Foto: AMSS, Goran Srdanov/Nova.rs

Nakon što je predsednik pokreta "SRCE" Zdravko Ponoš zaustavljen na graničnom prelazu gde su mu rekli da će ga saslušati BIA, pa se na kraju od toga odustalo, bivši predsednički kandidat obratio se javnosti. On je naveo da ga ovakvi potezi vlasti neće obeshrabriti da nastavi opoziciono delovanje, ali i pozvao Aleksandra Vučića da mu ne dira porodicu.

Ponoša su u četvrtak uveče zaustavili na graničnom prelazu Batrovci na hrvatskoj granici i rekli da ne može da uđe u Srbiju, pre nego što sam njim moraju da obave razgovor predstavnici BIA. Nije mu rečeno šta je razlog te procedure, niti zašto se BIA interesuje za njega, ali odgovor mu nisu dali čelnici, niti operativci Vojnoobaveštajne agencije jer se na kraju nisu ni pojavili. Ponoš je sa porodicom posle dva sata prošao granicu, ali ostalo je pitanje bez odgovora – zbog čega BIA zaustavlja bivšeg predsedničkog kandidata?

Na konferenciji za medije Ponoš je upitao i direktora BIA Bratislava Gašića da li su on i njegova porodica pod obradom, te zbog čega je to njega kvalifikovalo za ovakav tretman na granici.

„Da li je mene za ovaj tretman kvalifikovalo to što sam bio načelnik Generalštaba ili to što se bavim politikom. Da li bi me to snašlo da sam samo penzioner i da se ne bavim samo politikom“, upitao je on, a zatim rekao da postoje dva moguća motiva zbog kojih je zadržan na granici.

Zdravko Ponoš Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

„Prvi motiv je da sam ja stvarno čovek koji je bezbednosno rizičan za ovu zemlju i da stvarno bavim nekim kriminalom. Ako je to tako, ja pozivam bezbednosne službe, pravosuđe da se pozabave sa mnom, da me pozovu na razgovor, saslušaju i da tu stvar rešimo. Ako nije to, nema šta drugo da bude nego politički motivisan progon. Ja sam uveren da je ovo drugo u pitanju“, naglasio je on.

Bivši načelnik Vojnobezbednosne agencije (VBA) Momir Stojanović kaže za „Novu“ da BIA jeste imala nadležnost da zaustavi predsednika pokreta „SRCE“ na graničnom prelazu ukoliko je posumnjala na nešto, ali da je neozbiljno što je se na kraju nije pojavila, što se može tumačiti na dva načina.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„BIA ima nadležnost nad penzionisanim vojnim licima kada im prestane aktivna vojna služba. Dakle, adrese za nadgledanje su BIA i Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). VBA tu više nema nikakav prostor, samim tim ni ingerencije da bude zadužena za kretanje nekadašnjeg vojnog lica“, objašnjava Stojanović ko je imao nadležnosti prilikom zaustavljanja Ponoša.

Komentarišući razloge zbog kojih je Ponoš zaustavljen, kome je najpre rečeno da će ga BIA saslušati, a nakon čega se od toga odustalo, Stojanović ističe da je jedan od razloga mogla da bude kupovina vremena za poslove koji su urađeni u Srbiji dok je Ponoš bio u inostranstvu.

Pročitajte još...

„Prvo, da bi se zaustavio neko ko je javna ličnost, a ko je pogotovo bio kanditat na izborima sa nemalim brojem glasova, mora da postaje čvrsti razlozi. Krajnje je neozbiljno da se zaustavlja takva ličnost a da nemate razlog zašto to činite. To što su njemu rekli da mora BIA da ga sasluša, pa se od toga odustalo može da ima višestruk zaključak: ili je u pitanju je neozbiljnost BIA ili je to samo kupovina vremena da bi se obavili neki poslovi u Srbiji vezani za njega“, objašnjava Stojanović.

Bivši prvi čovek VBA napominje da ovakav incident samo sveodoči da BIA ima interesovanje za nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije.

„Mnogi lideri političkih stranaka i pokreta su itekako predmet interesovanja u sektoru bezbednosti, te ovo samo govori da je i Ponoš kao lider jednog pokreta postao predmet istog interesovanja. Mora se voditi računa o integritetu građana prilikom sličnih operacija. On drugačije misli i predstavlja opasnost po aktuelnu vlast. Znajući Ponoša, ne vidim da je neki drugi razlog u pitanju osim toga da je zbog opozicionog delovanja postao predmet interesovanja“, zaključuje Stojanović.

Bonus video: Ponoš predstavio pokret Srbija Centar

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare