da će „do poslednje cigle taj objekat biti srušen“. Tačan datum kada bi to moglo da bude urađeno nije naveo osim da će se to desiti do kraja godine.

Stefanović je juče apelovao na tužilaštvo da reaguje Foto: Vesna Lalić

„Nesporno je da je objekat nelegalan i biće srušen do poslednje cigle. Neće ostati trunčica od njega. Pokazaće se vladavina prava“, rekao je Stefanović 7. avgusta 2019. u Novom Sadu.

Naknadno su se pojavile priče da investirorka sama ruši objekat, ali to su bile samo priče…

„Vrh 2017“ je i dan danas na Pančićevom vrhu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare