Foto: Arhiva

Najmanje tri ministra iz aktuelne vlade pre tačno 20 godina bila su na suprotnoj strani od one na kojoj je bio aktuelni predsednik države Aleksandar Vučić. U demonstracijama 5. oktobra direktno su učestvovali Rasim Ljajić, Zorana Mihajlović i Goran Knežević, a za promene je navijala i premijerka Ana Brnabić, koja je tada navodno bila u inostranstvu. Ispred Skupštine bio je i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, ali i Nikola Petrović, bivši direktor Elektromreža Srbije i Vučićev kum.

Danas se navršava tačno 20 godina od demonstracija ispred Skupštine, na kojima je učestvovalo stotine hiljada građana, a posle kojih je Slobodan Milošević prihvatio izborni poraz.

Iako je većina funkcionera SNS-a, sada najveće stranke u Srbiji, tada bila na drugoj strani, pojedini naprednjaci i ministri iz odlazeće vlade 5. oktobra bili su ispred republičkog parlamenta.

Među njima je i Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Ona je u nekoliko navrata govorila da je učestvovala u rušenju Slobodana Miloševića i navodila da će taj dan zauvek pamtiti.

Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bs

„Bila sam ispred parlamenta, pila i gutala suzavac kao gotovo i cela nacija i imala nadu da će Srbija biti bolja i modernija zemlja. I danas bih isto ponovila. Mislim da je Miloševićeva vladavina donela ne samo sankcije i rat nego je odnela mnoge ljudske živote. To je neoprostivo“, govorila je danas Mihajlović, koja je u tom trenutku, kako su pisali mediji, bila zaposlena u EPS-u.

Direktan učesnik petooktobarskih promena i to kao jedan od lidera DOS-a, koalicije koja je rušila Miloševića, bio je i Rasim Ljajić, odlazeći ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. On je i jedini koji je od tada do danas ostao na vlasti.

Rasim Ljajić Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Na pitanje u kakvom su mu sećanju, 20 godina kasnije, ostali događaji od 5. oktobra, Ljajić, je za Nedeljnik pre nekoliko dana rekao da je to bio „nesumnjivo kao najvažniji politički događaj“.

On je naveo da  Peti oktobar predstavlja prekretnicu i najvažniji događaj od uvođenja višestranačja.

„Predstavlja uvođenje Srbije iz pretpolitičke u političku zajednicu. I predstavlja pobedu normalnosti nad totalitarizmom. Neću reći pobedu demokratije, jer je demokratija proces“, rekao je Ljajić između ostalog.

Zanimljivo je da je u demonstracijama ispred Skupštine navodno učestvovao i Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića i bivši direktor Elektromreža Srbije, a na društvenim mrežama objavljena je i fotografija koja to potvrđuje.

U rušenju Miloševića ispred parlamenta bio je i Goran Knežević, odlazeći ministar privrede. On je tada bio član Demokratske stranke i nakon petooktobarskih promena postavljen je za predsednika Izvršnog odbora SO Zrenjanin.

Foto:N1

„Danas na te promene gledam kao na uspomenu koja je izbledela, na izgubljene nade i promašene ideje“, kaže Knežević za Nova.rs.

U rušenju Miloševića tada je učestvovao i Marko Đurić, direktor Kancelarije za KiM, koji je u to vreme bio aktivista pokreta Otpor, a za promene je navijala i aktuelna premijerka Ana Brnabić, ali u tom trenutku nije bila u zemlji.

Ona je i sinoć izjavila da je zdušno navijala za petooktobarske promene.

Foto: Printscreen/Tv Pink

„Miloševićeva vladavina nije donela Srbiji ništa dobro. Iz tog perioda se sećam samo strašnih sankcija, hiperinflacije, praznih prodavnica, jadnih ljudi koji na trotoarima prodaju šta stignu, plastičnih boca sa benzinom na ulici, ratova i razaranja. To vam valjda dovoljno govori na kojoj strani sam bila 5. oktobra“, rekla je ona ranije u intervjuu za „Nedeljnik“.

Mnogi socijalisti tu noć bili su u sedištu SPS na Strudentskom trgu, a tu je prema nekim informacijama dežurao i Ivica Dačić. Međutim, novinar Slaviša Lekić izjavio je da je te oktobarske dane 2000. godine Ivica Dačić „proveo sakriven u svom stanu“.

Foto: TANJUG / RADE PRELIC / bs

„Doduše, u jednom periodu je tvrdio kako je dežurao u sedištu stranke, na Studentskom trgu, ali kad su mu predočili nekakav intervju u kom je objašnjavao kako su u stranku upali ‘Batićevi ljudi’ koji su ‘pokrali i polupali sve što su mogli’, naglo je reterirao“, kaže Lekić.

„Jer, sve su polupali, a Dačića, jednog od sinonima Miloševićevog režima, nisu ni očešali“, rekao je Lekić za „Dojče vele“.

Foto: Vesna Lalić

Iako je važio za kadar DS, Siniša Mali pojavljuje se kao igrač tek posle 5. oktobra 2000. godine. U vreme petooktobarskih promena, on je navodno završavao master studije u Americi. Početkom 2001. i to kao pomoćnik ministra za privatizaciju u sklopu Ministarstva za privredu i privatizaciju Vlade Republike Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare