Foto:Amir Hamzagic/ATAImages; Vesna lalić/Nova.rs

Od zahteva više od polovine odbora da se održi vanredna sednica Skupštine Narodne stranke na kojoj bi se Miroslav Aleksić kandidovao protiv Vuka Jeremića, do poslednje izjave aktuelnog lidera u kojoj svom protivkandidatu nudi gotovo sve osim predsedničkog mesta, svašta se izdešavalo u ovoj stranci. Epilog ćemo videti 22. oktobra kada je zakazana redovna sednica Skupštine. Ukoliko se u međuvremenu zaista ne desi neki puč, koji u svojim izjavama sporadično spominju predstavnici obe struje.

Do trzavica u stranci Vuka Jeremića došlo je kad je veliki broj odbora tražio vanrednu sednicu Skupštine, na kojoj bi se glasalo o novom predsedniku. Stav ovih odbora je, kako je “Nova” pisala, da bi aktuelni potpredsednik Miroslav Aleksić trebalo da dođe na mesto Vuka Jeremića.

Jeremić je na ovaj zahtev reagovao tako što je Skupštinu zakazao za 22. Oktobar, a članstvu poslao pismo u kojem između ostalog navodi:

“Poslednjih nedelja u stranci je bilo različitih glasova koji su, verovatno, došli i do vas. Ovi glasovi su izazvali nedoumice, nemir i podele u našim redovima u trenucima kad nam je to najmanje potrebno. Redovna skupština u oktobru je zato prilika da se okupimo kao porodica, otvoreno razgovaramo o svemu i pronađemo zajednička rešenja za izazove koji su pred nama”.

PROČITAJTE JOŠ...

Zatim su se stvari dodatno zakomplikovale kada je u intervjuu za Nova.rs potpredsednik ove stranke Borislav Novaković rekao da bi podržao kandidaturu Aleksića. Novaković je tom prilikom aludirao na slab rejting Vuka Jeremića.

Foto: Printscreen/RTS2

“Posao predsednika je da ujedinjuje, a ne razjedinjuje. Njegov lični rejting ne može biti ispod stranačkog rejtinga. Svojim ugledom on mora da donosi, a ne da odnosi glasove birača. On mora da podstiče, a ne da usporava rast stranke. U tom smislu ja nemam nikakvu dilemu. Dakle, ako odluči da se kandiduje Miroslav Aleksić će imati moju maksimalnu podršku. On je u godinama koje su ostale iza nas stasao u jednog od najuticajnijih poslanika u parlamentu Srbije, ali i jednog od najprepoznatljivijih opozicionih političara. Iako nije formalni, on je faktički lider Narodne stranke”, rekao je Novaković.

Intervju je objavljen na Vidovdan, što je na Tviteru posebno naglasio poslanik Vladimir Gajić, predstavnik one drudge Jeremićeve struje u stranci.

Nekako u isto vreme, do javnosti je došla priča da su na vratima Direkcije Narodne stranke u Njegoševoj ulici zamenjene brave, te da je predsednik stranke Vuk Jeremić uzeo pečat.

Slučajno ili ne, neposredno nakon ovoga Miroslav Aleksić u emisiji “Utisak nedelje” zvanično kaže da će se kandidovati za mesto predsednika.

Miroslav Aleksić Foto: Ivan Dinić/Nova

“Videćemo, imamo redovnu skupštinu 22. oktobra. Kandidovaću se za predsednika Narodne stranke ukoliko odbori iz Srbije budu to od mene tražili“, rekao je Aleksić.

Podršku Aleksiću javno je dao i poslanik Đorđe Stanković, koji je i predsednik Gradskog odbora Narodne stranke u Nišu.

Foto:privatna arhiva /MLADEN SAGOVAC;

“Želim da istaknem da je Vuk Jeremić uvek davao šansu i prostor mladim ljudima, dao je i meni lično, ali to za mene nije nikada značilo slepo praćenje i verovanje. Miroslav Aleksić je sa nama svaki dan na terenu i on je od lidera koji ne viče „juriš, nego za mnom!“. Bez kalkulacija i čistog srca bavi se politikom i drago mi je što je to Srbija prepoznala. Verujem da će to i Vuk (Jeremić prim. Aut) da prihvati kao šansu za celu Narodnu stranku. Za ljude poput Aleksića ljudi su spremni da daju 200 odsto, a takvi lideri su potrebni da bi se smenila vlast”, rekao je Stanković u intervjuu za Nova.rs.

Onda je u subotu stigla vest da je na Predsedništvu Narodne stranke raspušten Izvršni odbor na čijem je čelu bio Miroslav Aleksić.

Tu se u celu priču meša reč “puč”.

Sledbenici Aleksićeve struje nazvali su ovaj potez Predsedništva upravo tako, dok Jeremićeva struja tvrdi da je pokušaj puča sve ono što je ovome prethodilo. Poslanici Ivana Parlić i Vladimir Gajić pominjali su i bliskost „pučista“ sa Strankom slobode i pravde i Pokretom slobodnih građana.

Svoje objašnjenje dao je sam Vuk Jeremić, gostujući na televiziji Nova S.

On je najpre rekao da je razlog raskola u stranci neslaganje po pitanju Kosova.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

“Ono što je fakat jeste da su prve trzavice nastale kad je stranka odlučila da izađe u akciju skupljanja potpisa za referendum kojim bi se tražilo odbacivanje Francusko-nemačkog plana za Kosovo. To je bilo u aprilu i nisu svi u rukovodstvu sa istim entuzijazmom pristupili agitaciji i prikupljanju potpisa protiv Francusko-nemačkog plana. To je dovelo do okolnosti koje smo imali na Glavnom odboru, a posle njega jedan broj mojih stranačkih saradnika počeo je da vodi kampanju u medijima, umesto u okviru institucija Narodne stranke. Diskusija o tome šta ćemo birati, kako ćemo birati, koga ćemo za koju funkciju birati, bi po meni, trebalo zadržati u okviru organizacije, a ne ići s tim u javnost. Jer, rukovodstvo Narodne stranke će birati članovi Narodne stranke. Neće ga birati Tviter, mediji, druge političke organizacije, ambasade. Neće ga birati niko osim članova Narodne stranke”.

Govoreći o raspuštanju Izvršnog odbora Jeremić je rekao da bi ostankom na njegovom čelu Aleksić bio u sukobu interesa.

“Statut Narodne stranke kaže da Izvršni odbor nadzire i sprovodi izbore. To vam je kao RIK. Ne možete u isto vreme biti i kandidat za predsednika stranke i da budete na čelu izborne komisije. Ni ja, a ni on, nije u redu da budemo na čelu organa koje sprovodi izbore. Predsedništvo je donelo tu odluku, a čitao sam u novinama da sam to ja napravio, da sam ja doneo tu odluku. Ogromnom većinom glasova Predsedništva je ta odluka doneta. Dogovor je napravljen da jedna neutralna ličnost bude na čelu Izvršnog odbora, a da po šest članova Izvršnog odbora na paritetnoj osnovi imaju i jedan i drugi kandidat. Ništa normalnije od toga nije moglo biti doneseno”, kaže Jeremić.

Zatim je naveo i šta je sve u međzuvremenu ponudio Aleksiću.

“Aleksić je dobio podršku da ostane i prvi potpredsednik stranke i šef poslaničke grupe. Za slučaj da bude izbora u Srbiji pre Skupštine Narodne stranke 22. oktobra, ponudio sam mu i da bude nosilac liste Narodne stranke. Dobio je još jednu ponudu, da ga kandidujem za prvog potpredsednika, uprkos tome što će se kandidovati za predsednika. Ako on bude imao više glasova nek bude predsednik, ako ja budem više imao glasova biće potpredsednik”, zaključio je Jeremić.

Dakle, za tri meseca najkasnije videće se sav demokratski potencijal stranke, na koju se obe strane konstantno pozivaju.

BONUS VIDEO: Miroslav Aleksić u Utisku nedelje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare