Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je posle današnjeg sastanka sa predstavnicima "velike petorke" u Prištini da je za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, potreban "nov pristup".

Kurti je u razgovoru sa zapadnim diplomatama rekao da su „bezbednost države i građana, granica i teritorije“ prioritet za Kosovo i ocenio da je „kažnjavanje“ Srbije za „teroristički napad“ 24. septembra u Banjskoj, „ključno“ za sprečavanje sličnih incidenata u budućnosti.

„Na sastanku je bilo reči o normalizaciji odnosa Republike Kosovo i Srbije, odnosno o primeni Osnovnog sporazuma iz Brisela i ohridskog Aneksa za njegovu implementaciju. Premijer je istakao da je neophodna kvalitativna refleksija i novi pristup. Svih pet emisara ponudilo je svoj novi plan za dalje, na čemu je premijer izrazio zahvalnost. Diskusije se moraju intenzivno nastaviti“, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta.

Prethodno je izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak potvrdio da su zapadne diplomate došle u Prištinu „s planom“ i da su o tome razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da više detalja o planu ne može da saopšti, ali je ponovio da je potrebno što pre uspostaviti Zajednicu srpskih opština (ZSO) i ;da bez formiranja ZSO Kosovo ne može napredovati na putu ka Evropskoj uniji.

„Dijalog nema alternativu“, rekao je Lajčak i dodao da je napad u Banjskoj promenio „dosta stvari“.

Predstavnici „velike petorke“, među kojima su i specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, spoljnopolitički savetnici predsednika Francuske i kancelara Nemačke, Emanuel Bon i Jens Pletner, i diplomatski savetnik premijerke Italije Alesandro Katane, doputovali su tokom dana u Beograd na razgovor s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

****

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar