Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Ukoliko bi u nedelju bili održani izbori, za vladajuće stranke SNS, SPS i SPAS glasalo bi ukupno 57,5 odsto građana, dok bi opoziciju podržalo 33,2 odsto glasača, proizilazi iz istraživanja Nove srpske političke misli. Ono je pokazalo da promenu vlasti u Srbiji želi ukupno 39,1 odsto birača, dok je 43,1 odsto građana zadovoljno aktuelnom vlašću.

Istraživanje Nove srpske političke misli rađeno je od 2. do 12. januara, telefonskim putem, a u njemu je učestvovalo 900 ispitanika. Njegovi rezultati biće objavljeni u novom broju nedeljnika „Vreme“.

Sudeći po ovom istraživanju, da se sledeće nedelje održavaju izbori, za stranke vladajuće koalicije – SNS, SPS i SPAS glasalo bi 57,5 odsto birača. Ukupno 20,8 odsto građana u anketi izjasnilo se da bi glasalo za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga, dok bi se 12,4 odsto birača opredelilo za opozicione stranke koje su bojkotovale izbore.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Oko 6,8 odsto podrške u ovom istraživanju dobile su stranke koje su izašle na izbore, a nisu prešle cenzus, dok bi za stranke manjina glasalo 2,5 odsto građana.

„U prorežimskim istraživanjima oko 57 odsto građana podržava samo SNS, a po našem ih toliko podržava sve vladajuće stranke zajedno. Dakle ovaj rezultat treba gledati u kontekstu zbirnog, dok je opozicija ‘razbijena’ na one  koji su za bojkot i one koji su za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga. I među onima koji su izašli na izbore, a nisu prešli cenzus, ima opozicionih stranaka. Treba imati u vidu i da je reč o telefonskom uzorku, gde je u većem procentu zastupljena starija populacija, kao i oni koji su se izjasnili da su na poslednjim predsedničkim izborima podržali Aleksandra Vučića“, navodi za Nova.rs Đorđe Vukadinović, urednik NSPM.

On dodaje da je ovo istraživanje zapravo „nagnuto“ ka „naprednjačkoj strani“, kao i da je vrlo moguće da bi u realnosti taj procenat za vladajuće stranke bio niži.

Za promene skoro 40 odsto građana, a samo 18 odsto misli da su moguće

Sudeći po dobijenim rezultatima, veoma je mala razlika između onih koji su zadovoljni radom vlasti i onih koji žele promene. Za njih je 39,1 odsto, a ne želi ih 43,1 odsto glasača. Na pitanje da li biste vi lično želeli da se dogodi promena vlasti u Srbiji, nije želelo ili nije znalo kako da odgovori 17,8 odsto birača.

Rezultati istog istraživanja su pokazali da svega 18,4 odsto građana veruje da su promene neizbežne, da se to neće dogoditi misli 53,8 odsto birača, a 23,3 odsto ispitanika nije želelo ili nije znalo da odgovori na to pitanje.

Vukadinović kaže za Nova.rs da je problem što svi oni koji se zalažu za promene nisu za opoziciju, kao i da stranke koje nisu na vlasti imaju za zadatak da se angažuju oko glasača koji su rekli da su protiv vlasti i da ih navedu da glasaju.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dakle, skoro 40 odsto građana je za promene, a samo 18 odsto njih misli da su one moguće. To je ključni nalaz i na tome treba da radi opozicija. Zadatak im je i da razbiju sumnje da je ta promena moguća“, kaže Vukadinović.

On dodaje da će se u narednim mesecima najviše lomiti koplja oko onih glasača koji su za „opoziciju, ali ne znaju tačno za koga“.

„To nisu apstinenti, ali nisu ni ubeđeni glasači opozicije. Njih opozicione stranke treba da motivišu. Vlast će se u naradnom periodu maksimalno truditi da demotiviše te grupe koje su za opoziciju i promene, ali ne znaju tačno za koga bi u ovoj šumi opozicione ponude glasali. Problem je što oni koji su za vlast nemaju dilemu da li će izaći na izbore i za koga će da glasajau, dok mnogi od onih  koji su protiv vlasti imaju sve te dileme“, ističe Vukadinović.

Protiv trampe Kosovo za EU čak 80 odsto birača

Istraživanje NSPM pokazalo je i da svega 42,7 odsto građana podržava ulazak Srbije u EU, dok je protiv 38,9 odsto birača. O tome nema stav ili ne zna kako se se izjasni 18,4 odsto birača.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Na pitanje da li misle da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova i njegov prijem u UN u zamenu za ulazak u Evropsku uniju, samo 6,4 odsto građana je reklo „da“, dok je čak 80 odsto protiv toga.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Vukadinović navodi da otkad NSPM radi istraživanja nikada se manji procenat građana nije izjasnio da je za ulazak u EU.

„To je i dalje više od onih koji su protiv EU, ali je sada ta razlika manja od četiri procenta. Što se tiče Kosova, i ranije smo imali slične nalaze, ali je možda sad čak za nijansu i viši procenat onih koji su protiv te trampe“, kaže Vukadinović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare