Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Iako su glasne kritike u javnosti na račun toga kako su se država i Krizni štab borili sa epidemijom od marta do danas, istraživanja pokazuju da to nije bitno uticalo na rejting vladajuće stranke, te da su SNS i Aleksandar Vučić što se tiče podrške gotovo na istom mestu, kao i pre korone.

Od one konferencije za štampu kada su se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i doktor Branimir Nestorović podsmevali korona virusu, nazivali ga najsmešnijim u istoriji, preporučivali rakiju za lek i šoping u Milanu, često se moglo čuti da će upravo korona učiniti ono što opozicija ne može – da umanji podršku Srpskoj naprednoj stranci i njenom lideru.

Foto: Printscreen/YouTube/Tanjug

Nakon te neprimerene konferencije, ređalo se dosta toga za šta su mnogi politički analitičari, opozicionari i opoziciono nastrojeni glasači smatrali da zakida veliki deo popularnosti vlasti. Od protesta studenata, preko demonstracija u Beogradu i ostalim gradovima Srbije, policijske brutalnosti na ulicama, razbijenih glava građana i novinara, nedostatka respiratora, maski, medicinskih sredstava, lekara, posla i na kraju novca.

Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Sve to u velikoj meri negativno se odslikavalo na život građana, ipak, sudeći prema istraživanjima javnog mnjenja nije imalo gotovo nikakvih polsedica po vlast.

Ceo svet je slično reagovao na koronu 

Izvršni direktor „Faktor plusa“ Predrag Lacmanović kaže da se ova agencija bavi istraživanjem javnog mnjenja iz meseca u mesec i da korona kriza nije izazvala gotovo nikakav pad rejtinga vlasti.

predrag lacmanovic foto medija centar
Foto: Medija centar

„Podaci do kojih smo došli, a i moje mišljenje na osnovu njih, jeste da korona nije specijalno doprinela, ali ni okrnjila rejting vladajuće stranke i predsednika Srbije. Ne zato što su se Vlada Srbije i Krizni štab posebno dobro borili sa epidemijom, već zato što građani Srbije imaju informacije o tome kako se vlasti u drugim državama bore sa istom nedaćom. Činjenica je da se nijedna svetska zemlja nije specijalno dobro, niti loše pokazala po pitanju borbe protiv epidemije. Nakon godinu dana, svi ti utisci su se slegli i sve se na neki način izjednačilo“, objašnjava Lacmanović za portal Nova.rs i dodaje:

„Svaka zemlja ima svoj Krizni štab, svog doktora Nestorovića i doktora Kona, antivakcinaše i one druge. I drugi su imali demonstracije, gledali su slike nasilja na ulicama, sve je nekako preslikano. Možda je to posledica globalizacije. Građani to vide i tako doživljavaju i greške naše vlasti“.

Samo ekonomska kriza može da ugrozi rejting SNS 

Politički analitičar Boban Stojanović smatra da korona može negativno uticati na rejting SNS, tek kada nastupe ekonomske posledice krize.

Boban Stojanović Foto:Nova S

„SNS trenutno rejting drži pod kontrolom. Preko svojih medija predstavljaju Srbiju kao jednu od zemalja koja je imala najbolji odgovor. Slično će biti i sa vakcinama. Mislim da jedini način da pandemija utiče na rejting jeste u njenim posledicama, pre svega u ekonomskoj krizi ukoliko usledi. To će biti najveći problem Vučiću, jer manji rast, deficit i nešto veći broj otkaza koji mogu da uslede bi moglo da utiče na rejting. I sa tim se do sada nije suočavao, jer je globalno svet ekonomski rastao prethodnih osam godina, a Vučić je došao na vlast odmah nakon svetske ekonomske krize i vrlo dobro je spinovao i mali rast koji je Srbija imala kao nešto moćno i kao rezultat njegove vladavine. U tome mu kovid-19 može biti jedina prepreka. Sve ostalo je iskoristio i putem medija samo cementirao svoju podršku, koju je i naplatio već na izborima ove godine“, zaključuje Stojanović za Nova.rs.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare