Srđan Milivojević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Ili će se u Srbiji realizovati projekat iskopavanja litijuma kako bi on uzeo svoju litijumsku proviziju ili Srbije više neće biti, ocenio je za Nova.rs poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević koji je večeras bio prisutan na skupu protiv rudarenja u Čačku.

„Sa druge strane slobodoljubivi građani Srbije su poslali poruku Aleksandru Vučiću, vođi ‘Rio Tinto’ koalicije, da Srbija nije spremna da umre da bi ti opstao na vlasti“, ocenio je on za naš portal.

„Građani Srbije ne žele svojoj deci da poruče – živećete 20 godina kraće da bi mafija na vlasti proslavila svoju šestu ili sedmu milijardu“, smatra naš sagovornik.

Sve laži režima su demaskirane na sednici Skupšine kada su poslanici SNS koristili argumente sastavljene od provizije i histerije, a opozicija je diskusiju bazirala na nepobitnim činjenicama koje su predstavnike „Rio Tinto“ koalicije izbezumile, naglasio je Milivojević.

„Očigledno da je projekat ‘Rio Tinto’ za vlast postao projekat ‘Rio Kinto’, a za opoziciju je to kao i za građane jedan poguban i katastrofalan poduhvat koje je najbolje opisan u zborniku SANU u kom se kaže da bi realizacija projekta ‘Jadar’ vodila ka ‘masovnoj devastaciji prostora, trajnoj promeni karaktera predela, degradaciji biodiverziteta, zemljišta, šuma, površinskih i podzemnih voda“, naglasio je on.

Srbija ipak više veruje SANU nego Marjanu Rističeviću i akademiji mladih lidera SNS, dodaje Srđan Milivojević.

„Ne postoji ni jedno ekonomsko opravdanje da Srbija uđe u realizaciju ovog pogubnog projekta. Iskopavanje litijuma je jedino dobro i profitabilno za korumpirani mafijaški režim Aleksandra Vučića i stranu kompaniju koja bi eventualno realizovala taj projekat. Srbija sa zemljišta koje je planirano za uništenje može za godinu dana od poljoprivrede da prihoduje onoliko koliko bi prihodovala kroz rudnu rentu za 70 godina“, kaže naš sagovornik.

Nijedna zemlja na svetu ne bi dozvolila da se njene najpodlije oranice pretvore u rudnik pogotovo kada se uzme u obzir da bi to zemljište bili trajno uništeno i devastirano, podvlači on.

„I to ne samo zemljište već i jedno od najvećiih potencijalnih vodoizvorišta pijaće vode u Evropi. Aleksandra Vučića očigledno trese litijumska groznica koja kod njega budi pohlepu. Nema više nijednog segmenta politike koji on nije pretvorio u lični biznis“, navodi Milivojević.

Od isporuke oružja za Ukrajinu, preko nabavke aviona „Rafal“ što je praktično značajan korak ka uvođenja Srbije u NATO pakt, do iskopavanja litijuma, podseća on.

„Iza svega stoji njegova žudnja za profitom, makar i po cenu ugrožavanja vitalnih interesa Srbije. Pri tome milioni ljudi koji su izašli na ulice da protestuju protiv ovog projekta podržani su pored Srpske akademije nauka i umetnosti kao najviše naučne institucije u Srbiji i od strane akademske zajednice i brojnih fakulteta. Ekonomski pokazatelji ovog projekta su veoma loši za Srbiju. Svaki građanin ove zemlje bi od tog projekta dobio 2,6 evra godišnje. To je suviše mala cena za 3.000.000 ljudskih glava koje smo dali za slobodu u proteklih 250 godina. Niko nema pravo to da proda a pogotovo Aleksandar Vučić da bi zadovoljio svoju pohlepu“, stava je naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, BIA je već dugo uslužni servis Aleksandra Vučića, a ne čuvar bezbednosti i brana organizovanom kriminalu i pretećem terorizmu.

„Dok BIA hapsi ekološke aktiviste, prati i kidnapuje novinare dotle teroristi ranjavaju pripadnike žandarmerije ispred ambasada, eksplodiraju fabrike namenske industrije, a Srbija je prva u Evropi po stepenu organizovanog kriminala i korupcije“, kaže Milivojević.

„Građani su siti srpskog sveta na litijumske baterije i rasprodaje nacionalnih interesa da bi se izgradio Nacionalni stadion, a Vučić i kimovi uzeli još jednu proviziju… Prosvetni radnici ne razumeju da država ima 17 milijardi evra za EXPO a nema za plate. Zato je pobuna jedini odgovor na galopirajuću dikaturu“, zaključuje za naš portal Srđan Milivojević.

***

BONUS VIDEO – Protest protiv kopanja litijuma u Čačku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar