Beograd, 5. marta 2020 - Republicka izborna komisija

Republička izborna komisija (RIK) odlučila je na sednici u nedelju da na predstojećim izborima zakazanim za 21. jun bude otvoreno 8.386 biračkih mesta, oko 130 više nego na predsedničkim izborima 2017. godine. Odlukom RIK-a na Kosovu će biti 90 biračkih mesta, a 43 u inostranstvu.

U opštinama i gradovima u centralne Srbije utvrđena su 8.224 biračka mesta, od kojih je 1.196 u Beogradu, Autonomno pokrajini Vojvodini 1.781, a u 29 u zavodima za izvršenje zavodskih sankcija.

Rešenjem koje je usvojio RIK, 107 biračkih mesta namenjeno je za građane koji su na službi u Vojsci Srbije.

Članovi RIK-a su kao nedozvoljen odbacili prigovor Miroslava Parovića, predsednika političke stranke Narodni slobodarski pokret, koji je prijavio da su građani u novosadskom naselju Šangaj ometali proces prikupljanja potpisa.

Doneto je i rešenje o prijemu predstavnika podnosioca izborne liste „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“ u prošireni sastav Komisije, koje će u tom telu predstavljati diplomirani pravnici iz Novog Pazara i Tutina Džemil Sijarić kao član i Rahman Fekić kao njegov zamenik.

Najveći deo rasprave bio je posvećen prigovorima pojedinih članova RIK-a, koji su negodovali što su se jednim rešenjem određivala mesta za glasanje u inostranstvu i na Kosovu, s obzirom da je više njih smatralo da bi „građani mogli da budu dovedeni u zabunu“ da je Kosovo inostranstvo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar