Izborni štab Srpske napredne stranke SNS
Aleksandar Vučić. Izborni štab Srpske napredne stranke Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je mogućnost formiranja novog pokreta koji bi, kako kaže, bio u centru, bez “gazde iz inostranstva” i mimo standardnih podela na one koji su za Istok i na one koji su za Zapad. Prema rečima izvora našeg portala iz vrha SNS, priča o formiranju nove političke organizacije daleko je od realizacije i za sada je na nivou ideje. On, međutim, ne isključuje mogućnost da se ova ideja na kraju i realizuje.

U srpskim političkim krugovima se već neko vreme spekuliše da će Aleksandar Vučić ne samo otići sa čela Srpske napredne stranke, već će i formirati novu političku partiju ili pokret. Mada ovakav razvoj događaja deluje neverovatno, Vučić je na konferenciji za novinare praktično najavio osnivanje novog političkog bloka “pristojne i normalne Srbije”, koji će biti i građanski i nacionalni. Ipak, pitanje je da li je ovakva njegova najava samo spin za skretanje pažnje sa priznavanja kosovskih dokumenata i otkazivanja Evroprajda ili je on zaista spreman da ode i rasformira SNS, najmoćniju političku stranku u poslednjih 20 godina.

Pročitajte još...

„Važno će biti da formiramo blok normalnosti i pristojnosti – Srpski blok. Ne mislim nacionalno već i građanski i nacionalno i blok pristojnosti koji će da se suprostavi i jednima i drugima“, poručio je Vučić i dodao da je važno da se formiraju pokreti u centru koji “nemaju gazde u inostranstvu”.

Da Vučić planira da napravi svoju stranku informacija je koju je prvi javno objavio Slobodan Georgiev, direktor NewsMax Adrija. Na to je ironično potom reagovao Vladimir Đukanović, funkcioner naprednjaka, pozivajući preko Tvitera Georgieva da bude prvi član te nove partije.

Međutim, izvor našeg portala ističe da zaista postoje ideje da Vučić formira određeu političku organizaciju, da je to na nivou ideje, ali da to neće imati veze sa njegovim odlaskom sa čela SNS.

“Mi nismo sigurni ni da li će to učiniti (da li će napustiti mesto predsednika SNS prim.aut.) Neće on formirati nikakavu stranku. Ako bude pravio nešto to će biti nalik Savezu za Srbiju. Dakle, napraviće neku krovnu organzaciju, pozvaće ‘sve koji vole Srbiju’ da se pridruže. Napraviće neki statut i to će biti priča“, ističe naš sagovornik.

Aleksandar Vučić Izjava za medije posle sednice Predsedništva SNS-a Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na dodatno pitanje da li je tačno da će novi članovi Vlade Srbije biti deo tog novog Vučićevog pokreta, sagovornik Nova.rs navodi da će neki od njih svakako tu biti, ako se formira nova organizacija, ali na treba isključivati ni mogućnost da poziv bude upućen i pojedinim predstavnicima opozicije.

“Vučićev poziv je odraz potrebe da dođe do ukrupnjavanja političke scene u situaciji kad državi prete brojni izazovi. On će taj poziv, ako se odluči na formiranje organizacije, sigurno uputiti ljudima iz opozicije za koje proceni da imaju uticaj i da mogu da doprinesu radu novog pokreta”, zaključuje naš sagovornik.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o sardnji funkcionera SNS sa novinarima

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare