Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

Bivši predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza kao da je u “zemlju propao” nakon što je u martu prošle godine dao ostavku na ovu funkciju. Od njega, ni o njemu, se reč nije mogla čuti gotovo godinu i po dana. Odlazak u ilegalu čoveka koji je donedavno uživao ogromno poverenje šefa naprednjaka Aleksandra Vučića dogodio se baš u terenucima kad je nadležno tužilaštvo pokrenulo istragu o njegovom poslovanju i kad je postalo jasno da je izgubio podršku vrha države.

Iako mu se na teret stavlja saradnja sa klanom Veljka Belivuka, ali i izvesna uloga u aferi prisluškivanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, zbog čega je i saslušavan u SBPOK februara prošle godine, Slaviša Kokeza je ostao na slobodi. Štaviše, uspeo je da napusti državu i već nekoliko meseci boravi u jednoj zemlji na Zapadu.

Protiv Kokeze se vodi i predistraga u vezi sa određenim transakcijama u FSS, ali i o navodima o nameštanju utakmica, ali čini se da je njegov najveći greh to što je “slomio srce” Vučiću, za kog je ranije govorio da mu je prijatelj.

Pročitajte još...

„Vučić i ja smo prijatelji, on je zvezdaš, ali tu se završava priča o njegovom uticaju u fudbalu. Od silnih obaveza koje ima u državi Vučić stvarno nema vremena da se bavi fudbalom. Pomaže i Zvezdi i Partizanu koliko mu obaveze dozvole kao državnik i političar“, rekao je Kokeza u intervjuu za Mozzartsport.

Odnosi su prekinuti nakon što je Kokeza, tokom saslušanja u policiji, kad je na poligrafu odbio da odgovara na pitanja, poput onih da li je učestvovao u pripremi likvidacije predsednika. Vučića nije skrivao da ga je to pogodilo.

„Ne razumem zašto je čovek u kojeg sam imao poverenje odbio poligraf, posebno zato što mu je rečeno da može da ide samo sa pitanjem da li je učestvovao u pripremi moje likvidacije“, rekao je Vučić.

Borko Stefanović izneo detalje o poslovima Slaviše Kokeze

Podsetimo, svojevremeno je, govoreći o Kokezi, zamenik predsednika SSP Borko Stefanović ironično ispričao kako je reč o čoveku koji “sve što dotakne pretvori u zlato” i da je u pitanju tajkun broj 1 aktuelne vlasti. Zbog ovih i sličnih izjava, Kokeza, kako tvrdi Stefanović, podneo privatnu tužbu protiv njega, ali se na suđenjima ne pojavljuje.

“Epilog je da ja koji sam javno postavljao pitanja o njemu i firmama, sad na sudu objašnjavam jer me je Kokeza tužio i krivično i parnično. U međuvremenu je izgleda pobegao u inostranstvo i na sud više ne dolazi”, kaže Stefanović za Nova.rs.

Borko Stefanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

On napominje da je Kokeza simbol novih bogataša i nove elite koja je iznikla u senci ove vlasti.

“Njegove nejasne veze vlasničke sa mnoštvom kompanija, njegov očigledan uticaj za dobijanje poslova sa državom u iznosima od nekoliko stotina miliona evra, očigledno nikome u tužilaštvu nisu sumnjivi. Ovaj čovek je čak napravio firmu koja se zove Srećni milioner, od kafedžije i prodavca cigareta je postao neko ko je veoma bogat i uticajan i dogurao čak do predsednika Fudbalskog saveza. Srbije Kad su se međusobno posvađali, režimski tabloidi su počeli da ga optužuju za više od 600 miliona evra koje je otuđio u poslovima sa carinom. Firme povezane sa njim dobijaju milionske poslove sa ministarstvima i javnim preduzećima”, naglašava Stefanović.

Kako smo upoznali Kokezu

Šira javnost prvi put je čula za Kokezu u julu 2008. godine kad se pojavio na konferenciji za medije Srpske radikalne stranke, sedeći pored tadašnjeg zamenika predsednika SRS Tomislava Nikolića i generalnog sekretara Aleksandra Vučića. Kokeza je, kako je rečeno, povređen na mitingu koji su radikali organizovali na Trgu Republike protestujući zbog hapšenje Radovana Karadžića. Glava mu je bila obmotana zavojima, a leva ruka u gipsu. Povrede je, kako je rekao, zadobio dok je sa još jednim momkom pokušavao da zaštiti Vučića od policijskog batinanja. Sam Vučić nije imao vidljive povrede.

Borko Stefanović, zamenik predsednika Stranke Slobode i pravde (SSP), izneo je na jednoj od konferencija za novinare zamiljive podatke o Kokezinom poslovanju.

On je krajem 2019. godine tvrdio da su Kokezine firme za sedam godina poslovanja obezbedile rast od 350 puta i bogaćenja od 52 puta.

„Taj čovek je ušao u biznis 2012. godine formirajući firmu ‘Pro Inter’. Ta firma se bavila informacionim tehnologijama i obezbeđivanjem softvera i hardvera. Njegova firma je od početnog prihoda od 150.000 evra u 2011. godini došla do 50 miliona evra u 2016. godini. Ona je uspela je da kupi ‘Eurosalon’, giganta industrije nameštaja, za 190.000 evra. Da bi samo zgradu na Sajmu u Beogradu, za potrebe Beograda na vodi, prodao državi za 16 miliona evra. Dragulj Slaviše Кokeze je preduzeće ‘Vin-Vin’. Ovo preduzeće je povećalo prihod sa pet na 150 miliona evra otkad je SNS na vlasti. ‘Vin-Vin’ je prodat ‘Tehnomaniji’ za ogroman novac“, rekao je tada Stefanović, i dodao da o Kokezi dovoljno govori i to što se jedna od njegih firmi zvala „Srećni bilioner“.

Slaviša Kokeza Foto:BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC

Stefanović je izneo još zanimljivih detalja.

„U periodu od 2013. do 2017. godine samo dve Кokezine firme sa državom su potpisale više od 200 ugovora, vrednih 52 miliona evra, pri čemu je na 43 procenta tendera, njegova firma ‘Pro Inter’ bila jedini ponuđač. Samo od Elektroprivrede Srbije Кokezina firma je dobila preko 50 ugovora“.

Zamenik predsednika SSP je izneo šokantno dugačak spisak državnih firmi i ustanova koje su Kokezi, kao jedinom ponuđaču dodeljivale poslove, a među njima su:

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Vlada Republike Srbije, Uprava carina, Uprava za zajedničke poslove republičkih organa, Državna revizorska institucija, JP „Elektroprivreda Srbije“, Ministarstvo privrede, Direkcija za mere i dragocene metale, Prekršajni apelacioni sud Beograd, JKP za javne garaže i parkirališta, Parking servis, JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ustavni sud Republike Srbije, JKP Beograd-put, Ministarstvo rudarstva i energetike, Republički geodetski zavod, JP Srbijagas Novi Sad, JP Jugoimport SDPR, JP Službeni glasnik, JKP „Gradsko saobraćajno preduzeće Beograd“, Republička direkcija za imovinu, JKP „Beogradske elektrane“, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, JKP „Infostan tehnologije“, Akcionarsko društvo „Aerodrom Nikola Tesla“, JKP „Gradska čistoća“, JP „Gradsko stambeno“ Beograd, Distribucija DOO JP „Pošta Srbije“ Beograd, Tehnološki fakultet, Univerzitet u Novom Sadu, AD „Elektromreža Srbije“, Privredno društvo za distribuciju el. energije „Elektrovojvodina DOO“…

Kokeza je očigledno veoma uspešan i snalažnjiv kada je biznis u pitanju, a ništa manje sposoban ni u fudbalu.

Pročitajte još...

Po dolasku u Beograd igrao je u Brodarcu, a kasnije je tu i radio na podizanju omladinske škole. Vremenom je postao direktor Zemuna, dok je klub igrao u Srpskoj ligi. U jesen 2013. godine Dragan Džajić ga je pozvao da bude deo Zvezdine uprave.

“Afere su objašnjene i javne, tužilaštvo spava i ne reaguje a režimski poslenici ne vide naprednu elitu koju su stvorili za ovih deset godina. Zato i govore za više od pola Srbije da su gubitnici i „ljudi koji nisu ništa uspeli u životu“. Teško je čoveku u Srbiji da u bilo čemu „uspe“ pored ovih novih Srećnih milionera”, zaključuje Stefanović u razgovoru za Nova.rs.

BONUS VIDEO: Nebojša Stefanović i Slaviša Kokeza rukovanje sa Vladimirom Kovačevićem Kovačom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare