Foto:TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA VOJVODINE/ ANDREJ PAP

Borba za direktorsku funkciju u Kliničkom centru Vojvodine između još uvek aktuelne direktorke dr Edite Stokić i njene potencijalne naslednice dr Vesne Turkulov eskalirala je do samog vrha pokrajinske vlasti, dodatno pooštravajući već uveliko loše odnose između dve struje u redovima vojvođanskih naprednjaka.

Predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću su praktično preko noći oduzeta ovlašćenja da imenuje i razrešava čelnike KCV, o čemu će ubuduće odlučivati Skupština APV u kojoj, većinom, sede poslanici lojalni gradonačelniku Milošu Vučeviću. Dugogodišnji animozitet između vojvođanskog premijera i gradonačelnika Novog Sada, koji je ujedno i potpredsednik SNS na kraju je, prema saznanjima Nova.rs, rezultirao Mirevićevom blanko ostavkom.

“Igor je na pre neko veče zapretio, a potom i potpisao blanko ostavku na mesto premijera. Međutim, nakon intervencije iz vrha stranke pristao je da ostane do aprila, kako ne bi izavao dodatnu krizu parlamenta”, kaže sagovornik Nova.rs iz Banovine, ističući da je zapravo problem eskalirao upravo zbog zahteva iz Beograda da se dr Edita Stokić smeni s mesta direktora KCV.

“Od kada je dr Turkulov viđena kao nova direktorka KCV, iz pokrajinske Vlade su čak četiri puta pokušali da je smene, ali uvek bezuspešno. Na kraju je to preraslo u lični animozitet između njih dve, a kulminiralo je “otkrivanjem” privatnog kovid odeljenja u sklopu Infektivne klinike koje je funkcionisalo mimo kovid bolnice na Mišeluku”, kaže izvor Nova.rs. napominjući da tad kreće otvoreni rat u koji se zatim uključuju pokrajina, republika, pa čak i Srpska pravoslavna crkva, koja podržava doktorku Turkulov.

PROČITAJTE JOŠ:

Dr Stokić je na čelo KCV postavljena na preporuku pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, iza koga stoji neugodna činjenica da je svojevremeno osuđivan zbog falsifikovanja dokumenata i pečata svojih kolega.  Nezvanično, i najmanje odluke vezane za poslovanja KCV su zapravo donošene u kabinetu sekretara Gojkovića, koji je u redovima SNS slovio za Mirovićevog čoveka od poverenja, te samim tim, neprihvatljiv struji okupljenoj oko gradonačelnika. Sve ovo je dovelo do toga da se 30. novembra Vladi Vojvodine, odnodno Miroviću “zavežu ruke” kad je u pitanju kadrovanje i upravljanje Kliničkim centrom.

Mirović se već mesecima ne može čuti niti videti na nekim ozbiljnijim političkim dešavanjima u Vojvodini, te da se uloga ovog političara s najdužim stažom na političkoj sceni Vojvodine “svela na dodelu nagrada i obilaske radove u seoskim školama”. Naizgled nepotrebna stranačka jagma oko upravljanja Kliničkim centrom Vojvodine, sem političke nadmoći, međutim ima i drugu dimenziju, a to je rekonstrukcija svih klinika u okviru KCV.

Nova.rs je zatražila od premijera Igora Mirovića komentar, ali nam nije odgovoreno.

Opširnije čitajte u sutrašnjem broju novine Nova.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare