Socijalista Nikola Nikodijević izabran je za predsednika Skupštine grada Beograda po četvrti put. Na ovoj funkciji je od 2014. godine, a iz gradskog parlamenta “ispratio” je Sinišu Malog, Gorana Vesića i Zorana Radoičića. Sad će u drugom mandatu “štititi leđa” Aleksandru Šapiću. Dakle, svi su prolazni, samo Nikodijević ostaje.

Za Izbor Nikole Nikodijevića na mesto predsednika Skupštine grada Beograda, na konstitutivnoj sednici glasalo je 60 od ukupno 110 odbornika, dok je 12 bilo protiv. Nikodijević je bio jedini kandidat za tu funkciju.

Sudeći prema njegovom stažu u beogradskom parlamentu, izgleda da je jedini kandidat koalicije SNS i SPS već 10 godina.

Ko je Nikola Nikodijević?

Završio je Pravni fakultet u Beogradu. Kako se navodi u njegovoj biografiji, aktivno se bavio sportom i angažovan je u Sportskom društvu “Crvena zvezda”.

Član je Izvršnog i Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije.

Na izborima za organe lokalne samouprave 2008. godine izabran je za odbornika u Skupštini grada Beograda i do kraja mandata 2012. obavljao je i funkciju šefa Odborničke grupe SPS–PUPS–JS.

Za člana Gradskog veća grada Beograda zaduženog za omladinu i sport izabran je 13. juna 2012. godine. Na ovoj funkciji bio je do novembra 2013. godine.

Imao je značajnu ulogu u trenutku kad se lomilo između demokrata i naprednjaka 2012. godine.

Nikodijević je ispred koalicije oko socijalista izabran za člana gradskog veća što je i ostao do novembra 2013. godine, kada je došlo do konačnog pada demokrata u Beogradu.

Od demokrata do naprednjaka…

Ono što je predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić tad “odigrao” na republičkom nivou, Nikodijević je uradio na nivou glavnog grada. On je odigrao značajnu ulogu u “mirnoj tranziciju vlasti u Beogradu.

Ko je Nikola Nikodijević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odlukom Vlade Srbije 2013. godine imenovan je za člana Privremenog organa koji je tad upravljao Beogradom i do danas je ostao jedan od ključnih ljudi beogradske vlasti.

Za predsednika Skupštine grada Beograda, Nikola Nikodijević je izabran prvi put u aprilu 2014. godine, kada su naprednjaci i socijalisti i zvanično potpuno preuzeli Beograd.

U međuvremenu su se menjali gradonačelnici i njihovi zamenici, samo je Nikodijević uvek tu.

Za ovih 10 godina u fotelji gradonačelnika promenili su se Siniša Mali i Zoran Radoičić, a zapravo Goran Vesić.

Nikodijević je bio tu i za vreme prvog mandata Aleksandar Šapića.

Aleksandar Šapić i Nikola Nikodijević Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što je krajem septembra 2023. gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić podneo ostavku na tu funkciju, mesec dana kasnije, 30. oktobra, fomiran je Privremeni organ Grada Beograda, u kome je Nikodijević imenovan za člana.

Sada će pratiti Šapića i u toku drugog mandata.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare