Aljbin Kurti Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Ohridskim sporazumom Srbija je de fakto priznala Kosovo, izjavio je večeras u intervjuu Radio-televiziji Kosovo kosovski premijer Aljbin Kurti.

„Dobro sam pročitao tekst i kada sam video da postoje univerzalni koncepti nezavisnost, teritorijalni integritet i ravnopravnost strana, bio sam konstruktivan, ali što sam ja bio aktivniji i kreativniji, to je nastajao otpor druge strane, koji je krunisan nepotpisivanjem, jer i oni znaju, kao i ja, da je to faktičko priznanje Kosova“, rekao je Kurti.

Prema njegovim rečima, odnosi između Kosova i Srbije ne mogu se normalizovati bez rešavanja zločina počinjenih tokom rata.

„Po mom snažnom uverenju, suočavanje sa nasleđem prošlosti je generički pojam koji se mora prevesti u mnoge stvari koje su problematične između naše dve zemlje. Odnosi se ne mogu normalizovati bez rešavanja zločina počinjenih tokom rata i mnogih drugih pitanja koja nisu vezana za rat, a u aneksu već imamo pitanje nestalih kao hitno“, kazao je Kurti.

On je naveo da se, po pitanju Srpske pravoslavne crkve, u sporazumu navodi „formalizacija statusa“, i da to ne znači promenu, već da „nešto imate, ali želite da se to formalizuje“.

„Rekao sam u Ohridu da je Srbija sekularna država i da bi se formalizovao status kazao sam da sam zainteresovan da otvoreno razgovaram sa patrijarhom SPC Profirijem“, objasnio je Kurti i dodao da je evropskim posrednicima i predsedniku Srbije poručio da nema smisla da versku instituciju predstavljaju zvaničnici sekularne države.

Kako je istakao, rečeno mu je „da patrijarh odbija da se sastane sa njim“.

Za sporazum u celini Kurti je rekao da nije najbolji za Kosovo, ali da je prilika da se krene napred, jer se u članu 10. evropskog predloga kaže da obe strane potvrđuju da se svi dosadašnji sporazumi moraju primeniti.

„Član 10 kaže da obe strane moraju da primene prethodne sporazume koji su obavezujući, što znači da postoji 39 sporazuma koji se moraju sprovesti, a između ostalih i onaj o vraćanju katastarskih knjiga, koji je peti na listi“, naveo je Kurti, prenosi Kosovo onlajn.

Kurti: Samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu u skladu sa ustavom Kosova

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je večeras da će samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu ostvarivati na osnovu Ustava Kosova i da to ne znači samoadministraciju niti autonomiju.

On je u intervju za javni servis RTK rekao kako veruje da će odgovarajući nivo samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu moći da se reši za dobrobit svih Srba bez ugrožavanja pravnog i ustavnog poretka Kosova, služeći demokratiji, ali i prihvatanjem ponuda koje je dao.

„Samoupravljanje nije samoadministriranje, nije autonomija. Ovde (u sporazumu) piše samouprava srpske zajednice, a ne opština sa srpskom većinom, ja sam to rekao u skupštini i iz mog ugla, što može da potvrdi svaki ozbiljan pravnik međunarodnog prava, kada kažete samouprava srpske zajednice, zapravo imate kao instrument okvirni sporazum za zaštitu nacionalnih manjina“, rekao je on.

On je dodao da je 18. marta predstavio tri stuba koja moraju biti prihvaćena da bi on dao model samoupravljanja.

„Osamnaestog marta, ako prihvatimo ova tri stuba, doneću im model, ali nije u redu da se od mene detaljno traži model ako se princip ne prihvati. Da smo imali dogovor o ova tri stuba, našem republikanskom, demokratskom konstitucionalizmu i vrednostima, američkom stavu i evropskom stavu kada ih prihvatamo, ja dajem model“, rekao je Kurti.

Kazao je da su predstavnici Srbije najavili da neće poštovati sporazum i aneks o njegovoj primeni.

„Oni su već dali jasne indicije i činjenice da krše sporazum. Očekujem da EU i SAD sude i osude destruktivno ponašanje Srbije. Dobro sam čitao tekstove i kada vidim da postoje univerzalni pojmovi, naravno da sam konstruktivan. Uvek tražim više od onoga što se nudi jer mislim da zaslužujemo više. Ne dižu nam se zidovi, već nam se otvaraju putevi, ja sam pristao da ovo potpišem i ovom prilikom je otkrivena destruktivnost Srbije“, kazao je Kurti.

***

BONUS VIDEO – Boris Tadić: Građani nisu glasali za politiku SNS da Kosovo uđe u UN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar