Aleksandar Šapić Foto: Filip Krainčanić/ Nova.rs

Jedan od najizglednijih kandidata vladajuće SNS za gradonačelnika Beograda pod debelom je zaštitom organa koji bi trebalo da istražuju i sankcionišu njegovo kršenje zakona.

Naime, potencijalni kandidat za gradonačelnika prestonice doktor Aleksandar Šapić poslednje četiri godine kontinuirano krši Ustav, zakone i propose Republike Srbije obavljajući istovremeno funkciju predsednika gradske opštine Novi Beograd i odbornika u Skupštini grada Beograda. Ove funkcije su prema svim zakonskim normama nespojive i njihovo istovremeno vršenje je u suprotnosti sa svim odgovarajućim pravnim propisima.

Ustavom, i to članom 102. stav 3, propisano je da narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima izvršne vlasti, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa. Sve što se odnosi na narodnog poslanika neposredno se primenjuje i na status i na položaj odbornika.

Zakonom o sprečavanju korupcije određeno je da javni funkcioner može da vrši samo jednu funkciju, i to izuzetno uz saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije (član 56. Zakona). Jedini slučaj kad javni funkcioner može da vrši istovremeno dve funkcije bez saglasnosti pomenute Agencije jeste kad je jedan od njih biran neposredno od građana.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, u ovom konkretnom slučaju, a s obzirom na to da se radi o nespojivim funkcijama (odbornik u Skupštini grada i predsednik jedne opštine koja je u sastavu Grada Beograda, a koja je izvršna funkcija) koje su u sukobu interesa, čak i eventualno pribavljena saglasnost Agencije otvorila bi pitanje njihove selektivne primene zakona. Funkcija odbornika u Skupštini grada i funkcija predsednika gradske opštine na teritoriji Beograda u direktnom su sukobu interesa iz razloga zavisnosti, međusobnog uticaja i nespojivosti funkcija, te je njihovo istovremeno vršenje ne samo kršenje zakonskih normi, već i etičkih principa.

U prilog svemu ovom navedenom je i pravni stav Agencije istaknut na njihovom portalu (inače usvojen na sednici odbora Agencije u aprilu 2020. godine), u kome se, između ostalog, navodi da „funkcija narodnog poslanika, poslanika ili odbornika nije spojiva s funkcijom u izvršnim organima Republike, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave“.

A šta kaže politička praksa u Srbiji?

Poslanici SRS su 2008. otvorili pitanje istovremenog vršenja funkcija narodnih poslanika i predsednika opština, nakon čega su ostavke na poslaničke funkcije podneli tadašnji gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, a kasnije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

Irena Vujović je u maju 2014. godine podnela ostavku na poslanički mandat jer je tadašnja Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ne može istovremeno da obavlja poslaničku i funkciju pomoćnice gradonačelnika Grada Beograda.

Ako je to bilo odavno, evo primera iz ove godine: Agencija za sprečavanje korupcije 28. marta 2022. donela je rešenje kojim je utvrđeno da je Nikola Kovačević, sekretar Sekretarijata za komunalne i stambene poslove Gradske uprave Beograda, istovremenim vršenjem javne funkcije odbornika Skupštine gradske opštine Rakovica i sekretara Sekretarijata, a bez saglasnosti Agencije, postupio suprotno odredbi člana 56. stava 4 Zakona o sprečavanju korupcije, te mu je izrečena Mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona o sprečavanju korupcije.

Kovačević je, inače, švercovao sliku Paje Jovanovića, o čemu je Nova.rs pisala ovde, ovde, ovde i ovde.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako Nova.rs saznaje, mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije o dr Aleksandru Šapiću u prethodnih nekoliko godina tražilo je više političkih subjekata, ali je Agencija ostajala nema, uprkos gore navedenim primerima da je njeno delovanje i te kako i moguće i potrebno.

Ko, dakle, štiti dr Aleksandra Šapića? Možda isti oni koji mu omogućavaju da zagradi čitavu jednu ulicu i tu napravi vrtić, pa to još proda Kanađanima, koji onda na funkciju u vrtiću postave njegovog brata.

Ili oni koji mu prijavu za nelegalnu gradnju drže u fioci.

Ili oni koji tolerišu slučaj Albanca Hamita Alilija, čijem je ocu, volšebnim spletom okolnosti, porodica Šapić, kako Alili tvrdi, otela lokal na Novom Beogradu, o čemu je on pričao i za Nova.rs.

Ili oni koji godinama ne istražuju njegovu sumnjivu doktorsku diplomu.

Ili onaj ko zna kako je i koliko Šapić vređao SNS i naprednjake, ali mu iz nekog razloga to ne uzima za zlo.

Mnogo pitanja bez odgovora, ali odgovor zapravo i nije tako težak.

BONUS VIDEO: Da li je Aleksandar Šapić izvisio za mesto gradonačelnika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare