Ilustracija:Slađana Đermanović/Nova.rs

Kada je reč o aferama koje su jedna za drugom izazivale seizmičke potrese bivše Vlade, svakako prednjači ona oko kupovine stana ministra vojnog Aleksandra Vulina. Od pitanja odakle mu 205.000 evra u gotovini za kupovinu nekretnine na Zvezdari, preko identiteta misteriozne tetke iz Kanade koja ispod dušeka drži ovoliki novac i olako ga daje u pozajmicu, do toga kako je Vulin uopšte uneo novac u Srbiju, a da o tome ne postoji nikakav pisani trag i dan danas je velika misterija. I ovog puta od sudskih organa potpuno zapostavljena i zaboravljena.

Afera koja se u javnom žargonu odomaćila pod imenom „Tetka iz Kanade“, krenula je onog trenutka kada je Aleksandar Vulin postao poslanik, dakle u maju 2012. godine, a o njenom toku javnost je uredno izveštavao KRIK.

PROČITAJTE JOŠ...

Vulin i njegova supruga u julu 2012. godine zvanično postaju vlasnici stana na Zvezdari, koji su kupili od investitora Momčila Filipovića. Cena stana iznosila je 229.620 evra, plus parking mesto u istoj zgradi u vrednosti od 15.000 evra, dakle, ukupno 244.620 evra. U ugovoru koji su tada potpisali kupac i prodavac navedeno je i da je bračni par Vulin prvu ratu u iznosu od 40.000 evra uplatio 22. oktobra 2011. godine, te da se obavezuju da će ostatak isplatiti do 30. septembra iduće godine. U julu 2012, Ugovor o kupovini stana zvanično je overen u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

Menjanje iskaza

Kada je dve godine kasnije Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula pitanje porekla Vulinove imovine, tadašnji poslanik, a sada ministar, rekao je da je dan nakon overe ugovora, njegova supruga Nataša pozajmila 205.000 evra od svoje tetke Mire Milić iz Kanade, te da su oni istog dana novac isplatili prodavcu. Ministrova supruga Nataša kasnije je ispričala da je novac dala Filipoviću na ruke u prostorijama njegove firme.

U periodu od avgusta 2012. do septembra 2013, Vulin je najpre postavljen za direktora Kancelarije za Kosovo i Meohiju, a zatim i za ministra bez portfelja zaduženog za Kosovo u tadašnjoj Vladi Srbije. Naredne godine postaje i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Nedugo nakon ovog postavljenja Agencija za borbu protiv korupcije počinje da se bavi slučajem Vulinovog stana.

Vulin je u nekoliko navrata menjao iskaz. Na početku je tvrdio da je stan platio od prodaje imovine, a novinari KRIK-a otkrili su da je jedinu nekretninu koju je posedovao, jednosoban stan u Novom Sadu, Vulin dobio na poklon, a potom ga prodao bratu za 38.000 evra.

Kako ova suma nije činila ni šestinu novca koji je Vulin dao za kupovinu stana, bio je prinuđen da menja iskaz. Tada je u priču uključena tetka iz Kanade. Kao dokaz da je 205.000 evra pozajmio od tetke svoje supruge, Vulin dostavlja i priznanicu sa potpisom Nataše Vulin, na kojoj je pisalo da je primila novac i da je rok za vraćanje deset godina. Simptomatično, ali tetkinog potpisa na ovom papiru nije bilo.

Unosio malo po malo

Tada se cela stvar dalje komplikuje, jer nije bilo nikakvog pisanog traga oko toka ovog novca. Uprava za sprečavanje pranja novca nije pronašla da je 205.000 evra leglo na račun bilo Aleksandra Vulina, njegove supruge Nataše, bilo prodavca Momčila Filipovića. Da je ministar novac u zemlju uneo u gotovini, morao je da ga prijavi carini, međutim, ni to se nije desilo.

Vulin je zatim naveo da je stan isplatio dan nakon overe ugovora i dostavio još jednu priznanicu sa potpisom prodavca stana i adresom u Marbelji u Španiji. Ovaj put nedostajao je broj računa na koji je Vulin uplatio novac.

Na insistiranje novinara da objasni na koji način je uneo u zemlju 205.000 evra, Vulin je rekao nešto što će se svakako dugo pamtiti.

Foto: TANJUG/MINISTARSTVO ODBRANE/bs

„Ko vam kaže da je uneto u jednom komadu? Ko vam kaže da nije preneto 9.000 po 9.000 po zakonu?“, rekao je tada ministar i samo se još dublje zakopao u živo blato.

Da je ovo tačno, to bi praktično značilo da je čak 23 puta morao da putuje iz Kanade u Srbiju i donosi novac malo po malo. Osim što je nemoguće, ova izjava nije u skladu ni sa ostalim prikupljenim dokazima, jer je Vulin prijavio da je sumu za stan prodavcu uplatio kao celinu, a ne u delovima.

Zakazala tri tužilaštva

Opšta zavrzlama dalje se nastavlja u decembru 2015. godine kada je Agencija za borbu protv korupcije izveštaj o kontroli Vulinove imovine poslala Tužilaštvu za organizovani kriminal.

PROČITAJTE JOŠ...


U junu 2017, Tužilaštvo za organizovani kriminal obustavilo je postupak protiv Vulina. Slučaj je godinu i po dana bio u tužilaštvu.

Službena beleška tužilaštva otkrila je neverovatne stvari, da na razgovor nije bio pozvan ni ministar Vulin, ni misteriozna tetka koja mu je navodno pozajmila novac. Policija i tužilaštvo ispitali su njegovu suprugu Natašu, investitora Momčila Filipovića i njegovog sina koji su potvrdili Vulinovu priču.

Tužiteljka Tamara Ristić koja je vodila slučaj utvrdila je da ministar nije zloupotrebio položaj i primio mito. Navela je i da je utvrđeno na koji način su Aleksandar i Nataša Vulin pribavili novac, iako oni nisu ponudili nijedan dokaz za to.

Na posletku, Tužilaštvo za organizovani kriminal se proglasilo nenadležnim tvrdeći da Vulin u trenutku kupovine stana nije bio funkcioner.

Da je to ključni dokaz za odbacivanje slučaja Vulin, moglo se naslutiti i posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića o ovoj stvari.

„Važan detalj je da je Vulin stan dobio u junu mesecu 2012. godine, a da je vlada formirana u avgustu 2012. godine. Dakle, mi smo ovim ustanovili da Vulin kao predstavnik vlasti nije ukrao ništa, ako su ove činjenice koje sam ja izneo precizne“, rekao je Vučić.

U julu 2017. slučaj je prosleđen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio stan, a pošto jeste i oni su obustavili postupak. U avgustu 2017. Agencija za borbu protiv korupcije izveštaj je poslala i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, koje je takođe odlučilo da ne pokrene istragu.

Slučaj „Tetka iz Kanade“ ovim je zvanično završen. Nikom ništa.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare