Foto: TANJUG/ STR, MILOS MISKOV / Sipa Press / Profimedia, AP Photo/Visar Kryeziu)

Šefovi država i vlada članica Evropske unije saopštili su da će neuspeh Beograda i Prištine u deeskalaciji tenzija imati posledice i da od Srbije očekuju da preduzme sve neophodne korake za procesuiranje odgovornih za napad na kosovsku policiju u selu Banjska.

U zaključima usvojenim na kraju dvodnevnog samita EU u Briselu, lideri 27 članica tog bloka izrazili su „duboku zabrinutost“ zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i naveli da „najoštrije osuđuju nasilni napad“ u Banjskoj 24. septembra, u kojem je poginuo kosovski policajac, a kasnije u razmeni vatre i tri pripadnika naoružane grupe Srba.

„Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu“, navodi se u zaključcima Evropskog saveta.

Navodi se i da Kosovo i Srbija „moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju i da obezbede održavanje novih izbora na severu Kosova što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba“.

U zaključcima stoji i da Evropski savet žali zbog izostanka implementacije Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa za implementaciju od obe strane, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredstvo EU.

„Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da primene te sporazume, bez odlaganja ili preduslova. To uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je ključni uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike ako ne ostvare napredak“, dodaje se.

O Sporazumu o putu ka normalizaciji, kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić postigli su saglasnost 27. februara u Briselu, a o njegovom Aneksu za implementaciju 18. marta u Ohridu, ali te dokumente nisu potpisali.

Lideri članica EU u zaključcima navode i da će Evropska unija nastaviti blisko da sarađuje sa Zapadnim Balkanom i da podržava reformske napore tih zemalja na evropskom putu.

Šef evropske diplomatije Žozep Borel podneo je danas na sastanku Evropskog saveta izveštaj o stanju u dijalogu Beograda i Prištine.

Borel je sinoć, posle odvojenih razgovora lidera EU, Francuske, Nemačke i Italije sa Kurtijem i Vučićem u Briselu, izjavio da dogovor nije bio moguć zbog preduslova svake od strana koji su za drugu bili neprihvatljivi.

PROČITAJTE JOŠ...

On je rekao da su „svi zajedno izneli novi evropski ozbiljan i izbalansiran predlog“ za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO) i insistirali da strane iskoriste tu priliku, jer bi to bio „veliki skok napred“ u procesu normalizacije odnosa.

„Nažalost, strane nisu bile spremne da se o tome dogovore. Preduslovi svake strane za drugu su bili neprihvatljivi“, kazao je Borel novinarima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar