Preminula deca u biračkom spisku i poziv za glasanje u poštanskom sandučiću. I to je moguće na izborima u Srbiji. Iz Crte kažu da su im se javili roditelji troje dece, koja su preminula, a koja bi ove godine napunila 18 godina i samim tim dobila pravo da glasaju. Poziv na glasanje stigao je i na adresu novinara Željka Pantića, čijeg sina Isaiju Srbija pamti, a koji je preminuo pre četiri godine. Na dan izbora, Pantić je dobio potvrdu da je Isaija izbrisan iz biračkog spiska, ali šta je s ostalima i hoće li ubuduće neko drugi glasati umesto njih?

Šef pravnog tima Crte Pavle Dimitrijević kaže da su se sa biračkim spiskom ove godine dešavale strašne stvari.

Pavle Dimitrijević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

“Imali smo tri slučaja gde su nam se javili roditelji dece koja su preminula i koja bi 2023. godine napunila 18 godina i ta deca su se našla u biračkom spisku. U jednom konkretnom slučaju, radi se o detetu koje je preminulo pre nekoliko godina, kada je bilo maloletno. Dakle, nije imalo ni ličnu kartu, već samo pasoš. Međutim, i dalje se nalazi u biračkom spisku i danas. Mi, naravno, dalje pripremamo odgovarajuće postupke, u saradnji s roditeljima”, navodi Dimitrijević za Novu.

Na pitanje kako je to moguće, odgovara:

“Različiti scenariji su mogući. Da li je reč o duploj neažurnosti baza matičnih knjiga i knjiga preminulih, da li tu neko nije uradio svoj posao… Mnogo je tu pitanja, ali ono što najviše zbunjuje jeste zašto su ova lica dobijala pozive za glasanje baš za izbore 2022. i 2023. To sve budi sumnju i mislim da bi najviši državni organi trebalo da istraže ove konkretne slučajeve i utvrde da li je reč o nameri da se nešto zloupotrebi ili je reč prosto o administrativnoj grešci. U svakom slučaju mi radimo na krivičnim prijavama povodom ovih slučajeva”, kaže Dimitrijević.

PROČITAJTE JOŠ...

Novinar Željko Pantić uoči izbora dobio je poziv za glasanje na ime sina koji je preminuo pre četiri godine. On je o tome govorio javno, u svojoj emisiji, a pisao je o tome i na društvenim mrežama.

Foto:N1

„Četiri godine nakon svoje smrti, naš Isaija dobio je poziv za glasanje i ne treba sumnjati da će kao i ostale mrtve duše pozvane na izbore, glasati iz groba za diktatora Srbije Aleksandra Vučića… Vučić do groba i iz groba…“, napisao je tad Pantić na platformi X, a zatim u izjavi za naš portal rekao:

“Ovo je prvi put da je stigao poziv za glasanje za Isaiju, on je praktično postao punoletan između ovih i prethodnih izbora. Tako da bi ovo bili prvi izbori na kojima bi on glasao, da je ostao živ”, rekao je tad za naš portal Pantić.

Nemaju svi svoju emisiju da obaveste javnost

Na dan izbora, dobio je potvrdu da je Isaija ispisan iz biračkog spiska.

“Došao sam na biračko mesto ujutru. Od nas šestoro, troje iz Reublike Srpske. Doneo sam listić s imenom mog sina. Ja sam inače vrlo glasan čovek, pitao sam ‘šta je ovo’. Svima je bilo vrlo neprijatno, a onda je predsednica biračkog odbora izvadila neku veliku žutu kovertu i iz nje papir, na kojem je pisalo da su dva glasača naknadno izbrisana iz biračkog spiska. Jedan od njih bio je moj Isaija”, kaže Pantić za Novu i dalje napominje da nemaju svi birači u Srbiji svoju televizijsku emisiju u kojoj mogu obavestiti javnost šta se dešava.

“Da nisam digao dževu neko bi glasao umesto mog Isaije. Na kraju krajeva, to je razlog zašto sam 2022. prvi put izašao na izbore od 1992. godine. Jer sam shvatio da neko glasa umesto mene, za Vučića.

Građani se, vrlo verovatno sećaju Isaije, koji se više od dve godine lavovski borio sa tumorom na mozgu. U njegovoj borbi sudelovali su svi, čak su se i večiti rivali Zvezda i Partizan ujedinili kako bi sakupili neophodna novčana sredstva za Isaijino lečenje.

Željko Pantić Isaija Specijal 8. Vapaj Jelene i priča o onima koji odlučuju o tome ko diše u Srbiji
Foto: Youtube/Danas Conference Center/printscreen

Nažalost, preminuo je pre više od četiri godine, sa 15 godina.

BONUS VIDEO: CRTA utvrdila da su migracije birača uticale na ishod izbra, Brnabić kaže laž

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare