Predstavnici pokreta Dveri, delegirani u privremenim telima za unapređenje izbornog procesa, podneli su ostavke na te funkcije zbog, kako su naveli, brutalnog kršenja Sporazuma vlasti i opozicije na osnovu kojeg su ona formirana.

„Ne želimo da dajemo legitimitet onoga što nas čeka u narednih deset dana, a očigledno je da se vlast sprema da krši izborni proces“, kazao je kandidat za predsednika Srbije Patriotskog bloka i lider Dveri Boško Obradović.

Obradović je podneo ostavku na mesto člana Kontrolnog tela za primenu Sporazuma proisteklog iz dijaloga vlast i opozicije, Maja Mitić je napustila Radnu grupu za eksternu kontrolu biračkog spiska, a Milorad Marinović Privremeno nadzorno telo za kontrolu medija.

Na konferenciji za novinare u Press centru UNS, Obradović je naveo da je Sporazum prekršen jer je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavio i posle dogovorenog datuma da sprovodi funkcionersku kampanju, koristeći državne resurse za „stranačke i propagandne svrhe“.

On je kazao da je Sporazum ugrožen i zato što je u pitanje dovedeno da li će glasači sa Kosova moći da učestvuju na izborima 3. aprila.

„Prema onome što znamo, to je veoma neizvesno i time bi bila ozbiljno dovedena u pitanje regularnost izbora, jer ako se glasanje sa Kosova izmesti u druge gradove (centralne Srbije), onda se otvara prostor za izbornu krađu“, naglasio je Obradović.

Obradović je dodao da je on napustio Kontrolno telo zato što je predsednik tog organa Ivica Dačić odbio da sazove vanrednu sednicu na njegov zahtev, jer je tokom žrebanja predsedničkih kandidata saopšteno da će sva izborna predstavljanja biti održana na drugom kanalu Radio-televizije Srbije, umesto na prvom.

On je istakao da je u Sporazumu vlasti i opozicije izričito navedeno da će sva izborna predstavljanja biti održana u udarnim terminima, na prvom programu RTS, a pozvao je opoziciju da zajedno izvrše pritisak na Javni servis, jer nije najavljeno održavanje nijedne debate svih predsedničkih kandidata.

Obradović je dodao da je četvrti razlog da Dveri napuste ta tela to što su nadležni odbili da dostave podatke članici Radne grupe za kontrolu biračkog spiska o novim glasačima, kao i zato što je naredna sednica tog organa zakazana tek za 12. april, posle izbora pa sumnjaju na „nove zloupotrebe“.

Lider Dveri je naglasio da oni ne žele da budu „ikebane“ i da sede u radnim telima koja ne rade svoj posao i pozvao je članove opozicije da zajedničkim snagama spreče „izbornu krađu“.

BONUS VIDEO: Izborna Groznica – Boško Obradović i Biljana Stojković

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare