Vlada Kosova saopštila je da je saglasna da razgovara o novom planu Evropske unije, koji uključuje nacrt za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom, koji su u subotu zapadne diplomate predstavile liderima Kosova i Srbije, objavila je prištinska "Koha".

Izaslanik Evropske unije za dijalog Priština-Beograd Miroslav Lajčak u subotu je u pratnji američkog izaslanika za zapadni Balkan Gabrijela Eskobara i viših savetnika lidera Nemačke, Francuske, Italije boravio u Prištini i održao sastanak sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Oni su se popodne u Beogradu sastali sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. EU je tada potvrdila da je liderima predstavljen nacrt Asocijacije.

Bez navođenja detalja o čemu se tačno radi, Evropska unija je za TIME potvrdila da je napravila „moderni evropski predlog“ za Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu i sada od partija očekuju da za ovo, ali takođe za sva pitanja još jedna od obaveza dijaloga, da se „brzo deluje“.

Vlada Kosova saopštila je da se premijer Kurti saglasio da novi plan EU, koji uključuje i paket za sveobuhvatnu primenu Osnovnog sporazuma, bude okvir za nastavak daljih razgovora sa zemljama saveznicima, prenosi Koha.

„Premijer Kurti je pozitivno odgovorio na zahtev 5 emisara za sastanak sa liderima Nemačke, Francuske, Italije i predsednikom Evropske komisije, na marginama samita Evropskog saveta. Sastanak će biti u kontekstu razgovora započetih sa 5 emisara tokom njihove posete Prištini 21. oktobra, u kojoj su predložili novi plan koji je uključivao kompletniji paket sveobuhvatne implementacije Osnovnog sporazuma zajedno sa nacrtom predloženog za primenu člana 7. Premijer Kurti je izrazio saglasnost da ovaj novi plan predstavlja okvir za nastavak daljih razgovora sa savezničkim državama, SAD, Nemačkom, Francuskom i Italijom, koji bi trebalo da obezbedi komponentu jake bezbednosti, a takođe i da ojačati perspektivu članstva u međunarodnim organizacijama“, kaže se u odgovoru Vlade KOHEN-u.

Očekuje se da će se Kurti u četvrtak sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, italijanskim premijerom Đorđom Melonijem i visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom. Slični sastanci očekuju se i za Vučića.

Sastanci će se održati na marginama samita EU, ali dnevni red i detalji još nisu objavljeni.

„Nije saopšten dnevni red i detalji sastanka u Briselu. Premijer Kurti, međutim, izražava spremnost da se uključi u suštinske rasprave, pod uslovom da budu u skladu sa principom inkluzivnosti“, nastavlja se u odgovoru Vlade.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar