Foto: Printscreen; Zlatko Minić

Zlatko Minić iz organizacije Transparentnosti Srbije rekao je u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S da se vršioci dužnosti nalaze na čelu čak 22 državna preduzeća od ukupno 34. Kako je naveo, konkursom su direktori izabrani u svega devet, dok je u preostala tri preduzeća nemoguće utvrditi status.

Minić je izjavio da se na sva 34 preduzeća primenjuje se Zakon o javnim preduzećima. Reč je javnim preduzećim i akcionarskim društvima čije je vlasnik Republika Srbija.

Minić podseća da je još 2012. usvojen je Zakon o javnim preduzećima, po kojem je direktore trebalo izabrati na konkursima , što je biloo jedno od preizbornih obećanja i tada i sada vladajuće koalicije.

„U nekim preduzećima tada uopšte nije raspisan konkurs sa neuverljivima obrazloženjem da su njihovi direktori izabrani po starom zakonu, da ih je postavila vlada i da tu ne treba da se sprovdi konkurs. Neki konkursi su raspisani, u nekim od njih su izabrani direktori, a neki nisu do danas“, naveo je Minić.

On je dodao da je 2016. Usvojen novi zakon, kojim je takođe predviđeno da se direktori biraju na konkursima, ali oni opet nisu izabrani.

„Umesto toga vlada postavlja vršioce dužnosti, ljude koje može da smeni svakog trenutka, koji su zahvaljujući tome podložniji uticajima i direktnim naređenjima“, dodao je Minić.

On je rekao da v.d. Direktore formalno postavlja vlada, ali da je evidentno da u Srbiji odluke o svemu tome donosi Aleksandar Vučić.

„On je to i sam priznao gostujući u nekom jutarnjem programu, kada je rekao da on ne želi sugestije, mislim Međunarodnog monetarnog fonda, da treba da se ukine v.d, stanje. Rekao je: ‘Neću da ukinem, ja ne dam , jer bi ti raspušteni direktori zaposlili ljude u javni sektor’. Šta god to značilo, priznao je da se ovako direktorno kontrolišu“, naveo je Minić.

Kako je rekao, od ta 34 državna preduzeća, 17 kompanija nijedan jedini dan na čelu nije imalo direktora na izabranog na konkursu.

„Prosečno je svako preduzeće imalo 15 meseci direktora izabranog na konkursu. U ostalim periodima bili v.d. ili ljudi koji su pre 2012. postavljeni bez konkursa, a imamo jednog gde su oni po svom aktu odlučili da ne sprovode konkurse, već da ih bira skupština preduzeća“, rekao je Minić i dodao da su ovlašćenja v.d. direktora praktično ista kao i onih koji su izabrani na konkursu.

Po zakonu propisano je da direktor najduže 12 meseci može da bude u v.d. Stanju, a da kod nas v.d. stanje traje po dve tri, sedam osma godjna. Rekorder je v.d. direktor Puteva Srbije, koji je još od 2008. na čelu tog preduzeća.

„Problem je što ti v.d. direktori kojima je istekao mandat, to nisu direktori, po našem tumačenju i shvatanju to su građani koji sede na čelu javnog preduzćea, bez ikakvog zakonskog osnova. Pre par godina imali smo odluku suda u sporu koji su radnici vodili protiv Pošte Srbije, a  presuđeno je da odluke koje je donosila osoba koja je dobila ovlašćenje od strane v.d. direktorke, da te odluke nisu važeće, jer je v.d. direktorki istekao mandat. To praktično znači da bi sada pred sudom mogle da se osporavaju sve odluke koje su donosili v.d. direktori kojima je istekao mandat“, objasnio je Minić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar