Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Na sledećim izborima za Aleksandra Vučića, bez obzira ko je sa druge strane, glasaće 35,7 odsto građana, protiv njega je 32,9 odsto birača, dok 31,4 odsto glasača ne zna kako će se opredeliti ili neće izaći na izbore, pokazalo je istraživanje javnog mnjenja koje je poručila stranka Slobode i pravde Dragana Đilasa.

Lider SSP Dragan Đilas u više navrata izjavio je da se manipuliše istraživanjima koja mediji prenose i optužio „nezavisne eksperte“ da svojim izjavama i analizama pomažu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

On je portalu Nova.rs prosledio istraživanje čiji je naručilac njegova stranka. Đilas nije želeo da nam otkrije ime agencije koja ga je uradila uz navode da bi zbog loših rezultata po Vučića mogla da trpi konsekvence.

Ovo istraživanje je rađeno u decembru, na uzorku od 1.200 ljudi, a kako pokazuju rezultati na sledećim izborima za lidera SNS Aleksandra Vučića, bez obzira na to ko je sa druge strane, glasaće 35,7 odsto građana.

U isto vreme, protiv Vučića, bez obzira ko je sa druge strane, glasaće 32,9 odsto birača, a 31,4 odsto ispitanika ne zna koga će zaokružiti na biračkom mestu ili će preskočiti izbore.

Na pitanje da su izbori u nedelju za koga bi glasali, za SNS – Aleksandar Vučić opredelilo bi se 40,2 odsto birača, a SPS bi osvojio 6,8 odsto glasova.

Za SPAS Aleksandra Šapića opredelilo bi se 3,7 odsto građana, dok bi za opozicione stranke i pokrete (SSP, DS, DJB, Dveri, NS, PSG, ZZS, NDBG, SDS) glasalo 26,4 odsto birača.

Prema tom istraživanju – SRS, POKS, Zavetnici i DSS dobili bi ukupno četiri odsto glasova, manjine 3,5 odsto, a 15,4 procenata opredelilo bi se za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Na pitanje da li sadašnja vlast može da reši probleme koji ih muče, 38,2 odsto ispitanika smatra da može, 45,7 odsto njih tvrdi da ne može, a 16,2 procenata ne zna.

Zdravstvo, poljoprivreda i korupcija najveći problemi

Upitani koja su tri najveća problema sa kojima se Srbija suočava, 37,8 odsto građana smatra da je to zdravstvo, 24,6 odsto poljopriveda, a 24,5 odsto misli da je to korupcija. Da je to nizak natalitet misli 23,2 odsto ispitanika, dok 22,6 odsto njih izdvaja obrazovanje.

Kriminal kao jedan od tri najveća problema izdvojilo je 22,3 procenta ispitanika, iseljavanje ljudi 22,1 odsto, a da je problem ekologija misli 17,8 odsto građana.

Polovina građana se informiše preko televizije

Više od polovine građana – 52,7 odsto – u istraživanju je navelo da se informiše preko televizije, dok se 22 odsto njih opredelilo za internet portale.

Isto istraživanje je pokazalo da se 13 odsto građana informiše putem društvenih mreža, 7,1 odsto preko novina, a u razgovorima sa prijateljima informiše se pet odsto ispitanika.

Od onih koji su se opredelili za televiziju 43,9 odsto reklo je da se informiše preko RTS, 21,2 odsto njih navelo je da to čini putem TV Prva, a 19,7 odsto preko Pinka. Oko 7,3 odsto ispitanika izjasnilo se da se informiše gledajući TV N1, a preko ostalih televizijskih stanica to čini 7,9 odsto građana.

Kada je reč o portalima, najviše građana – 23,5 odsto informiše se preko sajta Blica, 14,7 odsto sa N1, a 13,3 odsto sa portala Nova.rs. Oko 11,3 to čini posećujući sajt Kurira, a sa svih ostalih portala 37,2 odsto.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare