Foto: NOVA S

Predstojeći izbori u Srbiji 21. juna neće ništa promeniti, to će biti jedno mirenje sa sudbinom, kaže urednik nedeljnika "Vreme" Filip Švarm.

„Mi smo zemlja s najvećim razlikama u primanjima između bogatih i siromašnih, ne samo u regionu, nego i u Evropi. O tome se u predizbornoj kampanji ne govori, kao što se ne govori ni o nabavci respiratora, raznim korupcionaškim aferama koji prate ovu vlast“, kazao je Švarm u emisiji Studio Liveb N1. Po tome se, dodaje, razlikuju kampanje u Srbiji i Hrvatskoj gde se parlamentarni izbori održavaju 5. jula.

„Da li je izborno pitanje u Srbiji Krušik ili Jovanjica? Pa nije. Ovde imamo da će se čitavi izbori svesti na to da li će PSG ili još neko ući u skupštinu. A to nije ni bitno, nije bitno jer te male stranke koje uđu, one zapravo ne reprezentuju građane. Čini se da je glavno pitanje da neko uđe s tri posto cenzusa u parlament, a svesni smo da SNS može da uzme koliko god hoće, a skupština će izgledati kao monolitna komunistička skupština. Režimu je u interesu da neka opozicija u ‘apotekarskoj dozi’ uđe u skupštinu, o tome se zapravo radi, a ne da će te stranke moći da predstavljaju građane. Pa osam godina opozicija nije mogla da predstavlja građane u toj skupštini“, naglasio je Švarm.

Na pitanje ko je za to kriv, kaže da je i do vlasti i do opozicije.

„Ima i do opozicije, ona se vrti u beskrajnom krugu, bavi se sama sobom, o to najbolje vidimo na primeru DS-a. Kada razorite sve institucije, kada srušite uobičajene načine delovanja opozicije, onda pokažete gde se nalazi Srbija i kao što kaze Fridom haus, ovde više nemate demokratiju. Ono što mene najviše brine je što se veliki deo građana pomirio s tim“, kazao je gost N1.

U opoziciji ima onih koji misle da se treba boriti kroz parlament, kako je to rekao lider Nove stranke Zoran Živković.

„Mislim da uz sve dužno poštovanje gospodina Živkovića, ne može da se uporedi 2000. i 2020. godine, to su dve različite stvari. Vi ste tada imali opoziciju koja drži vlast u mnogim gradovima, a Stambolić nije ni bio ozbiljan predsednički kandidat, niti se kandidovao, ta ubistva govore zapravo tu agoniju u kojem se nalazio Miloševićev režim. Ovo sada imate dominaciju jedne stranke, koja drži sve resurse, Vučić je epidemiju koronavirusa iskoristio za funkcionersku kampanju i time zapravo završio izbore, nema potrebe za predizbornom kampanjom…Nijedan jedini zahtev opozicije nije usvojen, i onda vi treba da izađete na izbore…Godinu dana govirite da nema fer uslova a onda izađete na te izbore bez ikakvih ustupaka vlasti“, ocenjuje Švarm.

Dodaje da će „nekih 30 do 40 poslanika opozicije“ služiti u skupštini kao vreća za udaranje.

Za one koji ne izađu na izbore, postoji opasnost da završe marginalizovani.

„Ta opasnost uvek postoji. A šta treba da rade – da se organizaciono jačaju, da se ideološki profiliraju, da nastave da ukazuju na korupciju i kriminal, da se bore, eto to da rade. Ne verujem da će to biti brz proces, ali bojkot je jedan veliki moralni kapital, jer ste ušli u potragu za kredibilitetom čim ste krenuli u bojkot izbora“, izjavio je Švarm.

U Hrvatskoj mediji pišu o korupcionaškim aferama, a u Srbiji?

Upoređujući izbore i predizbornu kampanju u Hrvatskoj i Srbiji, urednik „Vremena“ kaže da su u Hrvatskoj aktuelne korupcionaške afere, a da ima i još jedna – u toj zemlji se ne zna ko će da pobedi.

„Gledao sam prognoze, moguće i da HDZ opstane, a mogao bi i SDP da dođe na vlast, pre svega jer imaju predsednika države iz svoje stranke. U SRbiji je sve rešeno, jedino što ne znamo koja će od listi opozicije ući u parlament“, kazao je sagovornik N1.

On dodaje i da je razlika što u Hrvatskoj postoje otvoreni mediji koji smeju da pišu o korupciju u vlasti.

„HDZ je ušao u korupcionašku aferu, a imamo otvorene medije koji prate i kritički se odnose i prema vlasti i prema opoziciji. Tamo se ne odnose prema vama kao da ste počinili neko krivično delo ako tražite od ministara, od vrha države, da polože račune za svoje delovanje“, dodaje.

Na pitanje da li će Srbija biti tema izbora u susednoj Hrvatskoj, Švarm kaže da je – nemoguće da prođu bez toga.

„Srbi će sigurno biti tema u Hrvatskoj, nemoguće je da prođu izbori, a da se ne potegnu Srbi, da li će biti odnosi sa Srbijom, ili će, to očekuje do HDZ-a da će se vraćati u 90-te. Što se tiče Srbije, videćemo, u kampanji se te stvari često puta menjaju“, kazao je Švarm.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare