Miloš Jovanović Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je, povodom obeležavanja 25. godišnjice NATO agresije, da je neophodno da država proglasi okupaciju dela svoje teritorije - Kosova, što je odavno tražila Srpska pravoslavna crkva.

Jovanović je, na konferenciji za novinare ispred srušene zgrade Generalštaba, rekao da treba da se ukaže na zločine koji su počinjeni u agresiji i sve žrtve, da se oda počast svim pripadnicima snaga bezbednosti Srbije i Vojske Jugoslavije, koji su se hrabro borili i odbranili zemlju.

„Postoje rezultati te odbrane 1999. godine. Glavni rezultati je rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je pravno obavezujuća za sve, a i dalje je na snazi. Njom se štiti teritorijalna celovitist Srbije i predviđa povratak srpskih snaga bezbednosti“, istakao je on.

Miloš Jovanović Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Prema oceni Jovanovića, činjenica da su one sile koje su počinile agresiju pre 25 godina i podržale secesiju Kosova gaze rezoluciju 1244 i da je zato, „dok se one ne prizovu pravdi i pravu, jedino rešenje da se proglasi okupacija južne pokrajine“.

„Srbija se neće odreći Kosova, nikad nećemo pristati na tu secesiju. Ta će borba trajati, istorija nema kraja“, poručio je on.

Pročitajte još

„Dezerterstvo je klizav teren za vlast, a ne za mene“

Jovanović je, osvrćući se na optužbe poslanika vladajuće stranke da je 1999. godine bio dezerter, ukazao na činjenicu da tada još nije ni služio vojsku, da je od 1995. studirao u Francuskoj, a tri dana posle početka agresije došao je autobusom u Beograd, da se odazove ako bude opšte mobilizacije.

Miloš Jovanović Foto: Zoran Mrđa/FoNet

„Istina ne obavezuje Srpsku naprednu stranku i njihove predstavnike. Ne sećam se da sam onog koga oni nazivaju „Acom Srbinom“ – Aleksandra Vučića, upamtio po nekom herojstvu sa Paštrika ili Košara. Vučić je tada nameštao stan koji je dobio od države besplatno. Glasao je u junu da se nastavi rat, da mladi ljudi ginu, dok je on nameštao stan i čekao nameštaj od Simpa“, rekao je Jovanović.

On je predstavnicima vlasti koji ga napadaju zbog dezerterstva poručio da je to „klizav teren“ za njih, a ne za njega.

BONUS VIDEO Šta je još ostalo da Kosovo zaokruži državnost?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare