Foto: Nova.rs

Građani i zaposleni u Privremenom organu i opštini Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, koji od prošlog ponedeljka ispred opštinskih zgrada svakodnevno dežuraju pa i noću, traže da se specijalci Kosovske policije povuku sa severa Kosova, da novoizabrani albanski gradonačelnici na izborima koje su Srbi bojkotovali, ne ulaze u zgrade opština, a da se na slobodu puste Radoš Petrović i Dušan Obrenović, uhapšeni kako ističu “pre sukobu između pripadnika KFOR i građana, 29. maja”.

Osim što zaposleni u lokalnim samoupravama zahtevaju da im se omogući povratak na radna mesta, isti zahtev su uputili i zaposleni u osnovnoj i srednjoj školi u Zvečanu, koja je praktično spojena sa zgradom opštine. Tamo su vojnici KFOR razvukli bodljikavu žicu uz samu kapiju osnovne škole, onemogućivši tako i pristup srednjoj školi, koja se nalazi u istoj zgradi gde je i opština.

PROČITAJTE JOŠ

KFOR i dalje obezbeđuje pripadnike policije i specijalne kosovske policije, koji se nalaze u opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu u kojem su njihovi vojnici i na najvažnijim raskrsnice i prilazima gradu, što je bio zahtev Srpske liste i građana.

U prošli su petak kosovske specijalne policijske snage na silu uvele novoizabrane albanske gradonačelnike u opštinske zgrade u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, dan nakon što su na alternativnim lokacijama, odnosno u svojim selima, položili zakletvu.

Ljuljzim Hetemi, gradonačelnik Leposavića ne napušta zgradu od ponedeljka zbog čega ga na albanskoj strani slave kao heroja, dok meštani protestuju, uključujući i više neprimerenih prozivki lično na njegov račun.

Bivši gradonačelnik Leposavića Zoran Todić izjavio je da Srbi u toj opštini već sedam dana, mirno protestuju, a da je zgrada opštine od prošlog petka pretvorana u kasarnu, dok su oko zgrade pripadnici KFOR, koji su postavili bodljikavu žicu. Kaže da je od tada život u Leposaviću paralisan.

„Od tog dana imamo haotičnu i tešku situaciju. Od tog petka sve je stalo u Leposaviću. Deca ne idu u školu, a policija je zaposela ključnu instituciju u našoj opštini. Život je stao, sve je paralisano. Ova zgrada funkcioniše od 1999. godine kao servis za potrebe građana“, rekao je Todić.

Podsetio je i da je prilikom upada naoružanih specijalaca u zgradu opštine primenjena prekomerna sila.

„U zgradi je i dalje novoizabrani predsednik opštine na izborima održanim 23. aprila, na koje nijedan Srbin, Bošnjak, Rom nije izašao, a na kojima je zabeležen i manji broj albanskih glasača. Narod ne prihvata i ne želi da neko sa 100 glasova predstavlja i radi navodno u interesu srpskog stanovništva“, rekao je bivši gradonačelnik Leposavića, naglasivši da očekuje da se kriza razreši na miran način.

BONUS VIDEO: Reč Srbina sa Kosova: Zašto nas je KFOR izneverio?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar