Vladimir Milićević Foto: Printscreen/Kanal M RTV

Mesarsko trgovinska radnja “Kobasičko”, u vlasništvu predsednika opštine Paraćin Vladimira Milićevića, u blokadi je za 2,4 miliona dinara.

Prema podacima koji su javno dostupni na Portalu za e-registraciju, vidi se da je ova preduzetnička radnja u blokadi zbog duga prema Poreskoj upravi, kao i da joj je na naplatu stiglo izvršenje od privatnog izvršitelja.

Na ovom portalu može se pronaći 17 rešenja koje je donela Filijala Poreske uprave u Jagodini, a po nalogu Narodne banke Srbije, da se “Kobasičku” zabrani raspolaganje novčanim sredstvima zbog neisplaćenh dugova, prenosi Danas.

Poslednje rešenje je od 26. oktobra 2022. godine.

Potvrda o dugovanju ove preduzetničke radnje javno je dostupna i na sajtu Narodne banke Srbije, na kome se vidi da je račun Mesarsko trgovinske radnje “Kobasičko” u blokadi od 13. decembra 2021. godine, znači skoro 11 meseci.

Ova preduzetnička radnja je u blokadi bila i dva dana tokom 2020. i u nekoliko navrata 2021., a neprekidna blokada od decembra prošle godine traje 316 dana.

Proverom matičnog broja radnje na sajtu Agencije za privredne registre, lako je ustanoviti da njen vlasnik zaista i jeste predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.

On je za poslovođu radnje u oktobru 2020. godine, mesec dana posle izbora za mesto predsednika Opštine, postavio svog oca Marka Milićevića, budući da po Zakonu o sprečavanju korupcije javni funkcioner, čija funkcija zahteva rad sa punim radnim vremenom, ne može da obavlja drugi posao ili delatnost.

Međutim, po rečima Saše Paunovića, bivšeg predsednika opštine Paraćin, sada odbornika u opštinskoj Skupštini, koji je prvi došao do saznanja o dugovanju Milićivićeve radnje, postavljanje oca za poslovođu ne predstavlja odustajanje od obavljanja delatnosti.

– Pitanje je kako je predsednik Opštine i dalje vlasnik aktivne radnje, dok je na javnoj funkciji, jer preduzetništvo jeste druga delatnost. Takođe, pošto je reč o preduzetniku, a ne o preduzeću, ovaj dug predstavlja lično opterećenje Milićevića. Dakle ne može da ode u stečaj kao preduzeće, već odgovara ličnom imovinom i naplaćivaće se tako što će se predsedniku Opštine odbijati od plate, objašnjava Paunović.

On dodaje da je u ovom trenutku dug toliki da ukoliko bi mu do kraja mandata uzimali celu platu, on ne bi bio isplaćen.

– Ovde se postavlja pitanje dostojnosti obavljanja javne funkcije nekoga ko ne plaća porez državi, a zatim i pitanje kredibiliteta te osobe koja očigledno može da bude u ranjivom položaju i podložna korupciji, jer ima ogromna dugovanja, koja su veća od dvogodišnje plate predsednika Opštine, kaže Paunović.

Na nesreću Milićevića, tu nije kraj njegovim problemima.

Naime, na poslednjoj sednici Skupštine opštine šef Odborničke grupe “Svi za Paraćin” Dragan Mitić izneo je podatke, po kojima Milićevićeva radnja duguje i 200.000 dinara JP “Vodovod” iz Paraćina.

Mitić je na sednici istakao da “Kobasičko” pune četiri godine, od 2018. nije platio ni dinar za vodu JP “Vodovod” i da je on imao uvid u kartice plaćanja ovog preduzeća.

Ove kartice su objavljene na Fejsbuk stanici odborničke grupe “Svi za Paraćin” i javno su dostupne.

U pokušaju da zataškaju ova dugovanja, JP “Vodovod” je, po Mitićevim rečima, pre 15 dana otpisao dug Milićevićevoj radnji, pod izgovorom da je dug zastareo.

Međutim, budući da za preduzetničke radnje komunalni dugovi zastarevaju tek za 10 godinaVodovod je nezakonito otpisao dug “Kobasičku”, pa su posle nekoliko dana stornirali otpis duga.

– Zahvaljujući istupu odbornika “Svi za Paraćin” rukovodstvo “Vodovoda”, suočeno sa mogućnošću krivične odgovornosti zbog nezakonitog otpisa duga predsedniku opštine, moralo je da ga stornira i da sklopi ugovor o reprogramiranju dugovanja na period od 30 meseci. Dakle, vodu koju nije platio ni jedan, jedini dinar prethodne četiri godine, sada će otplaćivati naredne dve, tri godine. To je bezobrazluk, ocenjuju odbornici “Svi za Paraćin”.

Oni su došli i do podataka da predsednik opštine, pored vode, u prethodne četiri godine nije plaćao ni iznošenje smeća i da za to duguje oko 80.000 dinara.

Odbornici u Paraćinu su jednoglasni u oceni da bi Milićević zbog dugovanja prema državi i paraćinskim javnim preduzećima trebalo da podnese ostavku.

Danas je pokušao da dobije komentar od predsednika ooštine Paraćin Vladimira Milićevića, ali se on nije javljao na telefon i do objavljivanja ovog teksta nije odgovorio na poruke koje smo mu poslali.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare