Foto: N1

Predsednik Rusije Vladimir Putin ne bi prihvatio nezavisnost Kosova “u zamenu” za Donbas i Krim, smatra osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, dok profesor Slobodan Samardžić smatra da se iz stava ruskog predsednika “ne može izvesti” da je priznao nezavisnost Kosova. Politikolog i novinar Boris Varga misli da medijski izveštaji da je “Putin priznao Kosovo” idu na ruku svim stranama u Srbiji, a možda najviše vladi i predsedniku.

“Gledajući tabloide, koji su neka vrsta pulsa dnevne politike, možemo da vidimo da se polako sprema zahlađenje veze sa Rusijom”, rekao je Varga u emisiji Novi dan na N1.

Putin je u sredu izjavio da Donjecka i Luganska narodna republika imaju isto pravo kao Kosovo da se izjasne o svom suverenitetu bez dozvole centralne vlasti.

Na pitanje da li je ovo bila poruka Moskve Srbiji ili međunarodnoj zajednici, kaže da je ovde shvaćena kao poruka Srbiji i pročitana “na naš način”.

“Ja mislim da je to samo politička manipulacija Putina. Stalno pozivajući se na Kosovo, na ratove na prostoru bivše Jugoslavije, Putin manipuliše činjenicama”, ocenio je.

Varga kaže da se u provladinim medijima u Srbiji radi na tome da se optužba za izdaju preusmeri na Putina, tako da se sugeriše da je on priznao Kosovo i da možda treba menjati politiku prema Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ

“Tabloidi su ti ‘bubnjevi’, oni najavljuju tu politiku veoma sirovo i videli smo da se sprema to zahlađenje odnosa sa Rusijom”, kazao je on.

Samardžić smatra da je Putin samo ukazao na jedan presedan i da je Rusija rekla da to nije ništa novo, jer se služi istim sredstvima kao Zapad.

“Što se mene tiče to im ne služi na čast, ali stvar mora da se kontekstualizuje. Oni koji su priznali Kosovo nemaju pravo ništa da kažu o ovom činu Putina”, rekao je on.

Janjić podseća da je Moskva “uvek tvrdila da je Kosovo presedan”, i da je to spomenuto i 2008. tokom sukoba oko Abhazije i Južne Osetije.

“Moskva je uvek htela taj presedan”, kazao je Janjić.

Samardžić ne misli da je intencija Rusije bila da se napravi “ravnoteža” sa zapadnim priznavanjem Kosova, dodajući da je Moskva imala svoje razloge za “intervenciju”.

“Putin je prekršio pravo na teritorijalni integritet države, jedno od temeljnih prava iz povelje UN. Njegovo obrazloženje je da je međunarodno pravo već propalo zbog onoga što se desilo na Kosovu”, ocenio je Samardžić.

Boris Varga smatra da je cilj Putina da se proglase nezavisne republike na teritoriji Ukrajine, kao što se pokušava u hersonskoj oblasti.

Prema njegovim rečima, Putin stvara teritoriju koju bi predstavio kao nešto što je uspeo da osvoji kao rezultat agresije.

“Priča o Kosovu… je samo izgovor da se dalje ulazi u agresiju”, rekao je on.

Ocenio je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti da pokušava da “sedi na dve stolice”, dok profesor Samardžić kaže da sew vrši veliki pritisak na vladu i javnost da “okrenemo leđa Rusiji”.

Prema njegovim rečima, ne treba očekviati da će Srbija ikada postati članica EU, jer “oni to ne mogu sebi da priušte”. Stvara se dvopolni svet a uloga Srbije biće da bude deo “vojne krajine”, smatra on.

“To je naša uloga, slaće nas na ratišta ako bude trebalo i prvi ćemo primati kontraudare sa istoka”, kazao je Samardžić, koji zagovara da Srbija treba da ostane neutralna.

Dušan Janjić upozorava da je neutralnost Srbije “uvek bila antizapadna”.

“Nije bilo hrabrosti da se proglasi politička, pa se proglasila vojna (neutralnost), ali to je bilo podsticanje antizapadnog, proruskog stava”, rekao je on.

BONUS VIDEO: Zašto tabloidi „ratuju“ protiv poverenika za informacije od javnog značaja? 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar