Iako je vrh države povezao Slavišu Kokezu s klanom Veljka Belivuka i aferom oko prisluškivanja predsednika Srbije, bivši funkcioner SNS i predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) nije ni osuđen, niti je pod lupom nadležnih organa. Umesto toga, napustio je zemlju i nalazi se daleko od dnevno-političkih izazova. Firme koje su dovođene u vezu s njim ostvaruju i dalje milionske profite, zbog čega deo javnosti i dalje veruje da je Kokeza, iako u ilegali, i dalje na određen način prisutan i u očiglednoj konekciji s vlastima.

Dok je još uvek bio aktivni član i funkcioner SNS, bivšem prvom čoveku FSS na teret se stavljalo da je sarađivao s klanom Veljka Belivuka, ali i određena uloga u aferi s prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kokeza je zbog toga saslušan i u SBPOK-u u februaru 2021. godine, ali je ostao na slobodi.

Protiv Kokeze se vodi i predistraga u vezi s određenim transakcijama u FSS, ali i o navodima o nameštanju utakmica, za šta još uvek nema nikakavog epiloga.

Slaviša Kokeza
Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Dok se čeka kako će pravosudni organi razrešiti sve navode u vezi s Kokezom, prema informacijama koje poseduje Nova.rs, bivši predsednik FSS i predsednik beogradskog odbora SNS nalazi se u jednoj zemlji na Zapadu.

Čuvena konferencija za medije s Vučićem 

Šira javnost prvi put je čula za Kokezu u julu 2008. godine kad se pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke, sedeći pored tadašnjeg zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića i generalnog sekretara Aleksandra Vučića.

Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Slaviša Kokeza Foto: Printscreen

Kokeza je, kako je rečeno, povređen na mitingu koji su radikali organizovali na Trgu Republike protestujući zbog hapšenja Radovana Karadžića. Glava mu je bila obmotana zavojima, a leva ruka u gipsu. Povrede je, kako je rekao, zadobio dok je s još jednim momkom pokušavao da zaštiti Vučića od policijske intervencije.

Uporedo s dolaskom na vlast SNS, počeo je i vrtoglavi uspon Slaviše Kokeze. Dobio je poziciju u SNS, a ubrzo i fotelju u Fudbalskom savezu Srbije, iako ga je za tu poziciju preporučila skromna fudbalska karijera u lokalnom timu u Beogradu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ipak, preuzeo je Savez i nastavio da bude čovek od poverenja aktuelne vlasti. „Skladan brak“ Kokeze i Vučića potrajao je sve do 2021. godine kad su se pojavile optužbe da Kokeza ima određene veze s Veljkom Belivukom, Aleksandrom Kajmakovićem (Acom Bosancem), ali i navodnim prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, te optužbe za švert cigareta iz Crne Gore zajedno sa saradnicima iz policije i Uprave carina. Tako je navodno „zgrnuo“ 640 miliona evra.

PROČITAJTE JOŠ:

Mediji su preneli da je razlog privođenja Kokeze na saslušanje to što je Aleksandar Kajmaković, vlasnik brojnih klubova i restorana u Beogradu, a koji je saslušan u okviru finansijske predistrage u slučaju Belivuk, rekao da je do poslovnih odnosa s Veljkom Belivukom došao preko višegodišnjeg poznanstva upravo s predsednikom Fudbalskog saveza Srbije Slavišom Kokezom.

Ministar policije Aleksandar Vulin s tim u vezi je rekao da je Kokeza odbio poligraf.

Tim povodom oglasio se lično i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo s pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, rekao je Vučić.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Ne razume ni većina građana Srbije kako se ni dan danas nije do kraja rasvetlila uloga Kokeze u pomenutim aferama.

Ipak su „grehovi“ Kokezi bili neprihvatljivi za dalji uticaj u SNS, firme koje su dovođene u vezu s njim nastavile su da ostvaruju enormne zarade. Kako je Nova.rs ranije pisala, samo od 18. januara 2022. do 9. januara 2023. firme „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobile su čak 39 poslova od državnih preduzeća i institucija u vrednosti od 1.615.083.199 dinara, odnosno približno oko 13,69 miliona evra (bez PDV).

Pojedine poslove firme su dobijale same, dok su se na određenim tenderima prijavljivale i s trećim firmama i tako dobijale priliku da još jednom potvrde da su očigledno „miljenice“ države, ali i da dodatno povećaju poslovni saldo.

Spisak državnih preduzeća i institucija koji su sarađivali s firmama dovođenim u vezu sa Slavišom Kokezom je impozantan. Uvidom u dokumentaciju može se videti da je na tom spisku Pošta, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, PIO fond, EPS, Nacionalna služba za zapošljavanje, brojna ministarstva ministarstva, Zavod za javno zdravlje…

Tandem „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobio je i od Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju posao od gotovo 50 miliona dinara, dok je u januaru ove godine i Pošta sklopila posao s „Prointer webom“ od „skromnih“ 24.860.062 dinara

Foto:N1

I „Službeni glasnik“ uspešno je ostvario saradnju s pomenutim firmama, pa je tako „Prointer web“ u julu 2022. godine dobio ugovor od skoro 11 miliona dinara za „računarsku i srodnu opremu“.

Samo u ovoj godini, početkom januara, tandem „Prointer web“ i „Prointer sistem“ dobio je poslove od Pošte, preduzeća Jugoimport-SDPR i JKP „Infostan i tehnologije“ u ukupnoj vrednosti od 90.860.062 dinara.

Bonus video: Nebojša Stefanović i Slaviša Kokeza rukovanje sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom