Foto: Kosovo Online

Kosovska policija, na osnovu zahteva Ministarstva uprave i lokalne samouprave, u saradnji i koordinaciji sa relevantnim institucijama Kosova i pravosudnim organima, razvija policijsku akciju u četiri opštine na severu Kosova, navodi se u saopštenju policije.

„Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti i zaustavljanje aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne opštine, a koji su u suprotnosti sa ustavnim pravnim poretkom“, stoji u saopštenju policije.

Kosovska policija ušla u preostale objekte RS na Severu Foto: Kossev

Kako je za KoSSev potvrdio zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani, policija je ušla u privremeni organ u severnoj Kosovskoj Mitrovici, zgradu mitrovičkog okruga gde je smeštena Kancelarija za KiM, zgradu vešeraja u KBC, te u još tri objekta u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

On tvrdi da policija nije ušla u bolnicu, već da vrši „samo pretres“ u vešeraju.

Trenutno se Kosovska policija nalazi u najmanje pet objekata na Severu gde pleni i pregleda dokumentaciju koju je zatekla.

U pitanju je sinhrona akcija koja je u sve četiri opštine započela u 17 časova, uz veći broj policijskih pripadnika.

Kosovska policija ušla u preostale objekte RS na Severu Foto: Kossev

Veći broj pripadnika Kosovske policije, uz specijalnu policiju vidljiv je na više tačaka u Kosovskoj Mitrovici, a kako čitaoci javljaju, policija je vidljiva i u drugim opštinama.

Takođe, vidljiva su i vozila EULEX-a i EU.

Ispred Privremenog organa u Kosovskoj Mitrovici, Kosovska policija je već razvukla žutu traku.

Akcija je usledila u jeku talasa poaseta visokih i najviših zapadnih bezbednosnih zvaničnika i diplomata regionu i Prištini, od šefa CIA pre par nedelja, preko tri visoka NATO zvaničnika.

Pročitajte još:

Svi oni slali su poruku o tome da Priština ne treba da povlači jednostrane poteze, odnosno da svoje akcije u vezi sa Severom treba da koordiniše sa svojim saveznicima.

U Beogradu, odakle još uvek nema reakcija, centralna vest je dvodnevni boravak francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji šalje poruke o istorijskom prijateljstvu, vezama i sličnosti Srbije i Francuske, uz važnost suvereniteta.

Policijska akcija je u toku, a o dodatnim informacijama bićete obavešteni po završetku akcije.

***

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare