Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović rekao je za Nova.rs da će podržati predlog dela opozicije koji će danas podneti ustavni zakon kojim je, između ostalog, predviđeno pomeranje i spajanje izbora za jesen. On je rekao da se nada njegovom usvajanju, ali da u slučaju da do toga ne dođe, neće odustati od borbe u koju su se upustili. Još uvek nije poznato da li je isključivo stav Grbovića ili u pitanju stav celokupne koalicije "Biram borbu", koju čini šest stranaka dosadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", a koje su najavile učešće na izborima.

Na pitanje Nove da li će prihvatiti i podržati predlog o kojem je govorio lider SSP Dragan Đilas, odnosno da se usvoji ustavni zakon koji se izbori odlažu za jesen, Grbović je odgovorio:

„Naravno da ćemo podržati taj predlog i nadamo se njegovom usvajanju, ali i u slučaju da do toga ne dođe nećemo odustati od borbe u koju smo se upustili“, rekao je Grbović.

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Nepoznato je da li je ovo stav i preostalih članica nove koalicije „Biram borbu“, koja je najavila učešće na izborima 2. juna.

Dragan Đilas je gostujući na N1 televiziji rekao da će ustavni zakon podneti zajedno sa kolegama iz stranke SRCE i koalicije NADA.

„To je pisao pravni tim Srbije protiv nasilja, na čelu sa profesorom Tanasijem Marinkovićem, iza koga je stala cela koalicija. Poslali smo to Ani Brnabić, mi i dalje stojimo iza toga da je to jedini način kako možemo do fer i poštenih izbora u Srbiji“, naveo je on i istakao da je njihovo da „predlože ono što je rešenje“.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, koalicija „Srbija protiv nasilja“ poslala je predsednici parlamenta Ani Brnabić 16. aprila predlog o izmenama i dopunama Ustavnog zakona u kojem se predlaže da se lokalni i beogradski izbori održe istovremeno, na jesen ove godine.

U dokumentu koji je poslat Brnabić, navodi se se Srbija nalazi u složenoj ustavnoj krizi, koja ima svoju međunarodnu dimenziju, te da su izbori u prethodnim godinama sistematski razdvajani termini u kojima se biraju skupštine jedinice lokalne samouprave, te je stoga njihov predlog da se održe svi izbori za jedinice lokalne samouprave u istom danu, 2024. godine.

„Narodna skupština doneće zakone o izmenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, Zakona o izboru narodnih poslanika, Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, Zakona o prebivalištu i boravištu građana, Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, Zakona o sprečavanju korupcije i Zakona o Ustavnom sudu“, navedeno je u predlogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare