Proglašenjem izborne liste okupljene oko SNS javnost je dobila priliku da vidi ko će sve biti kandidat za odborničko mesto. Tako je moglo da se pročita da je na visokopozicioniranom 21. mestu kandidat Saša Borojević, bivši saradnik Branimira Nestorovića, sadašnji teoretičar zavera i redovni gost alternativnih medija i televizija sa nacionalnom frekvencijom. Poslednji put njegove stavove čuli smo neposredno pre ubistva Danke Ilić (2), za koju je govorio da je oteta i živa. Naravno, niko od sudskih organa ili predstavnika MUP-a ga nije pozvao na informativni razgovor. Umesto toga, Borojević je stigao do izborne liste i gotovo sigurno će postati odbornik.

Na izborima koji će biti drugog juna i za koje je najveći deo opozicije najavio bojkot, svoju šansu tražiće Saša Borojević, po struci diplomirani menadžer, ali široj javnosti poznat po svojim potpuno drugim kvalifikacijama i veštinama.

Nakon što je Gradska izborna komisija (GIK) proglasila listu okupljenu oko SNS čiji je nosilac predsednik Aleksandar Vučić, objavljen je i spisak kandidata za odbornike među kojima je Borojević, čovek na koga su građani mogli da „nalete“ dok su menjali televizijske kanale jer je redovni gost pojedinih televizija.

Tamo su mogli da ga upoznaju, ali sada će imati više vremena jer se aktivno uklljučio u politiku i to na listi SNS. I ranije su pojedinci pomišljali da postoji njegova veza sa naprednjacima, bilo to opravdano ili ne.

Saša Borojević Foto: TV Prva

U svakom slučaju, Borojević će izvesno postati predstavnik u beogradskom parlamentu budući da se nalazi na tzv. prolaznom mestu koje će mu obezbediti odborničku platu i dodatni kontakt sa građanima i širom javnošću.

Ipak, Borojević je etabliran u domaćoj javnosti jer je godinama unazad redovan gost na nacionalnim frekvencijama, ali i alternativnim kanalima gde neretko nudi pravu “istinu” o svemu onome što građani žele da čuju.

Na internetu su građani prvi put i mogli da čuju za njega, da bi nakon toga zidao svoju stazu preko saradnje sa Branimirom Nestorovićem i gostovanjima sa tadašnjom premijerkom Anom Brnabić.

Kandidovanje na listi ispred SNS predstavlja (za sada) krunu njegovog delovanja, iako Borojević ne pristaje da iznenađuje svojim stavovima.

Foto: Printscreen Pink

Poslednje izjave bile su dovoljne da nadležni organi pozovu Borojevića barem na informativni razgovor, iako je postojalo elemenata i za pokretanje postupka protiv njega.

Komentarišući nestanak Danke Ilić iz Bora, on je rekao da je ona živa, da je snimak iz Beča ozbiljna diverzija i navodio da je mogući scenario da je ona oteta i to ugovoreno.

PROČITAJTE JOŠ:

“Lično mišljenje je da je dete živo, u blizini, da postoji velika šansa da se radi o kidnapovanju. To kidnapovanje možemo da kažemo da se radi na dva dela – tipovanje ili ugovoreno tipovanje. Tipovanje da je neko zaista pratio i kidnapovao devojčicu, a ovo ugovoreno tipovanje postala je praksa u svetu i kod nas, kad se dogode neke stvari gde neko želi da njegovo dete završi u nekom drugom mestu. Onda se pribegava ovakvim stvarima, tenzijama, dete nestalo”, rekao je Borojević.

Šta još znamo o Borojeviću?

Saša Borojević je rođen u Beogradu, 1973. godine. Završio je Mašinsku školu „Prvi maj“, dok je Višu ekonomsko-komercijalnu školu i Fakultet za uslužni biznis završio u Novom Sadu.

Iako po struci diplomirani menadžer, Saša Borojević nije postao poznat po svojim organizacionim sposobnostima, već izjavama i teorijama zavere koje je gradio godinama.

Kao redovni gost kanala “Balkan info”, ali i televizijama Hepi i Pink, Borojević je dobio prostor da objasni šta se zapravo dešava u svetu oko nas i šta je zapravo “istina”. Tako smo od njega čuli da klimatske promene ne postoje, otpor prema merama protiv pandemije koronavirusa, zalaganje za upotrebu veterinarskog leka “ivermektin” za lečenje virusa, kao i antivakserski narativ.

Branimir Nestorović i Saša Borojević, pokret „Vitezovi reda zmaja“ Foto: presscentar.uns.org.rs

U proleće 2019. Borojević je na Pinku pokazao sliku mladog Albanca koji rukama pokazuje simbol „dvoglavog orla”, tvrdeći da je to vlasnik pekare „Roma” u Borči. Iako će se ispostaviti da ova informacija nije bila tačna, u narednim danima je pravi vlasnik, Mona Đuraj, primao pretnje smrću, a pripadnici Levijatana su pekaru gađali svinjskim glavama.

Aktivno se borio protiv uvođenja sistema “Amber Alert” koji je prvi put upotrebljen nakon nestanka male Danke Ilić iz Bora. On je rekao da iza sistema koij je predložio direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić stoje pedofili, odnosno da iza softvera stoji porodica Klinton.

Potraga za telom ubijene dvogodišnje Danke Ilić Foto: M.M./ATAImages

U međuvremenu osnovao je udruženje “Porodični alarm” koja predstavlja “inicijativu svih nas za spas mentalnog i duhovnog zdravlja dece”, kako se navodi na sajtu ove organizacije.

Pre samo dva meseca napao je zaposlene u vrtiću u Temerinu tvrdeći da „uče decu da dečaci mogu da rađaju bebe“. On je objavio video u kojem je izneo podatke o projektu o rodnom ravnopravnosti, zbog čega je izazvao lavinu komentara ljudi koji su pretili zaposlenima.

Foto:printscreen/facebook

“Iz Temerina dobijem mejl u kojem roditelj kaže da se u PU ‘Veljko Vlahović’ sprovodi ‘džender best’ (Genderbest) projekat, koji decu uči da dečak može da ostane u drugom stanju, da devojčica može da se zaljubi u devojčicu, da dečak može da ulazi u ženski toalet, a roditelji za ovo nisu znali. Zato sam direktorku pitao, zašto i po čijem nalogu sprovodi ovaj projekat?”, rekao je u videu.

Iako je priznao da nije upućen u sadržaj projekta, jer i sam postavlja pitanje direktorki PU, o čemu se zapravo radi, dao je sebi za pravo da sudi i napada zaposlene u vrtiću i od njih pravi mete za svoje istomišljenike.

Postao zmaj sa Nestorovićem

Pre nego što je Branimir Nestorović i zvanično ušao u politiku, on je osnovao pokret “Vitezovi reda zmaja” u kojem je osnivač bio i Borojević.

Uz najavu da je primarni cilj udruženja “Vitezovi reda zmaja” promena modela ponašanja dece, koja su predmet ozbiljnih manipulacija.

Saša Borojević, Aleksandra Politopulos Anđan, Branimir Nestorović, pokret „Vitezovi reda zmaja“ Foto: presscentar.uns.org.rs

Tada je potpredsednik udruženja postao Borojević. On je blizak i sa Jovanom Stojković, predsednicom udruženja “Pokret živim za Srbiju”, s kojom deli ideološka stanovišta.

Ubrzo se pokret raspao, da bi onda Borojević krenuo svojim putem koji ga je doveo i do gostovanja sa bivšom premijerkom Anom Brnabić u emiisiji “Hit tvit”, što su mnogi krajnje sumnjivo posmatrali jer delimični anonimus gostuje sa premijerkom koja po Ustavu ima najmoćniju poziciiju u državi.

Sada je Brnabić raspisala izbore na kojima je Borojević kandidat, a čini se da će njihova saradnja biti nastavljena i u narednom periodu.

BONUS VIDEO: Vučić i Predsedništvo SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare