Miodrag Majić Foto:Zoran Lončarević /Nova.rs

Sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić izjavio je da sada vidimo da političari na čelu države "vrše pritisak na sudstvo na ogoljeniji način", navodeći da je "dug period jedne političke opcije na vlasti doveo je do toga da se njeni predstavnici osećaju sve komotnije da rade takve stvari", kao i da su sudije u "vrtlogu straha".

„Pokazano je da izvršna vlast nema nameru da popusti kontrolu nad pravosudjem. Ona samo menja pristup i nalazi nove načine pritiska“ rekao je Majić za novi broj nedeljnika NIN, komentarišući izbore za Visoki savet sudstva (VSS).
Na pitanje u kakvoj se atmosferi održavaju izbori za VSS on je podsetio da na „vapaj iz Udruženja tužilaca i zamenika tužilaca kako je vršio  pritiske tadašnji sekretar pravde (Radomir Ilić) prilikom izbora za Državno veće tužilaca (DVT ), dodajući: „Većina ranijih izbora odvijala se slično, ali sada smo to imali neskriveno“.

On je naveo da da smo „mi zaplašeno društvo, da li će se ekonomski odraziti na porodicu, da li će biti posla…“

„To je stvar koja ne zaobilazi ni sudije. I oni su ubačeni u taj vrtlog straha. Nekada je to spremnost da se pokaže saradnja, nekada da se napreduje, da napreduju sin ili ćerka, a nekada samo da vas ostave na miru. Zaista je nerazumljivo da sa jedne strane moje kolege donose odluke kojima fundamentalno menjaju živote, a sa druge, pristaju da na mig glasaju za osobe koje ne poznaju i da ne podrže kandidate sa kojima piju kafu, razgovaraju i dele slične stavove“, naveo je Majić.

On je istakao da je „to naša surova stvarnost“, ali i da je „to otišlo i korak dalje“.

„Svedoci smo da imamo gongo organizacije u kojima su, nažalost, neke mlade sudije i tužioci od kojih očekujemo da budu nosioci promena. Medjutim, oni su udarni kandidati vlasti i rade nešto veoma nečasno zarad malo vlasti i moći“, rekao je Majić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar