Zoran Drobnjak Foto:TANJUG/ FILIP KRAINČANIĆ

Sa trinaestogodišnjim stažom na mestu direktora JP Putevi Srbije, Zoran Drobnjak je jedan od najdugovečnijih čelnih ljudi u srpskim javnim preduzećima. U njegovim nastojanjima da se održi na direktorskoj poziciji, nisu ga omele ni afere, suđenja i krivične prijave sa kojima se, od preuzimanja funkcije “prvog putara Srbije” davne 2007. godine, itekako suočavao.

Sposobnost Zorana Drobnjaka da se prilagodi svakoj vlasti i da održi nakon njihovog pada može se pripisati činjenici da on (makar na papiru) nije član nije političke partije. Funkciju direktora zauzeo je 2007. godine, kad je na vlasti bila Demokratska stranka Srbije na čelu sa Vojislavom Koštunicom. Ilustracije radi, Drobnjak je ispratio bivšeg premijera Koštunicu u političku penziju, a da se nije pomerio sa čelnog mesta JP “Putevi Srbije”.

Jedinu (ne)ozbiljnu promenu svoje pozicije doživeo je 2012. godine kad je preimenovan u vršioca dužnosti direktora Puteva Srbije. Kad je pre tri godine raspisan konkurs za „prvog putara Srbije“, Drobnjak je najavio da će se kandidovati, a s obzirom da na konkursu nije bilo kompetentnijeg za vođenje ove firme, Drobnjak je zadržao direktosku funkciju sve do današnjeg dana.

“Imam desetogodišnje iskustvo u ovom poslu. Priložiću svoj CV, pa ako se prijavi bolji, neka pobedi. Verujem da će biti više kandidata, ali znam da imam najbolje preporuke”, rekao je tada Drobnjak.

Nezakonita funkcija

Iako direktori javnih preduzeća u v.d. stanju ne mogu ostati duže od godinu dana da obavljaju funkciju, jer je to maksimalno predviđen zakonski rok, Zoran Drobnjak već osam godina ima upravo ovaj status.

Afere, krivične prijave, suđenja

Da CV sa desetogodišnjim iskustvom ne garantuje imunost na afere, odlično potvrđuje upravo rad Zorana Drobnjaka. Iza sebe ima dve krivične prijave, a njihov sudski epilog je ostao nepoznat javnosti. On je pre šest godina čak bio i uhapšen zbog toga što je nezakonito dao saglasnost za izgradnju optičkog kabla slovenačkoj kompaniji “Nubi invest”. Optužbom je Drobnjaku na teret stavljena zloupotreba službenog položaja, uz napomenu da je oštetio državu za dva i po  miliona dinara. Ovaj proces je još uvek u toku.

Zoran Drobnjak Foto:TANJUG/ FILIP KRAINČANIĆ

U krivičnom CV-u Drobnjak ima i prijavu i od Državne revizorske institucije(DRI). Kako se navodi, njega ova institucija je teretila za niz malverzacija i neregularnosti, međutim, javnost je ostala uskraćena za informaciju šta se dalje dogodilo sa ovim procesom.

Podsetimo, kako su mediji tada preneli, u izveštajima DRI o Putevima Srbije, samo u 2010. godini uočeno je nepravilnosti u više od 40 dodeljenih poslova, vrednih više od 300 miliona evra, a kao glavni krivac najčešće je pominjan upravo Drobnjak. Kako je navedeno, on je u otvorenim postupcima nabavke umesto tenderske komisije, sam eliminisao ponude uz objašnjenje da su neispravne, a pred sam postupak njihovog otvaranja menjao je članove komisije po sopstvenom nahođenju. Iste godine, državni revizor je naveo da “Putevi” nisu uplatili 158 miliona dinara za putarine i naknade za korišćenje puteva od 2008.

Omiljena Vučićeva meta za kinjenje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom posete radovima na rekonstrukciji puta Novi Pazar – Tutin, u jednom trenutku ušao u polemiku sa direktorom Puteva Srbije Zoranom Drobnjakom. Na snimku posete se čuje kako njih dvojica premeravaju buduće puteve, ali i njihovu cenu.

Vučić: Aj’ pitam te to, ako krenem iz Beograda – nije važno – doći ću…

Drobnjak: Dobro, ajde, manje od deset kilometara, biće znači 105.

Vučić: Nije deset, kako 105, bre?

Drobnjak: Pa šta ima, od Mrčajevaca do Kraljeva…

Vučić: Pusti, bre, Mrčajevce. Imaš 20 od Mrčajevaca do Kraljeva

Ljajić (ubacuje se): Devetnaest kilometara.

Vučić: Do Adrana, Kraljeva, 20 kilometara.

Drobnjak: Manje, znači 15, znači biće oko 100 kilometara.

Vučić: Pa, kako će 100 da bude!? Ne mož’ da bude više od 90.

Drobnjak: Pa, koliko sad ima Kraljevo – Novi Pazar?

Vučić i Ljajić (uglas): Pa, 91!!!

Drobnjak: Ima više.

Vučić: Pa, nema više.

Ljajić: Ajd’ da ga merimo sad.

Drobnjak: Da merimo, ima više.

Vučić: Pa, kako ima više, bre, Drobnjak? Gde ima više?

Drobnjak: Ima 105, 106.

Vučić: Ma, šta pričaš, bre, Drobnjak!

Drobnjak: Pa, gledao sam kartu kad sam dolazio i merio.

Vučić: Pa, 90 kilometara, nema više od 90 kilometara. Mi smo kolima sad došli.

Drobnjak: Ja kažem da ima više. Dobro, nema veze.

Ovakav dijalog između predsednika Srbije i Zorana Drobnjaka nije prvi put viđen. Ranije ga je Vučić prozivao zbog kašnjenja na sednicu Vlade, a isticao je često za svog saradnika da je sklon kojoj “čašici više”, te da ne zna ni gde bi putevi trebalo da idu.

“Ja znam da je Drobnjaku juče bilo najlepše kad je išao da rešava probleme u Donjim Banjanima. Tamo su mu seljaci dali četiri, pet, šest čašica, ali ja sam to odobrio da ne bude da je on kriv. Drobnjak voli koju čašicu više, ali dobro radi. A jednu si popio i za mene Drobnjak”, pitao je Vučić jednom prilikom direktora Puteva.

Da Vučić ima “pik” na Drobnjaka, videlo se u poseti jednoj školi, kad mu nije ni dozvolio da se igra sa košarkaškom loptom.

Bez obzira na čarke sa predsednikom države, problemima sa zakonom i večnom v.d. stanju, sve ove godine Drobnjak je opstao i ostao kao jedini mogući kadar za vođenje JP „Putevi Srbije“. „Nestranačka ličnost“, Vučićeva omiljena meta za sprdnju, problematični direktor sa nizom afera iza sebe, sve su to opisi koji su prethodnih godina stajali ispred ili iza njegovog imena. Međutim, ništa od toga nije nije uticalo na poziciju Zorana Drobnjaka, te on tako i danas neometano asfaltira Srbiju.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare