Miodrag Mile Isakov
Miodrag Mile Isakov Foto:N1

Potpredsednik prve postpetooktobarske Vlade, Miodrag Mile Isakov kaže da nema dileme da su lideri nekadašnjeg DOS-a odgovorni za stanje u zemlji danas. Ističe da je posle 5. oktobra ključno bilo doneti novi ustav i sprovoditi Zakone o lustraciji i ekstraprofitu. Najveća greška je što Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić nisu mogli da se dogovore, a nas u Predsedništvu DOS što ih nismo naterali da rade zajedno, kaže Isakov.

On je za N1 rekao da su bila i preuveličana očekivanja naroda, ali i obećanja vlasti posle 5. oktobra, kao i da je bilo prirodno da bivši čelnici DOS-a budu kritikovani i odgovorni za ono što nije ostvareno.

„Nismo uradili ništa od onoga što smo dogovorili kao program, niti bilo šta od čuvenog sporazuma koji smo potpisali sa građanima“, rekao je Isakov i dodao da su ključne stvari bile – prvo doneti novi ustav iz kog bi onda trebalo da proizađu proevropski zakoni.

„Ovako, imali smo stari Miloševićev ustav, koji niko nije držao za ozbiljno, pa je nastao pravni vakum“, rekao je Isakov i dodao da su donošeni zakoni usklađeni sa evropskim, ali da oni nisu bili u skladu sa Ustavom i da je onda vlast mogla da radi šta hoće – ako nešto nije po zakonu, onda je po Ustavu, i obrnuto.

Ukazao je i na problem da nije donet zakon o poreklu imovine, a da je usvojen Zakon o lustraciji koji nikada nije sproveden, kao i Zakon o ekstraprofitu koji je počeo da se primenjuje na Bogoljubu Kariću, kome je prvo oduzet novac pa vraćen, jer isto zakonsko rešenje ni na koga drugog nije bilo primenjeno.

„Bez ta dva zakona i novog ustava nismo imali šansu da promenimo sistem“, rekao je Isakov i dodao da je posle toga „sasvim logično i prirodno došlo“ da se vrate na vlast „ovi koji su sada na vlasti“.

„Ukazivao sam na te greške tada, znali smo da neće to valjati ali neki su mislili da može nekim prečicama da se dođe do sličnih rezultata. Dopalo im se to što mogu da rade šta hoće“, rekao je Isakov i ocenio da deo DOS nije se želeo novi ustav jer bi morali da budu raspisani izbori, na kojima onda ne bi pobedila DS, što se i pokazalo na sledećim izborima kada je pobedio DSS.

Istakao je i da je najveća greška posle 5. oktobra to što Vojislav Koštunica i Zoran Đinđić nisu mogli da se dogovore, a ostalih u predsedništvu DOS-a što ih nisu naterali da rade zajedno.

„To bi moglo biti rešenje – s jedne strane jedan koji se drži pravnih normi i ustava ko pijan plota i ovaj drugi koji pokušava da ih zaobilazi ne bi li se došlo brže do nekih ciljeva. Ali to se nije dogodilo – svi mi koji smo u to vreme bili nosimo veliku odgovornost što je ta šansa prokockana i što smo omogućili izbor naslednika koji nisu bilo dorasli zadatku“, rekao je Isakov i dodao da je posledica povratak na vlast sadašnjeg režima.

Upitan kako ocenjuje to što Vučić baš na 5. oktobar objavljuje ime novog mandatara, Isakov kaže da je to „iživljavanje u njegovom stilu“ i da on „obožava tako da se sveti ne samo nema već i istoriji“.

„To što će on danas saopštiti nema nikave veze jer potpuno je nebitno ko će biti premijer. Zna se ko u ovoj zemlji donosi odluke“, rekao je Isakov.

O današnjoj opoziciji kaže da ima sličnosti sa DOS-om u raznorodnosti partija i nastojanju da se objedine sa ciljem rušenja režima Aleksandra Vučića, kao što je cilj DOS bio rušenje režima Slobodana Miloševića.

„Ali mi smo imali i plan šta će biti posle, kako menjati sistem, a oni ne vidim da ga imaju to je ključna razlika“, rekao je Isakov.

Upitan o protestima koji su organizovani u više navrata protiv aktuelne vlasti, kaže da su demonstracije protiv Miloševića bile mnogo organizovanije, sa jasnom idejom i dobrom organizacijom, a „danas je sve to nekako spontano“.

„Građani ih pokreću i onda dođu do tačke odakle ne znaju šata dalje, nema ko da ih organizuje“, kaže Isakov.

Na pitanje zašto se protestima sada ne priključuju radnici, kako je to bilo pre 5. oktobra, Isakov navodi da je između ostalog razlog to da su ljudi su razočarani i obeshrabreni neuspehom 5. oktobra.

„Ne znaju više kome da veruju i uz to imaju ovako kilavu opoziciju i lidere koji nemaju viziju“, rekao je Isakov i dodao da ima utisak da sadašnji opozicioni lideri „čekaju da ovaj padne sam od sebe“, a nikako da se oragnizuju da se to dogodi što pre.

Na pitanje kako vidi budućnost Srbije za pet do 10 godina, kaže da je ne vidi kao naročito svetlu.

„Ovo će izgleda potrajati još koju godinu“, rekao je Isakov.

Ocenio je da će tek na sledećim predsedničkim izborima „Vučić biti oboren“ i da će onda ceo režim da će se sruši kao kula od karata“.

Očekuje da Srbija tada bude u stanju koje je skoro katastrofalno kao ono koje su oni zatekli posle ratova i inflacije.

„Biće teško obnoviti Srbiju i usmereti je putem razvoja“, rekao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar