Foto:Ognjen Stevanovic / Alamy / Alamy / Profimedia

Na Zapadnom Balkanu 82,5 odsto građana podržava učlanjenje svojih zemalja u Evropsku uniju, a u Srbiji je broj pristalica članstva u Uniji visokih 64,1 odsto, rezultat je istraživanja koje je sprovela Savetodavna grupa za javnu politiku Balkan u Evropi.

Skoro 40 odsto ispitanih u regionu pozitivno vidi ulogu Evropske unije u političkim reformama, dok isti procenat podržava ulogu Brisela u procesu ekonomskih reformi u zemljama u regionu.

Gotovo dvostruko manji je broj onih koji ulogu EU negativno ocenjuju, odnosno 22,8 odsto smatra da je ulogu EU u političkim reformama negativna ili uglavnom negativna, a 21,4 odsto ulogu Brisela u reformama u privredi vide kao negativnu.

Međutim istraživanje pokazuje da nije mali procenat ispitanika koji nisu zadovoljni napretkom svoje zemlje u procesu evropskih integracija.

Kako je navedeno u istraživanju, 17,6 odsto ispitanih u Srbiji i 17,7 odsto ispitanih u Crnoj Gori, koje se navode kao zemlje predvodnice u procesu evropskih integracija, smatraju da je glavni razlog nezadovoljstva Unijom sporost procesa pridruživanja.

S druge strane, 11,7 odsto ispitanika u Srbiji i 9,4 odsto ispitanika u Severnoj Makedoniji se žali zbog stalnog umnožavanja zahteva od strane Evropske unije, te izražavaju zabrinutost „da nas EU ne želi“.

Na pitanje da li će se učlanjenje u EU dogoditi u narednih pet, deset, dvadeset godina ili nikada, najveći procenat, njih 32,7 odsto u Srbiji smatra da do učlanjenje nikada neće doći.

U BiH to misli 28,1 odsto ispitanih, 25,7 odsto u Severnoj Makedoniji i jedna petina, odnosno 20,9 odsto u Albaniji.

Po ovom pitanju najveći optimizam su pokazali građani Crne Gore i tzv. Kosova, gde 52, odnosno 48 odsto ispitanika veruje da će postati deo Evropske unije u narednih pet godina.

Istraživanje je sprovedeno u oktobru ove godine na uzorku od minimum 1.000 ispitanika starijih od 18 godina u Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Severnoj Makedoniji, kao i na KiM.

Proces istraživanja je sproveden putem telefonskog razgovora i onlajn intervjua.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar