Maroš Šefčovič Foto:JOHN THYS / AFP / Profimedia

Uz nemačkog kancelara Olafa Šolca u Srbiju, 19. juna stiže i potpredsednik Evropske komisije zadužen za “Zeleni dogovor” Maroš Šefčovič. Njegovo ime prvi put se spomenulo u domaćoj javnosti kada se u Njujorku susreo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i tom prilikom zajedno sa tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem potpisao Pismo o namerama između Srbije i EU. Međutim, iako domaćoj javnosti ne toliko poznat, Šefčovič iza sebe ima bogatu i dugogodišnju karijeru unutar evropskih institucija.

Kako piše Politico u petak bi u Srbiji trebalo biti potpisan sporazuma o saradnji između EU i Srbije o uvozu minerala, uključujući litijum, koji su ključni za digitalnu i zelenu tranziciju EU, zbog toga dolaze Maroš Šefčovič koji je unutar EU zadužen za „Zeleni dogovor“, ali i kancelar nemačke Olaf Šolc.

Šefčovič se u septembru prošle godine sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, tadašnjim ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačić i bivšim ambasadorom Srbije u SAD Markom Đurićem.

Kako je tada saopšteno prilikom tog susreta razgovaralo se o ubrzanom pridruživanju Srbije Evropskoj uniji, oblasti upravljanja sirovinama, energetike, rudarstva, kao i o razvoju novih tehnologija neophodnih za dalji održivi privredni rast i zaštitu životne sredine.

Tom prilikom je potpisan i Memorandum o razumevanju između Srbije i Evropske unije, što je očigledno, sa ove distance bio prvi korak u saradnji naše zemlje i EU po pitanju litijuma.

Diplomatska karijera Maroša Šefčoviča

Pre nego što je “zakoračio” u institucije Evropske unije Šefčovič je bio slovački diplomata. U periodu od 1991. do 1992. godine bio je konzul u Zimbabveu, nakon toga od 1992. do 1995. Zamenik ambasadora u Kanadi, a ambasador postaje 1999. godine kada je odaslan u Izrael na službu.

PROČITAJTE JOŠ:

Od Evroposlanika, komesara do potpredsednika Evropske komisije

Karijeru unutar Evropske unije započinje 2004. godine, kada je prvi put izabran za evropskog poslanika ispred slovačke socijaldemokratske stranke “Smer”. Na toj poziciji bio je sve do 2009. godine, kada prelazi u izvršnu vlast EU odnosno Evropsku komisiju (EK).

Najpre je u periodu od godinu dana vršio funkciju komesara za obrazovanje, sport, kulturu i omladinu. Zatim 2010. godine postaje potpredsednik EK zadužen za unutarinstitucionalne odnose i administraciju.

Maroš Šefčovič Foto:JOHN THYS / AFP / Profimedia

Četiri godine kasnije Šefčovič je izabran za komesara zaduženog za energetiku i na toj poziciji bio je do 2019. godine.

Iste godine vraća se na poziciju potpredsednika EK zaduženog za unutarinstitucionalne odnose, a 2023. godine nakon što je Frans Timermans podneo ostavku kako bi se kandidovao na izborima u Holandiji, Šefčovič preuzima i funkciju komesara za “Zeleni dogovor”.

Kandidat za predsednika Slovačke

Početkom 2019. godine Šefčovič je objavio da će biti kandidat za predsednika Slovačke ispred stranke “Smer”.

U prvom krugu predsedničkih izbora osvojio je 18,66 odsto čime je zauze drugo mesto, dok je prvoplasirana Zuzana Čaputova osvojila 40,57 odsto. Njih dvoje su bili kandidati u drugom krugu, u kom je Šefčovič izgubio.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare