Foto: TANJUG/ INSTAGRAM BUDUCNOSTSRBIJEAV

Lider SNS-a Aleksandar Vučić saopštio je na Predsedništvu partije svojim stranačkim kolegama da će prvi na listi naprednjaka na izborima u Beogradu biti nekada proslavljeni vaterpolista, a danas potpredsednik vladajuće stranke, Aleksandar Šapić. Ovu informaciju, koju dnevni list "Nova" prvi objavio, potvrdio je i sam Šapić, rekavši da će se ona ozvaničiti 11. februara, na sednici Glavnog odbora partije.

Podsetimo, dnevni list „Nova“ objavio je danas da je rukovodstvo Srpske napredne stranke na sednici Predsedništva donelo odluku da prvi na listi za beogradske izbore te partije bude potpredsednik SNS i predsednik opštine Novi Beograd, Aleksandar Šapić.

Pročitajte još...

Šapić, koji je u više navrata isticao svoju ambiciju da bude gradonačelnik Beograda, na sednici Glavnog odbora SNS u maju 2021. godine je zvanično postao deo te stranke, pošto je prethodno u nju “utopio” svoju političku organizaciju Srpski patriotski savez (SPAS).

“Da tačno je. Glavni odbor bi trebao da se održi 11. februara, kad bi trebalo da potvrdimo obe liste, republičku i gradsku. Očekujemo da u roku jednog dana predamo obe liste”, rekao je Šapić, gostujući na televiziji Pink, potvrđujući tako informacije do kojih je doša naš dnevni list.

Vesić zbog Šapića ispao iz trke za Beograd

Uprkos tome što je predano radio na promeni svog imidža u javnosti, a naročito nakon učlanjenja Aleksandra Šapića u Srpsku naprednu stranku, aktuelni zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić se neće naći na listi naprednjaka na predstojećim prestoničkim izborima, saznaje Nova.rs.

Među ključnim promenama koje se odnose na nastup naprednjaka na beogradskim izborima u aprilu, jeste i to što, prema saznanjima našeg dnevnog lista, aktuelni zamenik gradonačelnika Goran Vesić neće biti u tom timu, što je i sam potpredsednik SNS nagovestio nakon učlanjenja u tu partiju.

“Ukoliko na sledećim izborima budem dobio poverenje za bilo koje važno mesto u državi potrudiću se da izaberem svoje najbliže saradnike sa kojima mogu da podnesem odgovornost za to što budem radio, a među njima ne vidim Gorana Vesića”, rekao je Šapić gostujući na televiziji Nova S, na šta mu je Vesić odgovorio da mora da se „nauči lepom ponašanju“.

„Očekujem da se Šapić pre ulaska u SNS nauči lepom ponašanju. Očekujem da nauči da je SNS jedna velika porodica i da u SNS-u postoji samo jedan tim, a to je tim Aleksandra Vučića. U toj timu svi članovi i svi funkcioneri blisko sarađuju i sprovode politiku Aleksandra Vučića“, apostrofirao je u svom odgovoru Vesić.

Ulazak Šapića u SNS familiju naposletku je očito rezultirao isključivanjem Vesića iz kombinacija za novu funkciju u gradu. Zameniku gradonačlenika na kraju nije pomogao rad na promeni imidža, približavanje mladim glasačima kroz otvaranje naloga na Tik Toku i pokušaji da se predstavi kao neko ko je uvek tu da reši sve probleme Beograđana. 

Šta je naprednjački kandidat govorio o SNS dok im se nisu poklopili interesi

Pred izbore 2018. godine tadašnji predsednik opštine Novi Beograd samouvereno je u nedeljniku „Vreme“ poručio da „ne postoji ni jedan posto šanse da sa SNS može da napravi bilo kakav dogovor oko zajedničkog upravljanja Beogradom“.

Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Svaka dva dana izlaze saopštenja kako SNS-a, tako i njenih najviših funkcionera, koja govore da sam najgori pljačkaš, hohštapler, siledžija, batinaš i ni sam ne znam više kakve sve vrste najprostačkijih uvrede iznose, koje ni jedan iole pristojan i dostojanstven čovek istrpeo ne bi. Radi se o ljudima koji promovišu tu vrstu ponašanja koju čine klevete, mržnja, optužbe, najgnusnija vređanja… Ne govorim o tabloidima, to je posebna priča, niti o bilo čemu što može biti sumnja, ne govorim ni o lecima gde se ja vređam, a koji su nepotpisani, ni o tome kad neko obije prostorije u nekoj zgradi pa potpiše mene, ne govorim ni o lažnim sajtovima koji su govorili najgnusnije laži o meni, ne govorim dakle o tome: jer to se kao ne zna ko je. Govorim o onome ispod čega su se ljudi jasno potpisali i rekli: to smo mi, SNS, mi kažemo da je Šapić pljačkaš, hohštapler, dripac, siledžija..“, ispričao je Šapić nedeljniku „Vreme“.

Na društvenoj mreži Tviter, Šapić je redovno ulazio u diskusije sa simpatizerima SNS, pa ih je tako prozivao da „uz sendvić dodaju i pivo“, a njihove predstavnike da „rade štampu za radnju IKEA, s obzirom na to da su se dokazali u izradi propagandnih letaka usmerenih protiv njega.

Sa svojim partijskim kolegom, a nekada političkim protivnikom, Nebojšom Stefanovićem ulazio je u raspravu zbog njegovih navoda o ubistvu Olivera Ivanovića, dok je ministru finansija, Siniši Malom zamerao što ignoriše predstavnike opštine Novi Beograd.

Tri godine kasnije, novoizabrani potpredsednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Šapić zakopao je ratne sekire sa naprednjacima, a ubrzo je počeo i da se ističe i po udvoričim izjavama šefu SNS. Tako je svojevremeno izjavio da „nikad dosad nije video čoveka koji na tako kvalitetan način“, kao predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, „sagledava stvari, pa čak i one koje mu apsolutno ne idu u prilog“.

Aleksandar Sapic
Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

„Ne zatvara oči ni pred čim. Vidim da vlada mišljenje opozicionog dela da on (Vučić) ne želi da vidi neke stvari. Ne, on sve vidi i to bih voleo da naučim od njega i da razvijem“, rekao je Šapić za „Nedeljnik“.

Jer, dodao je, „samo na taj način možete da menjate stvari i okrećete ih u svoju korist“.

„Eto, to je njegova (Vučićeva) osobina koja je meni fascinantna, iako mislim da je to božiji dar i da se to može jako teško steći ukoliko ga prirodno nemate, ali ću se svakako potruditi na na tome radim“, obećao je Šapić.

Na kraju, shvativši da su jedan drugom potrebni, Vučić je predložio Šapića za prvog na listi za Beograd, a Šapić zauzvrat prihvato da proguta sendvič i da ga zalije istim onim pivom koje je preporučivao drugim naprednjacima. Nećemo dugo čekati kako bismo se uverili da li će i koliko će ova saradnja biti plodonosna i da li će Beograd zaista na vlasti imati dva Aleksandra umesto jednog Gorana.

BONUS VIDEO: Obišli smo gradilište Šapićeve vile

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare