Vljosa Osmani, Aljbin Kurti i Emanuel Makron
Vljosa Osmani, Aljbin Kurti i Emanuel Makron Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Predsednik Francuske Emanuel Makron čestitao je kosovskoj predsednici Vjosi Osmani 16. godišnjicu proglašenja nezavisnosti i poručio da su sledeće nedelje odlučujuće za primenu odredbi sporazuma iz Brisela i Ohrida i za formiranje Zajednice srpskih opština, objavio je Reporteri.

„Naredne nedelje biće odlučujuće za primenu svih odredbi sporazuma Brisel-Ohrid, uključujući i uspostavljanje asocijacije opština sa srpskom većinom, što posebno podrazumeva organizovanje novih lokalnih izbora na severu, uz učešće Srba“, navodi se u pismu Makrona.

Francuski predsednik je navo da se nada da će Kosovo doneti „hrabre odluke koje su neophodne i koje će mu omogućiti da napreduje na evropskom putu“.

On je u poruci Osmani istakao da pozdravlјa dinamiku Kosova i impresivan napredak postignut posle proglašenja nezavisnosti, dodavši da će Kosovo biti deo Evropske unije.

Navodeći da su izazovi tokom ove godine brojni zbog ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku, predsednik Francuske je ukazao da „u ovom veoma neizvesnom međunarodnom kontekstu normalizacija odnosa Srbije i Kosova predstavlja ključni izazov“, prenosi Kosovo onlajn.

***

BONUS VIDEO – Stolica Kosova u UN znači nezavisno Kosovo. Ako se dođe do toga, onda je Srbija de facto priznala Kosovo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar