Novinarka nedeljnika "Vreme" i BIRN Jelena Zorić demantovala je odbranu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića o prepisci sa optuženim za organizovanje kriminalne grupe koja je uzgajala marihuanu i vlasnikom "Jovanjice" Predragom Koluvijom navodeći da je 2019. godine proslavljen Dan Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

„Gašić kaže bila je jedna poruka, on citira poruku što je najgore. Mislim da, ako hoće da govori u svoju odbranu pa još da laže, mora bolje da nauči da laže. On na ‘čestitam Dan BIA“ kaže ‘hvala, ove godine nećemo slaviti’, kao to je bilo šest meseci pre hapšenja, a poruku je dobio u oktobru, Dan BIA je u oktobru, a Koluvija je uhapšen u novembru. Dakle, dobio je poruku mesec dana ranije“, rekla je Zorić u „Utisku nedelje“ na TV Nova.

„Zatim nije tačno da se 2019. godine nije slavio Dan BIA, slavio se. Nije se slavio 2020. zbog korone, a onda dolazimo do pitanja, odakle Koluviji broj telefona direktora BIA i kako ta komunikacija započinje, nema dobar dan, gospodine, ja sam vaš sponzor Predrag Koluvija“, dodala je ona.

Zorić je upitala kako se onda „dolazi do te jedne poruke“ i ocenila je da „ako mu je dao telefon, da su se onda videli“.

„On je želeći da odbrani sebe zapravo potvrdio sve ono što je Mitić rekao. Ovaj čovek je rekao tri-četiri rečenice i jedno 17 laži u tim rečenicama“, rekla je ona.

Gošća Utiska nedelje je navela i da je Gašić lagao za bolovanje policijskog inspektora Milenkovića.

„Rekao je da je Milenković devet i po meseci na bolovanju, za sedam meseci je slagao. Jedan odmor je bio dva i po meseca, a drugi još kraće“, rekla je Zorić.

Ona je ocenila da Bratislav Gašić pokušajima da kriminalizuje inspektore IV odeljenja Mitića i Milenkovića, zapravo „pokušava da kriminalizuje i tužilaštvo i veštake i sud“.

Jelena Zorić je rekla i da se sve više širi pritisak na policijske inspektore.

Advokat Ivan Ninić rekao je da je Bratislav Gašić koristio skupštinsku govornicu dok je govorio o inspektorima jer na „taj način ne može biti pozvan na odgovornost“.

„To je podlo i podmuklo i onda on kaže da ‘ovaj čovek kog veličate on ovo govori da bi odbranio svoj kriminal'“.

Ninić je ocenio da u priči o Jovanjici „svako svakog drži u šaci“.

„Vojna služba, BIA, MUP i politika, to je jedan začarani krug u kojem svako svakog kontroliše i svako za svakog ima po nešto“, rekao je on.

On je naveo da su kod Koluvije pronašli „četiri telefona, ali da su samo tri otključana“.

„Tri su otključana i predmet su veštačenja. Jedan je zaključan. Predlažem Koluviji, ako je čist i nevin, da ustupi taj telefon sektoru u MUP-u koji se bavi dekripcijom pa da vidimo šta postoji u toj komunikaciji. Zašto smo došli da telefon bude zaključan, a šta nam to govori? Pa to da Koluvija, takav kakav je, u šaci drži nekog sa tim telefonom. Ako se ovde promeni društvena i politička klima, odnosi u pravosuđu, taj Koluvija će taj telefon da da nekom na raspolaganje i popadaće nekoliko njih“, rekao je Ninić.

***

BONUS VIDEO – Zorić: Postojala je ideja da se Jovanjica zapali, inspektor Mitić trpeo pritiske

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare