Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Povlačenje Aleksandra Vučića sa čela SNS zavisiće od uspeha ideje o formiranju ‘srpskog bloka’ i nove stranke. Vučić neće ponoviti grešku Tomislava Nikolića”, navodi u intervjuu za “Novu” Momir Stojanović, nekadašnji funkcioner SNS i bivši šef VBA. On kaže da bi se Vučić formiranjem nove organizacije oslobodio nesposobnih i nestručnih kadrova koji su iz SRS prešli i čine okosnicu SNS, kao i da bi tako podelio političku odgovornost za posledice pogrešne politike i teške odluke koje će doneti u skorije vreme.

Pet meseci prošlo je od izbora, a Srbija i dalje nema vladu. Šta vi mislite zašto se odlaže njeno formiranje?

Odlaganje formiranja nove vlade ukazuje koliko smo mi kao društvo izloženi samovoljni jednog čoveka u ovom slučaju predsednika Republike. U uslovima složenih političkih i privrednih zbivanja, uzrokovanih ratom u Ukrajina, nestašicom i rastom cena energenata i hrane, umesto da što pre formiramo vladu kompetentnih stručnjaka koja timski može odgovoriti naraslim izazovima, građani sa strepnjom prate lične eksperimente jednog čoveka koji nas u državnom i nacionalnom smislu može odvesti u propast. Odlaganje formiranja nove vlade je kupovina vremena u nadi da će se nešto promeniti u međunarodnim odnosima što bi relaksiralo novu vladu u pogledu odluka o Kosovu i uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji.

Deo razloga što još nemamo novu vladu leži u činjenici da se pod pritiskom SAD, a posebno EU, o potrebi jasnog definisanja spoljnopolitičke orijentacija zemlje nameće uslov da u novoj vladi ne budu neki dosadašnji članovi protivnici evrointegracija, a veoma bliski i u političkom pogledu važni aktuelnom predsedniku države. Dok sve to ne ispegla da manje boli potrebno je vreme.

Očekujete li da će se u njoj ponovo naći Nebojša Stefanović? Izvesno je da on više neće biti korodinator službi bezbednosti, jer je Aleksandar Vučić odlučio da na to mesto dođe Ivica Dačić.

Učešće Nebojše Stefanović u novoj vladi zavisiće od procene Vučića koliko je isti vodeći Ministarstvo unutrašnjih poslova upoznat sa korupcijom i spregom vlasti sa nosiocima organizovana kriminala i koliko bi to moglo uticati na političku budućnost samog Vučića. Pored snažnog pritiska članstva SNS postoje i brojni drugi razlozi zbog kojih Stefanović ne bi mogao biti u novoj vladi. Ako bi se pak desilo da on ostane, to bi značilo da je vlast umešana u kriminal i korupciju i da je zbog moguće kompromitacije spremna na sve.

Kako komentarišete odluku Vučića da Dačića postavi na tako važnu poziciju, pre nego nekog funkcionera SNS?

Koordinator službi bezbednosti je u praksi beznačajna funkcija. Imenovanje Dačića na tu funkciju je sračunato da se kod neupućenih građana očuva njegov kredibilitet, s obzirom na to da je u predizbornoj kampanji sebe promovisao kao novog premijera. Koordinator službi bezbednosti, kao i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, su vanzakonske funkcije jer nisu predviđene nijednim zakonom koji reguliše rad službi bezbednosti, pa ni krovnim Zakonom o osnovama uređenja službi bezbednosti u Srbiji. Koordinator službi bezbednosti nema nikakve ingerencije na rad službi bezbednosti, sem što u tehničkom smislu vrši pripremu sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Priča se da se direktor BIA Bratislav Gašić vraća u vladu na mesto ministra policije ili odbrane, a da je Aleksandar Vulin na izlaznim vratima. Da li vam to deluje realno?

Bratislav Gašić je i u sadašnjoj vladi bio kandidat za ministra unutrašnjih poslova i stoga mi to deluje kao realno moguće. Što se tiče Vulina, njegova participacija u vlasti zavisiće od spoljnopolitičke orijentacija nove vlade. Ako ta orijentacija bude prema Zapadu, njega u novoj vladi neće biti.

Foto: N1

Uporedo sa razgovorima o formiranju vlade, Vučić najavljuje formiranje „srpskog bloka“, kome, kako je rekao, neće ni Istok ni Zapad biti na prvom mestu, već Srbija, i koji će biti i građanski i nacionalni. Ne zna se pouzdano da li je reč o stranci, nekoj organizaciji koja okuplja više stranaka ili pokreta, a ni zašto bi ga lider najmoćnije stranke u Srbiji uopšte formirao. Šta vi mislite?

SNS nije formirao Vučić, već Tomislav Nikolić sa saradnicima, i zato Vučić nema toliko empatije prema toj stranci, ma koliko u praksi suprotno pokazivao. Cenim da će se on u doglednoj budućnosti povući sa čela SNS i istu predati ili Ani Brnabić ili Milošu Vučeviću. Njegova ideja je da formira novu stranku čiju okosnicu bi činili pojedini kadrovi SNS i političke opcije koje on vidi i pokušava da okupi u takozvanom „Srpskom bloku“. Tu pre svega mislim na pokret NADA, Zavetnike, POKS i DVERI. Ovim potezom bi postigao dva cilja – oslobodio bi se nesposobnih i nestručnih kadrova koji su iz SRS prešli i čine okosnicu SNS i podelio bi političku odgovornost za posledice pogrešne politike i teške odluke u skorije vreme sa tom novom grupacijom okupljenim u Srpskom bloku.

Vučić je više od 10 puta najavio da će se povući sa mesta predsednika SNS, a poslednji najavljeni rok je na jesen. Verujete li da će to sada stvarno učiniti?

Koliki je licemer Vučić pokazuje time što je nekada Tomislav Nikolića ubeđivao da podnese ostavku na mesto predsednika SNS, kako bi bio predsednik svih građana, a sam već dugo vremena na to i ne pomišlja. Njegovo povlačenje sa čela SNS zavisiće od uspeha ideja o formiranju „Srpskog bloka“ i nove stranke. On neće ponoviti grešku Nikolića.

Dogovorom u Briselu oko ličnih karata, Srbija je priznala dokumente „Republike Kosovo“. Očekujete li nova popuštanja Beograda u dijalogu sa Prištinom?

U meri u kojoj uspemo da poštujemo sebe poštovaće nas i Aljben Kurti i privremene kosovske institucije. Vučić je u za proteklih deset godina kroz Briselske pregovore i potpisane sporazume doprineo zaokruživanju nezavisnosti Kosova. Njegovo stalno pozivanje na greške predhodnih vlasti ukazuje na njegovu nemoć. Kosovom se ne bavi Skupština i Vlada, već predsednik koji sam solira, a za to nema ustavnih ovlašćenja. Priština je shvatila ponašanje Vlade u Beogradu.

Posle svakog Kurtijevog poteza diže se režimski orkestrirana buka, a onda se uz posredovanje međunarodne zajednice donosi rešenje kojim je Kosovo bliže nezavisnosti i to se u ostatku Srbije preko režimskih medija slavi kao novi uspeh. Takvih popuštanja kada je u pitanju Kosovo biće sve dok Vlada ne predloži, a Skupština usvoji predlog rešavanja statusa KiM u kome će jasno biti naznačene crvene linije koje ćemo braniti svim sredstvima.

Nezvanično se može čuti da je u toku rad na konačnom sporazumu Beograda i Prištine i navodno je ponovo u igri model „dve Nemačke“, koji bi Kosovu omogućio sve osim formalnog priznanja od strane Srbije. Šta mislite o takvom rešenju?

Model dve Nemačke je neprhvatljiv, jer u suštini znači priznavanje nezavisnosti Kosova. Kosovo nikada ne može postati samostalna država dok ga Srbija ne prizna.

BONUS VIDEO Zašto policija nema direktora – gosti Zoran Živković i Momir Stojanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar