Nakon što su studenti Fakulteta političkih nauka organizovali protest zbog predloga da Slaviša Orlović bude dekan ovo visokoobrazovne ustanove, Savet fakulteta saopštio je da on neće postati čelni čovek FPN. Sat vremena kasnije članica Saveta rekla da je Orlović ipak izglasan za dekana. Ovo nije prvi put da se u Srbiji prekrajaju rezultati, a par primera desilo se u svega nekoliko dana. Situacija se na FPN samo prelila iz Niša u noći izbora ili iz Arene u kojoj su se košarkaši Crvene Zvezde i Partizana borili za titulu najboljeg u KLS ligi.

U javnosti je odjeknula vest da je Nastavno-naučno veće Fakulteta političkih nauka (FPN) izglasalo profesora Slavišu Orlovića za dekana. Tu odluku trebalo je da potvrdi Savet fakulteta, što je ranije bila samo formalnost.

Utisak nedelje
Slaviša Orlović, Utisak nedelje Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ovogodišnji izbor dekana, međutim, bio je drugačiji od svih prethodnih.

Na dan sednice Saveta FPN na kojem je trebalo da se glasa o ovom predlogu, studentkinje, studenti i aktivisti okupili su se ispred ove ustanove u znak protesta što na čelo fakulteta dolazi profesor kojeg je više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, što je, nezvanično, bio povod za njegovu smenu s funkcije prodekana, koju je tada, pre desetak godina, obavljao.

Studenti su se prvo okupili ispred fakulteta, a onda su ušli u samu zgradu, gde su bili tokom trajanja sednice. Aktuelni dekan Dragan Simić izašao je iz slušaonice 3, gde se odvijalo glasanje i saopštio da Orlović nije izglasan za dekana ove ustanove, okupljene studentkinje i aktivistkinje su se grlile, radovale i skandirale „pobeda, pobeda“. Sat vremena kasnije, jedna od članica Saveta FPN rekla je za N1 da je Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju.

Ona je to potvrdila nezvanično, tek kad su se profesori i predstavnici studenata razišli. Prethodno je Simić rekao da Orlović nije izabran, jer je dobio 13 glasova, a Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta – dakle 14 glasova.

PROČITAJTE JOŠ:

Na sednici Saveta glasalo je 16 članova, nakon što je nekoliko njih, uključujući i predsednika, profesora Dušana Vučićevića, podnelo ostavke, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića, a tri su bila nevažeća.

„Profesor Slaviša Orlović, prema Statutu Fakulteta političkih nauka, nije izabran za dekana jer nije dobio neophodnu većinu glasova da ta odluka prođe. Odluka da je 13 umesto 14 glasova dovoljno za izbor biće proverena i na sudu jer nećemo pristati da se protivpravno imenuje dekan“, rekao je danas profesor Filip Ejdus, koji je takođe istupio iz Saveta fakulteta.

Studentkinja FPN Emilija Milenković je rekla da su studenti Savetu FPN dali rok od tri dana i ukoliko odluka o izboru profesora Orlovića za dekana FPN bude i zvanično potvrđena, najavili su blokadu celog fakulteta.

Menjanje rezultata u Nišu

Samo nekoliko dana ranije, vladajuća SNS u Nišu je „prekrajala“ izbornu volju građana. Sve je počelo 2. juna na izborima, nakon kojih je objavljena informacija da četiri opozicione liste u ovom gradu imaju neophodnu većinu za formiranje vlasti. Cesid objavljuje informaciju da je na osnovu 100 odsto obrađenog uzorka Srpskoj naprednoj stranci u Nišu pripalo 29 mandata, Grupi građana “Dr Dragan Milić” 16, listi “Biramo Niš” 10, koaliciji “Ujedinjeni – NADA za Niš” tri, i pokretu Kreni promeni dva mandata, dok je Ruska stranka dobila jedan mandat.

Međutim, nekoliko sati kasnije najpre je osvanula vest na jednom režimskom mediju da Srpska napredna stranka ipak ima 30 mandata i da je na pragu vlasti u Nišu, a zatim je tu informaciju nešto kasnije potvrdila i Gradska izborna komisija, a brojke je promenio i Cesid.

Dragan Milić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Prema novoj preraspodeli, ostale liste prošle su ovako: Grupa građana „Dr Dragan Milić“ ima 16 odborničkih mesta i 24,49 odsto osvojenih glasova, Biramo Niš-Đorđe Stanković osvojio je 16,12 odsto glasova i 10, Ujedinjeni-Nada za Niš 3,88 odsto i dva mandata, Kreni-Promeni osvojio je 3,93 odsto glasova i dva mandata, a lista Ruska stranka jednog odbornika sa 1,1 odsto osvojenih glasova. Po GIK-ovoj novoj računici bez jednog mandata ostala lista “Ujedinjeni-Nada za Niš”, te je on pripao SNS-u, te se postavlja logično pitanje kako je došlo do ovakvog scenarija.

Član GIK-a ispred liste “Kreni-promeni” Danijel Dašić rekao je da su oni posle zatvaranja biračkih mesta izbrojali sve glasove. Ispričao je da je došao kući u pet sati ujujtru i legao sa saznajnem da je na sednici donet zaključak da su  svi glasovi zbrojani, uneti u sistem i  sračunati, a da po tim rezultatima Srpska napredna stranka ima 29 mandata. Dodao je da je dogovor bio da se članovi GIK sastanu u ponedeljak u 18 časova, kako bi radili po prigovorima i da ponovo prebroje devet džakova.

“Međutim, već u 11 sati su zvali da dođem u 12 časova da se hitno reši taj problem”, rekao je Dašić.

Ispostaviće se da je između pet sati i podneva došlo do toga da SNS ima 30 umesto 29 mandata. Najbolji primer kako su prepravljani zapisnici predstavlja dokaz na kojem se vidi kako je broj glasova Ruske stranke povećan sa 5 na 6, i to tako što je neko hemijskom olokvom fizički prepravio ovaj zapisnik.

Zvezda pobedila u prekinutoj utakmici

Dekan, gradonačelnik, pa čak i šampion u sportu – sve može da se „bira“ na ovakav način. To se videlo i u Beogradskoj areni samo tri dana nakon izbora, 5. juna. Košarkaši Crvene zvezde napustili su teren zbog uvreda koje su stizale s tribina, kao i brojnih predmeta kojim su ih gađali navijači Partizana, i nisu se vratili na parket narednih sat i po vremena.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

U međuvremenu, zvanični spiker objavio je da se meč prekida pri rezultatu 57:45, nakon čega su igrači Partizana napustili Arenu.

Na osnovu izjava direktora KLS Aleksandra Grujina, niko od ovlašćenih lica, a tu misli na delegata i prvog sudiju, čelnicima klubova nije saopštio da se utakmica neće nastaviti. KK Partizan u svom saopštenju tvrdi drugačije, a to je potvrdio i prvi čovek crno-belih Ostoja Mijailović.

Bilo kako bilo, igrači Partizana su otišli kućama, njihov protivnik se vratio na teren, meč je dan kasnije registrovan službenim rezultatom, a Crvena zvezda je na taj način ponela titulu šampiona Srbije.

BONUS VIDEO Opština Medijana van dometa SNS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare