Foto:Nemanja Jovanović

"Posle 5. oktobra privreda je naglo počela da se oporavlja, ali najveći problem petooktobarskih promena je bio taj što su ministri pravde i policije prespavali mandat, pa smo na kraju doživeli da nam ubiju premijera i da reforme krenu nizbrdo", kazala je u intervjuu za Direktno.rs Dana Popović, profesorka Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

U pomenutom intervjuu, govoreći o promenama koje su nastale posle 5. oktobra, Popović navodi da su skoro svi ekonomski potezi nove vlade DOS-a bili udžbenički i da je spoljni dug od 12 milijardi dolara je smanjen za dve trećine. Nažalost, prema njenim rečima, mnogo privatizacija, umesto da budu uspešne, završilo je s epitetom „pljačkaških“ kao posledica neizgrađenog pravosudnog sistema: zakoni se nisu poštovali, policija i tužilaštvo nisu intervenisali.

„Srbija je 5. oktobar dočekala sa nestašicama hrane, lekova, benzina, polupraznim radnjama i potpuno očerupanim i ispražnjenim bankama. A odlazeća Miloševićeva vlast tada je napravila svoju poslednju nečasnu rabotu – tadašnji potpredsednik vlade, Vojislav Šešelj, poslednjeg dana svoje vlasti izdao je nalog da se odmrznu (do tada zamrznute) cene, u nameri da izazove jaku inflaciju, koja će trenutno uznemiriti narod i oslabiti, a možda i urušiti novu vlast. Što je, naravno, bilo glupo, jer se narod snabdevao po cenama „na crno“, jer drugačije nije ni mogao, pa je i sama ta inflacija bila već ugrađena u cene, samo je statistika nije do tada registrovala. Ali, pošto je sve politika, Šešelj se par nedelja nakon 5 oktobra, u „Glasu javnosti“ pohvalio: „Komentarišući situaciju s cenama, Šešelj je rekao da je za to kriva ‘nova revolucionarna vlast’. Pogledajte kolika je cena šećera – 50 dinara. Kad smo mi bili na vlasti, cena je bila devet dinara. Doduše, nije ga bilo mnogo, ali je bio jeftiniji. Sad ga ima, ali po neverovatnim cenama“ Koliko god to ironično zvučalo, Šešelj je time dvostruko pomogao novoj vlasti: najpre time što je on izazvao inflaciju, a ne nova vlast, a zatim je pomogao i tako što su se konačno izjendačile cene u radnjama i na „crnom tržištu“.

Na pitanje šta su nove vlasti uradile nakon 5. oktobra po pitanju ekonomije, Popović je rekla:

„Vlasti su učinile najbolju moguću stvar – uvele su kakav-takav red u ekonomiju. Najpre, izabrana je kompetentna vlada, barem u ekonomskom delu. Počelo se sa sanacijom finansijskog sistema – i to je uspešno okončano. I privatizacija je krenula dobrim putem. Plate su počele da rastu, kao i zaposlenost, započelo se sa pregovorima o smanjenju spoljnog duga – a sve je to uspešno okončano i dalo dobre rezultate“, rekla je Popović.

Govoreći o privatizacijama nakon 5. oktobra, Dana Popović rekla je da su najpre privatizovane najprofitabilnije firme „jer je to bio to način da se uspešno završi privatizacija, ili bilo koja prodaja“.

„Da se krenulo od prodaje vodovoda u Lajkovcu, na primer, u Srbiji do današnjeg dana ne bi bilo nijedne druge strane banke, niti Henkela, ni Fijata, a ni bilo čega drugog“.

Kada je u pitanju privredna politika, Popović smatra da smo propustili da reformišemo pravosuđe, „a mediji, kao javni servis, ne postoje“.

„Sve je dozvoljeno i sve je ostalo moguće. Može vas svaka bitanga optužiti u „Kuriru“ za bilo šta, ako ima podršku „duboke države“. Ljudi ćute, jer su preplašeni. A nisu bili 5. oktobra“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare