Momir Stojanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

Svoju moć i rezultate na izborima u protekloj deceniji Srpska napredna stranka obezbedjivala je kroz potpunu kontrolu medija, posebno javnog servisa, kao i kroz privatizovanje sistema zapošljavanja i ucenu zaposlenih u javnom sektoru.

Princip slepe poslušnosti i odanosti lideru stranke, te obračun i odstranjivanje slobodomislećih članova, obezbedili su da se, kao nikada u istoriji parlamentarizma, SNS hijerarhijski ustroji kao stranka sa gotovo vojničkim odnosima.

Ovo je u razgovoru za Danas ocenio general Momir Stojanović, nekadašnji funkcioner i poslanik SNS, koji je bio i direktor Vojno- bezbednosne agencije.

„Pozitivni rezultati SNS vlasti u proteklih deset godina su porast stranih investicija u našu zemlju, poboljšanje putne i železničke infrastrukture i stabilan kurs dinara.Generalno, dostignuća aktuelne vlasti su velika kada je u pitanju forma, a jako skromna kada je u pitanju suština. Nijedan gorući problem nije rešen, niti su napravljeni pozitivni pomaci. Kosovo klizi ka nezavisnosti, a Republika Srpska ka unitarnoj Bosni i Hercegovini. Integracija u EU je jako daleka. Spoljna politika i diplomatija se svela na jednog sveznajućeg i svemogućeg čoveka“, istakao je on.

Dodao je da su negativni rezultati razaranje institucija, kontrola medija, odliv školovanog kadra, zagadjenje životne sredine kroz uvoz prljave tehnologije, dalji pad nataliteta, promocija nestručnih i nesposobnih kadrova, ogromno zaduživanje zemlje i koketiranje vrha države sa nosiocima kriminala i korupcije.

„Najveća šteta je što će ispravka grešaka ove vlasti trajati jako dugo. Poseban problem je što su najviše urušene institucije koje se staraju o sprovođenju zakona, odnosno tužilaštva i sudovi. Vlast je izmislila način kako da direktno utiče na rad pravosuđa- sva lica koja pretenduju na tužilačku i sudijsku funkciju moraju da završe Pravnu akademiju, a ko će se slati u akademiju odlučuje SNS. Na taj način smo dobili direktno stranačko tužilaštvo i pravosuđe. Jako puno vremena je potrebno da se takvi ljudi “eliminišu” iz pravosuđa“, podvukao je Stojanović.

Opširnije čitajte na Danas.rs.

Bonus video: Inauguracija Vučića u letnjikovcu Obrenovića

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare