Foto:N1

Ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu održana se "Molitva za uhapšene" u znak protesta zbog hapšenja lidera ekstremno desničarske organizacije Narodne patrole Damnjana Kneževića i urednika portala Srbin info Dejana Petra Zlatanovića.

Kaka javlja reporterka N1, ispred hrama na Tašmajdanu okupilo se daleko manje ljudi nego na protestu desničara 15. februara, a ponovljena je preteća poruka „Ko potpiše njega ubiše“, upućena predsedniku Aleksandru Vučiću uoči nastavka dijaloga o Kosovu u Brieslu.

Knežević i Zlatanović uhapšeni su posle protesta desničara protiv evropskog plana za Kosovo, održanog na Dan državnosti, a zbog pretećih poruka koje su tokom svojih govora uputili predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Osumnjičeni su da su izvršili krivično delo Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, a sud im je odredio jednomesečni pritvor.

Za večeras je prvobitno bio planiran protest ispred Spomenika caru Nikolaju Drugom Romanovu, u Ulici kralja Milana, ali policija zabranila održavanje tog skupa.

Nakon odluke policije, jedan od organizatora skupa, profesor Dejan Mirović, pozvao je na „molitvu za uhapšene“ ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu.

Obraćajući se okupljenima, Mirović je od predsednika Aleksandra Vučića zatražio da prikaže tzv. francusko-nemački, odnosno evropski plan za Kosovo, optuživši ga da će u ponedeljak u Briselu „potpisati secesiju 15 odsto teritorije“.

Rekao je i da je „žalosno i strašno“ šta se u pritvoru radi Zlatanoviću koji štrajkuje glađu, a niko, kako je rekao, ne pokazuje samilost.

Poručio je i da učesnici protesta nisu neutralni kada je reč o Ukrajini, već da su na strani Rusije koja, kako je podsetio, ima veto u Savetu bezbednosti UN.

Skupu prisustvuje i Radmila Vasić iz Dveri koja je rekla da nije tu kao političarka, već kao sestra i neko ko je „isteran sa Kosova i Metohije“.

Upitala je i kako se Vučić prepoznao u rečenici „ko potpiše njega ubiše“, i ocenila kako su Knežević i Zlatanović predsedniku hteli samo da poruče da nema ovlašćenja da bilo šta u vezi sa Kosovom dogovara u Briselu.

Ta preteća poruka, zbog koje je Zlatanović i priveden, bila je ispisana i na jednom transparentu na večerašnjem skupu.

Nakon govora, okupljeni su se uputili do obližnje Ruske crke kako bi zapalili sveće, ali budući da je ta bogomolja bila zatvorena, sveće su zapalili ispred, nakon čega su se razišli.

***

BONUS VIDEO: Geneks kula prodata nezakonito?! Protestna šetnja 5. Marta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare