Foto: Nova.rs; Alternativna TV; Grad Novi Sad

Dolaskom na vlast 2012. godine Srpska napredna stranka na čelu sa Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem građanima su obećali prosperitet, razvoj, bolji i bezbrižniji život. Umesto toga, dominantan način funkcionisanja SNS vlasti u svim društvenim sferama postali su kriminal i korupcija. Rezultat dvanaest godina njihove vladavine su urušene institucije, zakoni i znanje. Preuzeli su velike gradove i sistemski ih urušavali, vladajući strahom uz pomoć svojih huligana kriminalca, osoba sa margina društva kojima su dali moć i svojih vernih saradnika od kojih su napravili "uspešne biznismene". Ovako je to izgledalo u Novom Sadu.

Slobodan Milutinović, poznatiji kao Snajper, dospeo je u središte novosadske javnosti zbog svojih brojnih krivičnih dela i povezanosti sa kriminalnim grupama. Nekadašnji vođa navijača FK Vojvodina, Snajper je odavno poznat policiji zbog nasilnog ponašanja, brojnih optužbi za fizičko nasilje, preprodaju droge, iznudu i zelenašenje. Preživeo je dva pokušaja autentata bombom, ali možda najintrigantniji aspekt njegovog života jesu njegovi odnosi sa bivšim gradonačelnikom Novog Sada, Milošem Vučevićem.

Milutinović je prvi put dospeo u medije zbog svoje uloge u napadu na mladića Nikolu Ć. u februaru 2021. godine. Incident se dogodio u prostorijama FK Vojvodina, a Snajper je tada bio vođa navijača kluba.

Foto: Grad Novi Sad

Mladić je tom prilikom zadobio teške telesne povrede, što je bio početak dugog niza nasilnih dela povezanih sa Milutinovićem. Tadašnji gradonačelnik Vučević i Milutinović su viđeni zajedno u nekoliko prilika, što je izazvalo brojne spekulacije i optužbe o njihovoj saradnji. Milutinović je čak bio primljen u Gradsku kuću, gde je dočekan kao „istaknuti sportski radnik“ tokom jednog događaja organizovanog za ugledne građane Novog Sada. Ovaj blizak odnos doveo je do tvrdnji da Vučević koristi Milutinovića i njegove veze u kriminalnom podzemlju za političku podršku i održavanje moći u gradu. Optužbe su naročito eskalirale kada je Borislav Novaković, bivši gradonačelnik Novog Sada iz Narodne stranke, otvoreno optužio Vučevića za insceniranje napada na Gradsku kuću 2021, u saradnji sa Milutinovićem.

Novaković je tvrdio da je demoliranje zgrade bilo orkestrirano kako bi se diskreditovali protivnici vlasti, te da su pravi počinioci bili zaštićeni od strane policije i BIA, upravo zbog svojih veza sa Vučevićem.

Borislav Novaković Skupština Srbije Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Pored toga, Novaković je naveo da su Milutinovićevi zločini često ignorisani ili blago kažnjavani zbog njegovih političkih veza, što je dodatno podržano činjenicom da je mu je u jednom periodu u Upravnom odboru FK Vojvodina kolega bio čak i tadašnji načelnik BIA za Novi Sad. Milutinović je, prema Novakovićevim tvrdnjama, uživao zaštitu od strane lokalnih vlasti i BIA, što mu je omogućilo da nastavi svoje kriminalne aktivnosti bez značajnijih posledica. Kako je Nova.rs pisala, Milutinović se ranije teretio za nedozvoljeno nošenje oružja, napad na službeno lice, nanošenje teških telesnih povreda, a bavio se i preprodajom droge. U zatvoru je proveo ukupno tri godine zbog prodaje droge i napada na policajca, a za
ostala krivična dela dobio je uslovnu kaznu.

Svo to vreme je aktivno pomagao lokalnoj SNS oko, recimo, “obezbeđivanja” izbornih jedinica, “garancija” da će svi glasači sa spiska biti sprovedeni na glasačka mesta, a korišten je i za potrebe zastrašivanja neposlušnih biznismena. No, ova simbioza gradske vlasti iSnajpera počela je da jenjava u septembru 2021., kada je Milutinivić optužen za zlostavljanje bivše devojke koju je je tukao i držao protiv njene volje u iznajmljenom stanu.

Nanogica, pa beg…

Zbog ovog dela, u aprilu 2023. godine osuđen je na dve godine i šest meseci zatvora, ali je prebačen u kućni pritvor sa nanogicom iz kojeg je ubrzo pobegao. Prema poznavaocima prilika, Snajper se navodno tada odlučio na beg i zbog toga što mu je poručeno da stranka, odnosno SNS, više neće stajati iza njega i da je “pušten niz vodu”. Bekstvo iz kućnog pritvora dogodilo se u maju 2023. godine, kada se Milutinović nije vratio iz zakonski dozvoljene šetnje. Dva meseca nakon bekstva, svi Snajperovi poznanici iz telefonskog imenika su dobili obaveštenje da Milutinovića mogu dobiti na novi broj telefona, ali sa hrvatskim pozivnim brojem. Broj je bio registrovan na mobilnu mrežu A1 Hrvatska I, kao je Nova tada objavila, bio je aktivan par nedelja.

Uprkos tome, koliko je poznato, Snajper iz nepoznatih razloga tada nije proveden ni u Hrvatskoj, mada je za njim već bila raspisana međunarodna potrernica pop kojoj je, pre meseca dana uhapšen u Španiji.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare