Kosovska Mitrovica Foto:Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Gradonačelnici opština na Severu Kosova razmatraju mogućnost podnošenja zahteva Ustavnom sudu s ciljem da administrativno uputstvo proglasi neustavnim i onemogući njihovo razrešenje, potvrđeno je za KoSSev.

U danu kada je Centralnoj izbornoj komisiji dostavljena prva peticija – za razrešenje gradonačelnika Zubinog Potoka, a nakon što su prethodno u ovoj, kao i u drugim opštinama na Severu Kosova prikupljani potpisi, stigla je vest da su se gradonačelnici čija se smena traži sastali u Leposaviću.

Izmir Zećiri (Zubin Potok), Iljir Peci (Zvečan), Erden Atić (Severna Mitrovica) ove nedelje su bili gosti gradonačelnika Leposavića, Ljuljzima Hetemija, a sastanku su prisustvovali i zvaničnici ministarstva administracije lokalne samouprave.

Foto: Nova.rs

O ovom sastanku je u utorak izvestio gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri, navodeći kratko da su imali priliku da razgovaraju „o svim izazovima i problemima“.

Prema nezvaničnim saznanjima KoSSev protala, na ovom sastanku se razgovaralo i o mogućnosti podnošenja zahteva Ustavnom sudu s ciljem da se Administrativno uputstvo za smenu gradonačelnika koje je letos donela kosovska vlada proglasi neustavnim, odnosno da sud izda zabranu smene gradonačelnika dok ne donese konačnu odluku, piše KoSSev.

Gradonačelnik Zubinog Potoka, Izmir Zećiri (Zeqiri) potvrdio je danas za KoSSev da se na ovom sastanku razgovarali o toj temi.

„Samo smo razmatrali, odluku još uvek nismo doneli“, kazao je Zećiri.

Na pitanje kada bi odluka mogla biti doneta, kazao je da ćemo biti obavešteni o svemu, naglašavajući još jedno, da su „samo pričali“ o podnošenju zahteva Ustavnom sudu.

Foto:Nova.rs

Upitan da li gradonačelnici smatraju da celo administrativno uputstvo nije u skladu sa ustavnom ili samo pojedini članovi, Zećiri kaže da je problematična realizacija procesa za smenu od strane inicijativne grupe, odnosno prikupljanje potpisa za peticiju.

„Konkretno ništa, ali moje lično mišljenje je da nije sve – peticija, bilo pod zakonskom kontrolom“, kratko je kazao.

Zećiri je i u prethodnim danima tvrdio da je proces prikupljanja potpisa za njegovu smenu iregularan, odnosno da ga vidi kao „zakulisnu scenu Srpske liste“, te da navodno „grupa vrši pritisak na Srbe“. Zbog toga je i kazao da smatra da „peticija neće biti uspešna“.

Podsetimo, potpisi za smenu gradonačelnika prikupljani su prethodne nedelje u Zubinom Potoku, Leposaviću, Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Inicijativne grupe koje su organizovale ovaj proces, tvrde da imaju podršku više od 20 odsto upisanih birača.

Foto: Nova S

Peticije su potom dostavljene predsednicima Skupština Opština na Severu Kosova, koji su ih zatim prosledili Centralnoj izbornoj komisiji. Ova komisija je u obavezi da peticije razmatra, a potom ih i potvrdi, ukoliko utvrdi da nema iregularnosti.

Ukoliko CIK potvrdi peticije, sledi organizacija glasanja za smene gradonačelnika. Da bi se ovaj korak uspešno realizovao, potrebno je da za razrešenje glasa 50 odsto plus jedan birač sa pravom glasa u ovim opštinama.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko se u tome uspe, kosovska predsednica je u obavezi da raspiše vanredne izbore za gradonačelnike.

Aktuelni gradonačelnici Severne Mitrovice, Zubinog Potoka, Leposavića i Zvečana, izabrani su na izborima koji su održani aprila prošle godine, koje su Srbi bojkotovali, nakon što su prethodno napustili kosovske institucije.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar